Az utolsó vonat Londonba - megható történetek emberi sorsokról

A második világháború kataklizmája sok becsületes felfogású embert billentett ki addigi megszokásaikból, komfortzónájukból, amikor a regnáló rendszer akarata szerint a zsidó származású emberek elvesztették a méltó élethez, sőt, akár az életükhöz való jogot is. A két fő cselekményszálon futó Meg Waite Clayton alkotta Az utolsó vonat Londonba című kiadvány ezekhez az erkölcsi dilemmákhoz kapcsolódó cselekménnyel foglalkozik: Bécs és más náci területek zsidó gyerekeinek mentése az egzisztenciálisan megrendült szülőktől, valamint a testi épségüket fenyegető bizonytalan helyzetből. A kötet a 21. Század Kiadó gondozásában jelent meg, igaz történet alapján.

Könyvajánló - Meg Waite Clayton: Az utolsó vonat Londonba

Geertruida Wijsmuller-Meijer

A könyvben citált események magjai valaha megtörténtek, a mű  Truus Wijsmullerről szól, a holland ellenállás elkötelezett hívéről, aki zsidó gyerekeket csempészett ki a náci uralom alatt nyögő területekről. Még a háború kitörése előttről, 1936-tól datálódik a cselekmény kezdete, amikor az egyik szálon két bécsi fiatal egymásba szeret, az egyik egy zsidó származású család sarja (Stephan), a másik egy éles nyelvéről és tolláról híres újságírónő lánya (Zofie-Helene). Más időkben talán nyugalomban kiteljesedhetne sorsuk, Stephan érzékeny művészlélek, Zofie-Helene pedig briliáns matematika zseni, de 1936 már a háború előszelétől érintett időszak Bécsben is, a közelgő Anschluss árnyékában. Kapcsolatuk onnantól nem idilli sétákkal pöttyözött, hanem meneküléssel és borzalmakkal teli.

A másik szálon Hollandiában vagyunk, Truus Wijsmuller világában. Amszterdamban ez a rendkívüli asszony saját démonaival és erkölcsi válságával küszködve úgy dönt, saját meg nem született gyermekei helyett náci területekről segítségre szoruló zsidó kiskorúakat fog menteni, ezernyi veszéllyel dacolva, bármit elkövetve, hogy sikerrel járjon. A határon, ha kell, kokettál, megveszteget, manipulál, csak úrrá legyen a kialakuló veszélyes helyzeteken, hazájában pedig pénzt és támogatókat hajt fel a cél érdekében. Anyák, apák bízzák rá gyermekeiket, a túlélés reményében.

A mű tragédiákon lépkedve kényszeríti odafigyelésre és körömrágásra az olvasót. Nemcsak Truus Wijsmuller lelkivilágába, mozgatórugóira helyezi a hangsúlyt, hanem képet kapunk a náciellenes osztrák újságírónő cikkeiről (Käthe Perger) vagy Adolf Eichmann pályafutásáról, törzsőrmesteri szinttől. Tante Truus személye köti össze a töredezett novelláknak tetsző írásokat, amelyben végül az Anschluss után Bécsben ragadt nagypolgári zsidó Stephan és Zofie-Helene sorsa összekapcsolódik Truus Wijsmuller tevékenységével. Persze, közben ezernyi ügyeskedés, tragédia, veszélyhelyzet adódik. 

A szerző, Meg Waite Clayton

A megírtak tehát igaz történeten alapulnak. A szerző jegyzete szerint "a független Ausztria 1938. márciusi annektálása, majd a Kristallnacht novemberi erőszakhulláma után különleges vállalkozás vette kezdetét, amelynek keretében mintegy tízezer gyermeket próbáltak Nagy-Britanniába menekíteni. Bár a regény csupán fikció, a valódi bécsi Kindertransport tervein alapul, amelyet az amszterdami Geertruida Wijsmuller-Meijer irányított, aki már 1933-tól felügyelte kisebb gyerekcsoportok biztonságba helyezését." Persze, az alap jelentős fikciókkal került kiegészítésre, hogy az olvasók kellő mélységben átérezhessék a kor ellentmondásait, erkölcsi dilemmáit, a megfélemlítés fokozatait, a talajvesztés teljes valóságát, az emberi élet értékének devalválódását, amikor csak a jó pislákoló fénye tarthat még életben embereket.

A kötet nem kifejezetten áldozatokról, hanem túlélőkról szól, gyerekek szemszögéből (is), ami külön érdekessége ennek műnek. Talpraesettségről, helyzetfelismerésről, rugalmas lélekről regél ez a történet, emberekről, akiket a küzdés és a remény tartott életben, legyen az megmentő vagy megmentett.


A kötetet a 21. Század Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Írta : Meg Waite Clayton
Eredeti cím : The Last Train to London
Eredeti kiadás : 2019
Magyar cím : Az utolsó vonat Londonba
Fordította : Novák Gábor
Kiadó : 21. Század Kiadó
Kiadás éve : 2020
Terjedelme (oldalszám) : 462
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes