Marsbéli krónikák a sci-fi legenda, Ray Bradbury tollából

Könyvajánló - Ray Bradbury: Marsbéli krónikák (teljes változat)

"Az emberiség a pusztulás szélén álló világát elhagyva a Marsra költözik. Az új kezdet reménye hívja, csakhogy ő magával hozza a régi félelmeit és vágyait is. Azonban a különös, új világ az ősi, kihalófélben lévő marslakókkal és a hatalmas, vörös-arany sivatagokkal teljesen megbabonázza, beleszivárog az álmaiba, és örökre megváltoztatja."

Az Agave Könyvek gondozásában sorban kapjuk a jobbnál jobb köteteket Ray Bradbury életműsorozatában. Legutóbb tavaly, a szerző születésének 100. évfordulójára hozták el nekünk a Marsbéli krónikák című kötet teljes változatát, mely felújított kiadás, új szerkesztéssel, ráadásul a klasszikus mellett számos további történet is helyet kapott, melyek eredetileg más novelláskötetekben vagy újságokban jelentek meg és ezek közül kilenc novella most jelent meg először magyar nyelven. Ezzel a kötet a szerző majdnem össze Mars-sztorijának helyet adott.

Bradbury azon kiváló szerzők közé tartozik, aki megalapozta a sci-fi műfajt. Ez a mű is hetven éves, mégis üt, mégis friss és egy különleges világba repíti az olvasót. Eljön egy pont, amikor a Földön már nincs egy talpalatnyi hely sem, amit felfedezhetnénk, ráadásul sikerült is a pusztulásba taszítani a bolygót. Mit tesz ilyenkor az ember? Megindul a Marsra, hogy elsőként fedezze fel a bolygót, elsőként harcolhasson ott, elsőként térképezzen fel egy idegen világot. Mindezt a szerző egy idővonalra fűzve mutatja meg az olvasóknak.

Elsőre sokaknak talán furcsa lehet, hogy nem az általunk ismert Marsról olvashatunk, hisz ez nem egy lakatlan világ, hanem egy új határvidék, amely hódításra vár. A kíváncsi felfedezők megismerkednek a marslakók kultúrájával, akik a mi pusztító természetünkkel ellentétben türelmesek, higgadtak, természetesek, emlékeztetnek az egykori amerikai őslakosok mentalitására, kultúrájára, miközben telepatikus képességeik alakultak ki.

amy_site_1_1588171117.jpg

A marslakók kissé bizalmatlanul állnak az érkező idegenekhez, akik ráadásul többnek tartják magukat a békés lakosokkal. Az emberek lenézik őket, s bár először azt hisszük békés felfedezők, hamar kiderül, hogy a kizsigerelt Föld helyett keresnek helyet az újrakezdéshez. Sajnos az emberek ritkán tanulnak a hibáikból, így újra és újra elkövetik ugyanazokat.

"Mi, földiek különösen tehetségesek vagyunk nagy és szép dolgok lerombolásában."

A szerzőtől már megszokhattuk, hogy bár felépít egy megszokott sci-fi világot, a történetek középpontjában mégis inkább a társadalom áll, jelen esetben a gyarló ember. A Marson élő nép számunkra teljesen szokatlan módon eljutott egy szintre, ahonnan úgy érezték, hogy békésen élhetnek, megvan mindenük és semmi szükségük további fejlődésre.

Egy ehhez hasonló gyűjteményes kötetben szinte lehetetlennek tűnik, hogy minden történet azonosan hasson az olvasóra. Olvasunk olyan felfedezőről, aki a marsi szemléletet teszi magáévá, láthatjuk azt is miként reagálnak a marslakók a változásra, az emberek érkezésére, hogyan próbálnak harcolni. Közben olvasunk álmokról, reményekről, az új világ otthonná tételéről, de az emberre túlságosan is jellemző pusztítás sem maradhatott ki a kötetből. A marslakók elpusztítása, a bolygó teleszemetelése, kincsvadászok rombolásai. Azt is láthatjuk, hogy a bürokrácia miként veti meg lábát az újrakezdés világában. Vajon minden rosszat magukkal visznek vagy van remény egy menedék építésére, egy szebb világra?

bradbury-martian-2.jpg

Ezek a történetek különleges, sok szempontból szomorú jövőképet vázolnak fel és görbe tükröt mutatnak a társadalmunk, az emberiség hibái, a marsi élet bemutatásával. Akadnak vidám, szórakoztató események, tragikomikus élethelyzetek, de többségében inkább komor hangulatú, szomorú, nyomasztó képeket kapunk mindarról, ami emberré tesz minket. A novellák éveket ívelnek át miközben megismerjük a Mars embereinek és a kihalás szélére sodort marslakók életét, és a természet csodálatos elemeit.

Bár a novellák között voltak hullámvölgyek, összességében ez egy remek gyűjtemény, amit élmény volt olvasni. De csak szép lassan, finoman adagolva. Nem az a fajta könyv, amit egy hétvége alatt érdemes elolvasni. Komor hangulata, súlyos mondanivalói miatt érdemes időnként szünetet tartani és emésztgetni az olvasottakat. Rengeteg társadalmi probléma kapott benne helyet, s bár vannak halvány összekötő szálak a novellák között, mind önállóan is megállják a helyüket. Sci-fi rajongóknak kötelező olvasmány, de azoknak is szívesen ajánlom, akik csak ízlelgetik ezt a műfajt és szívesen olvasnak fontos társadalmi témákról rendhagyó helyzetekben.

ray_bradbury_marsbeli_kronikak_teljes_valtozat_b1.jpgA kötetet az Agave Könyvek bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Fordítók: Bosnyák Edit, Farkas Veronika, Gálla Nóra, H. Kovács Mária, Juhász Viktor, Pék Zoltán, Török Krisztina

Kövess minket a Facebookon is!

Fahrenheit 451 és más történetek

Az utolsó emperátor

Philip K. Dick első regénye, az Űrlottó

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes