Könyvek a fa alá

Újra közeleg az év egyik legszebb ünnepe, ezért ismét elhoztuk az idei év legjobb olvasmányait - szerintünk. Témákra, műfajokra szedve, hogy könnyen megtaláld magadnak vagy egy szerettednek, ami talán a leginkább érdekelné. Mert még mindig a könyv a legszebb ajándék!



Történelem



Jolcsi: Tavasszal jelent meg egy gyöngyszem a témában, amit nagyon szerettem olvasni. Tősgyökeres budaiként tudtad-e, hogy valamikor ilyen önálló települések is léteztek a mai Buda területén, mint Felhévíz, Gercse, Nyék, Budaszentlőrinc, Szentpéter és Óbudaörs? Kapa Mátyás Budai krónika című könyve ezeknek a területeknek száznegyven év alatt lezajlott eseményeit dolgozza fel, három kitalált család három generációjának történetén keresztül, 1242 és 1382 között. A tatárjárás végétől Nagy Lajos (I. Lajos) haláláig terjedő időszakról van szó. A fenti településnevek közös jellemzője, hogy a mai Budapest második és harmadik kerülete egyes részeinek hajdanvolt elődei. Izgalmas, kalandos, okos történet! A kötetnek várható jövőre folytatása is.  
Másik ajánlatom az ókorba visz vissza bennünket. A Róma-sorozat folytatódik, a Róma és a Birodalom című kötetek mellé új regény érkezett! 160 év az ókori Róma történetéből, hét generáció sorsán keresztül elmesélve - ez Steven Saylor Dominus című könyvének egy mondatban elmesélt tartalma. A szerző természetesen hozza a könyveiből már megszokott színvonalat, színesen, élvezetesen fűzi meséjét, megtörtént eseményeket feldolgozva, letehetetlen tárggyá minősítve alkotását, mert ugye, mondanom sem kell, hogy alkalmazott technikája nyomán az olvasó is ott lakomázik a császárral, javaslatokat tesz a szenátorok előtt, csatába vonul, menekül a járvány sújtotta városból és egyebek. Az ókori római történelem avatott feldolgozója most is mesterművet alkotott. A mű az Agave Könyvek gondozásában jelent meg a közelmúltban.

Reni: A holokauszt témájú könyvek mindig jól fel tudják forgatni az érzelmeimet. Két nagyon érdekes könyv is eszembe jutott, amit ajánlok azoknak, akiket érdekel a téma. Az egyik a Náci milliárdosok című kötet, amelyben David de Jong oknyomozó újságíró olyan nagyvállalatok történelmébe nyújt betekintést, amelyek Hitlert támogatva váltak dúsgazdaggá a háború idején. A másik az Auschwitzi szabotőrök című kötetben brit hadifoglyok mesélnek arról, hogy milyen rémtetteket kellett végignézniük a hirhedt haláltáborban, hogy miként kockáztatták életüket, hogy étellel, ruhával segítsék az ott senyvedőket, és abba is betekintést nyerünk, hogy milyen szabotázsakciókkal igyekeztek keresztbe tenni a náciknak.

Arthur: Nem igazán olvastam idén történelmi témájú könyveket, talán a JFK áll a legközelebb ehhez Fredrik Logevalltól, aki elsőként dolgozta fel a nemrégiben nyilvánosság elé kerülő teljes Kennedy-iratokat, naplókat és leveleket, amelyek immár szabadon kutathatóak. Könyve leszámol a mítoszokkal, és bemutat egy fiatalembert, aki ott volt a világ legfontosabb történéseinek színhelyén a maga korában, aki apja árnyékában, mégis tőle függetlenül tekintett a világra, és kétségtelenül befolyásolta annak további menetét. JFK-rajongók és a történelem iránt érdeklődők számára egyenesen kötelező, hiszen Logevall végig tényszerű. 

Krimi



Jolcsi: Két remek krimit tudok ajánlani a fa alá. Az egyik Richard Osman: Az eltévedt golyó (Agave Könyvek) című műve. A Csütörtöki Nyomozóklub újra száguld: egy emberölési ügy, egy börtönben csüccsenő drogbáró merő unatkozásból nyomozni kezd, Elizabeth meg életveszélyes zsarolás célpontja, plusz egy golyó (Golyó?), ami eltévedt vagy hasonló. Ezekből a főszálakból tevődik össze Richard Osman fergeteges krimisorozatának újabb része, ami olvasás után is gyakran felbukkan az ember gondolataiban. A másik Kondor Vilmos: A második magyar köztársaság (Open Books Kiadó) című kiadványa. Kivégzik Budapesten, a Beatles együttes 1966-os koncertjén az egyik angol technikust. Az összes közjogi méltóság (belügyminiszter, miniszterelnök) Kádár János budapesti főkapitány nyakában liheg az ügy gyors lezárása miatt, de az eljárásra ráállított magyar és angol nyomozópáros kivételesen súlyos verzióra bukkan az eljárás során, ahol nagyon magasra vezetnek a szálak.

Reni: Krimi és thriller szekcióból elég sokat olvastam idén is. Az egyik érdekes kötet, amit örömmel ajánlok Az utolsó húzás volt, amelyben egy FBI ügynök egy nyomozóval közösen igyekszik egy sorozatgyilkosra bukkanni, de a történet addig csavarodik minden irányba, hogy végül két sorozatgyilkos indul vadászatra, ráadásul mindkettő az ügynökre pályázik. Unatkozni lehetetlen olvasás közben.

Arthur: Idén talán egy fokkal kevesebb krimi-thrillert olvastam, mint tavaly, de azért szép számmal akadtak nagyon jók a kínálatból. Mindenképpen kiemelkedik Stefan Ahnhemtől A verem, és nagyon jónak ígérkezik Janice Hallett: A színjáték c. regénye is, amit épp most kezdtem el.

Horror/thriller

Jolcsi: nem rémlik, hogy olvastam volna.

Reni: Évekkel ezelőtt beszippantott Chris Carter nagyon izgalmas sorozata, a Robert Hunter, amelyben két kiváló nyomozó igyekszik rács mögé juttatni a legelvetemültebb, legkegyetlenebb, legvéresebb, legbrutálisabb módszerekkel dolgozó sorozatgyilkosokat. A legújabb kötet ősszel jelent meg A ​holtak csarnoka címen, amelyben ismét parádésat alkotott a szerző. Önálló regényként is tudnak működni ezek a kötetek, de garantálom, ha valakinek tetszenek az ütős pszichothrillerek, akkor nem fog megállni egynél, hanem mindet olvasni akarja.

Arthur: Jasper DeWitt: A beteg c. rövid kis regénye volt az, ami leginkább magával ragadott a témában. Tényleg rövid, sok hibával, de mégis egy feszült, izgalmas várakozással teli hangulatot teremtett.



Sci-fi

Jolcsi: A Föld halott, az Építészeknek elnevezett, Hold nagyságú entitások a galaxis különböző pontjain feltűnve művészi alkotássá alakítják át a lakott bolygókat, megölve számos élőlényt ezzel a tevékenységgel. Amikor sikerül megérinteni a tudatukat, eltűnnek, és a 80 éves háborúnak ezzel vége szakad. Ám ötven évvel ezután az egyik veterán Közvetítő úgy érzi, csak tűzszünet van, és az Építészek visszatérnek. Miért tűntek el annak idején és most mi történt, hogy újra támadnak? Őrjítően akciódús űropera, fantasztikus világépítés, szájtátva csodált karakterek, helyenként rejtőjenői humor - Adrian Tchaikovsky hozza a szokásos formáját A föld szilánkjai című kötetében. 
Egy másik ajánlott mű A Kaidzsú Állatvédő Társaság, agyament világ, csomó hű meg hával, Scalzitól megszokott humorral, szabadszájúsággal. Tipikus jó és rossz harca, kicsit megmentjük a világot (ha már muszáj és pont ott vagyunk, napláne, hogy ezért fizetnek is nekünk), miközben simán pofán verünk pár itteni rovart is (tehát akkorák, hogy .. nagyok, na). A mű hozza a szokásos Scalzi minőséget, nem véletlenül várják a rajongók világszerte az újabb és újabb műveit. A tudósok versengése igazi geg helyzeteket teremt, akik rettenetesen hiúak szakmai teljesítményükre, és finoman utálják egymást, ha a másiknak jutott eszébe valami új, friss eredményre vezető teória.




Reni: Az év egyik meghatározó olvasmányélménye A Jövő Minisztériuma volt, amelyben a szerző a létező, valós gazdaságot és társadalmat használja alapul, hogy mai létező (időnként fiktív) technológiákkal megpróbálja bemutatni, miként próbálná menteni az emberiség a bolygó lakóit a közeljövőben egyre fenyegetőbb klímakatasztrófáktól. Vajon képesek lennénk (leszünk) úrrá lenni ezen a kihíváson? Ezt a könyvet simán kötelező olvasmánnyá tenném a Föld minden lakója számára. Elgondolkodtató és gondolatébresztő. Nem hagyhatom ki ebben a kategóriából Philip K. Dicket sem. Az életműsorozatában számos szuper könyvvel találkozni, de A halál útvesztője egy kifejezetten érdekes darab, ahol egy maroknyi embernek kell túlélnie egy bolygón, ahol minden a halálukat akarja. A Dicktől megszokott érdekes, pergős, thriller-sci-fi-t kaptunk egy felettébb bizarr környezetben, ahol nemcsak a szereplők zizzentek, hanem maga a hely is. Épületek képesek helyet változtatni, ráadásul a vallások, a kocsonyás lények sem segítenek, hogy kicsit is hétköznapinak lássuk a sztorit. Ami pedig a kötet végén várja az olvasót...huh, elég komoly fordulatra számítsatok, ahol megkérdőjeleződik, hogy mi is a valóság.


Arthur: Egy különleges, szépirodalmi sci-fi elemekkel is rendelkező mű kerül ide, méghozzá a Nobel-díjas Kazuo Ishiguro Klara és a Nap c. regénye. Érdekes, lassan hömpölygő regény, amely egészen végig egy nagyon szűk nézőpontból, a világot megismerni vágyó robot, Klara nézőpontjából íródott. Gyermeki ártatlansággal és naivitással szemléli a világot, az őt körülvevő embereket, tapasztalja, hogy a legtöbb ember számára ő nem több, mint egy mikrohullámú sütő vagy egy mosógép: egy egyszerű használati tárgy, egy eszköz. De közben érzi Josie és a családja barátságát is, látja a kislány szüleire tett hatását, és nem akar mást, mint tanulni. Ebben a kavargó világban egy dolog nyújt számára biztos pontot: a minden jó forrásaként ismert Nap, ami minden újabb nappal eljön, és szétszórja áldásos sugarait, mindenható szeretettel árasztva el a világot. Legalábbis Klara szemszögéből.

Fantasy

Jolcsi: 
Egy emlékezetes mű akadt a témában. Christopher Buehlman: A fekete nyelvű tolvaj című kötete a káosz és a kaland letehetetlen keveréke. A főhős cinikus észjárású, minden hájjal megkent, ravaszságig jó stratéga, a műben pedig tobzódik egy pimaszul misztikus világ, ahol mindenki saját érdekei szerint működik. A filmszerűen pörgő cselekmény székhez rögzíti az embert, miközben hihetetlenkedve csóválja a fejét, hogy nem tudom, mit szívott ez az ember írás közben, de én is akarok belőle.

Reni: Biztos mások is éreznek így időnként, de én kifejezetten szeretek elveszni egy képzelt világban. Az elmúlt években számos ifjúsági/YA fantasy került a kezembe és határozottan kiemelkedett közülük Natalia Sherba Óramágusok sorozata, amelyben beutazunk különleges világokat, ahol mágikus lények, tündérek várnak ránk, akik képesek uralni az időt. Izgalmas, kalandos, érdekes karakterek egy varázslatos világban. Felnőttként is beszippantott a sorozat minden része. Nagyon olvasmányos és persze akadnak benne szép számmal szerethető vagy épp gyűlölhető karakterek. Szintén tökéletes karácsonyi ajándék lehet a Szívet szívért című kötet, ahol mágikus lények és emberek csapnak össze egy érdekes, jól felépített világban. Egy nagyon olvasmányos, sodró lendületű boszorkányos fantasy szerethető szereplőkkel, élen a főhőssel a nagyszájú, de eszes Zerával, akinek sziporkáin jót lehet kacagni.

Arthur: A Gallant V. E. Schwabtól mindenképp idekívánkozik: egy túlságosan rövid (olvasnám még, 600 oldalon át!), nagyon érdekes, egyedi és magával ragadó világot elénk festő regény, a tőle megszokott különleges stílusban. De rendkívül olvasmányos és vicces alapszituációt vázol fel a Legendás Latték Travis Baldree-től, amely egy a mesterségéből kitörni akaró harcos ork lány kalandjait meséli el, amikor úgy dönt, elég pénzt szerzett már, hogy befejezze pályafutását (mivel nem akar erőszakos halált halni, ahogy az orkoknál megszokott), és megvalósítsa az álmát: egy kávézót nyit. 



Romantikus

Jolcsi: Tobzódtam bennük, az igényesebb romantikus műveket kedvelem, tehát szívesen olvasom őket. Az utolsó kert Angliában Julia Kelly műve. Három idősík, három jelentős asszony, számtalan tragédia meg egy kert, amelyben virágok nőnek, és ezek a növények nemcsak bajokról, veszteségekről adnak hírt, hanem szerelmes ölelésekről, önfeledt gyereki kacagásokról, és fegyelmezett felnőttek gyötrődéseiről is. A regény az egyiket vigasztalja, a másikat hevíti, a harmadikat derűbe borítja, de a lényeg, hogy mindenkire hat valamilyen módon. 
A másik történetben a kómából felébredt dúsgazdag iparmágnás küzd a fia szeretetéért, aki egyenesen retteg tőle, miközben rendre a csóró, de annál lelkesebb bébiszitter az apa orrára koppint - ezentúl titkok, árulások, ármány, jellemfejlődés, humor, romantika és elmegy kegyelmed a sunyi francba ízű párbeszédek... Képesek-e elérni ők ketten, az apa és a bébiszitter, hogy valamelyest normalizálódjon a helyzet, miközben saját traumáikra is gyógyírt lelnek? Ha mindez nem elég, mindkét ember környezetét elhallgatások, árulások és kényszerű titkok pettyezik. Karen Swan A titkos part című regénye a 21. Század Kiadó gondozásában jelent meg a közelmúltban. 


Reni: A romantikus nem igazán az én világom és nem is sokat olvastam, de szerencsére, amit igen, az jó volt és tetszett. Ez pedig nem más, mint Sarah J. Maas izgalmas sorozatának legújabb kötete, A Court of Silver Flames – Ezüst lángok udvara. Egy nagyon szuper fantasy barátságról, szeretetről, gyógyulásról, és persze akad azért intrika, csatározások, veszélyes mágikus tárgyak és lények, hogy izgulhassunk kicsit a kedvenc szereplőinkért.

Arthur: Klasszikus romantikus regényt nem olvastam, persze több olvasmányomban is fontos szerepet kapott a romantika is, de semmiképp nem az a legfőbb szál. Így pl. Rachel Bateman: Someone else's Summer, Valaki más nyara c. regényénél is, amelyben  Anna egy tragikus balesetben elveszíti a nővérét, Stormot, de megtalálja szeretett testvére bakancslistáját, és eldönti, hogy a nyarat arra áldozza, hogy végigélje nővére terveit. Az út végére váratlan dolog történik: saját magát ismeri meg még jobban.

Életrajz



Jolcsi: Gálvölgyi János 50 éve a színpadokon és a televízióban, legendás szerepek, zseniális pályatársak, értő beszélgetések, humor, kortörténeti dokumentum és méltó emlék pályatársaknak, ez a HVG Könyvek kiadásában megjelent Hivatásos rajongó című kötet, amely Gálvölgyi János és Kövesdi Péter podcastjaiból került tárgyiasítva könyvformában.


Reni: Ezúttal is két könyvet kell kiemelnem a kategóriában. Az egyik egy nagyon megrendítő kötet egy tehetséges, autodidakta zenészről, aki 18 évesen még megvetette a drogokat, majd teljesen elveszett a hirtelen jött hírnév és bulik világában. Alkohol, drogok, elvonók, keserves szakítások, gyomormosások, betegségek, majd a szomorú végkifejlet és egy fiatalember értelmetlen halála. Måns Mosesson - Tim című kötete, mely Avicii hivatalos életrajzi könyve. A másik könyv nem ilyen felkavaró, de szintén érdekes olvasmány. Ez a Hawking ​Hawking, amely igyekszik bemutatni a világhírű tudós, Stephen Hawking munkásságát, fontos eredményeit és mindezt tudományos kontextusba helyezi, s vizsgálja, hogy vajon valóban rengeteg értéket hagyott-e hátra az emberiség számára. Összeszedett, jó kis olvasmány, mely rengeteg kutatómunka eredménye.

Arthur: Az év legjobb, legmeglepőbb és a leginkább magával ragadó életrajza kétségkívül a Napsugárlány Julianna Margulies-től. Simán olvasható és élvezhető úgy is, hogy nem igazán tudod, ki az a Julianna Margulies, ahogy én sem - sosem néztem egyik sorozatát sem. 

Tudomány

Jolcsi: Több is volt, amit olvastam, ami megragadott, az a Hülyeség pszichológiája című kiadvány volt. Van-e különbség hülyeség és ostobaság között? Lehetséges-e nagyon okos embereknek néha elképesztő hülyeségekbe belenavigálniuk magukat? Ostobaság és nárcizmus összefüggései, túlzott önértékelés, az ostobaság nyelvezete, miért becsüljük le bizonyos esetekben az állatok és a gyerekek intelligenciáját - erről és sok másról szól Jean-François Marmion A hülyeség pszichológiája című könyve.


Reni: Nem is kérdés, idén nyert nálam A tudás enciklopédiája – Világűr című kötete. Gyönyörű, tartalmas, érdekes, színes, pazar látványvilággal teli album, amely garantáltan minden gyereket levesz a lábáról. Rengeteg tény, izgalmas történet kapott helyet, de mindez gyerekek számára is érthetően, olvasmányosan megfogalmazva. De még felnőtt fejjel is imádtam a gyönyörű képeket, ábrákat, az apró érdekességeket. A végén pedig a szuper csillagképek és a hozzájuk tartozó segítség bárkit rávenne, hogy egy kevésbé fényszennyezett helyen, egy kellemes, felhőmentes éjszakán elfeküdjön egy pléden és keresgéljen a csillagok tengerén.

Arthur: David Quammen: Gazdaváltás c. könyve volt a legérdekesebb, amely arról szól, hogyan terjednek és hogyan mutáldónak a vírusok. Hogyan születnek új vírusok? Hogyan terjednek a járványok? Egyáltalán mi a vírus? A fentiek mellett ezekre is megpróbál válaszolni David Quammen, aki a könyvében olyan vírusokat vesz sorra, mint az Ebola, a HIV, a Marburg, a SARS, a Lyme-kórt okozó vírus. A könyv 2013-ban íródott, de Dr. Földvári Gábor biológus kiegészítette azt a 2013-16-os ebolajárvánnyal, illetve az azóta e vírusokról megtudott adatokkal, valamit a 2020-ban kezdődő SARS-CoV2 vírus okozta pandémiával is. Földvári Gábor PhD-fokozatát a kullancsok és az általuk terjesztett kórokozók járványtani és ökológiai vizsgálataiban elért eredményeiért kapta. Szakterülete a parazitológia, a járványtan és a kórokozó-ökológia. Kutatási érdeklődése újabban arra irányul, hogy hogyan hat az emberi tevékenység és a klímaváltozás a kórokozók új helyen és új gazdában való felbukkanására.




Sport, hobbi, szabadidő


Reni: Imádok túrázni, kirándulni, ezért mindig öröm számomra, ha kapok egy jó tippet, hogy hova érdemes elmenni, hol van izgalmas látnivaló, kalandos ösvény, mesés szurdok. Ebben hatalmas segítséget nyújt Tenczer Gábor Budapest ​Outdoor című kötete, melyben 100 túraötlet kapott helyet. Olyan helyszínek, látnivalók, amelyek a fővárosból egy óra utazási időn belül elérhetőek. Ehhez a közeli hegyek a legideálisabbak, így került a kötetbe a Budai-hegység, a Pilis, a Visegrádi-hegység és a Gerecse vidéke. A kötetben jól átlátható módon, fejezetekre bontva ismerkedünk a hegyekkel, völgyekkel, szurdokokkal, erdőkkel és azon belül is nehézség alapján rangsorolva.

Arthur: Az idei legjobb ebben a kategóriában egyértelműen a Felhők felett futni c. könyv volt Michael Crawley-tól. A szerző 15 hónapot töltött Etiópiában, ahol a futók életét tanulmányozta és mint gyakorló futó, velük is edzett. Ezalatt a 15 hónap alatt nem csupán az etióp fennsík hegyeinek különleges levegőjét szívta a tüdejébe, de egy olyan szemlélettel és edzésmóddal ismerkedett meg, ami merőben idegen a nyugati világban. Rájött, hogy a futás nem feltétlen magányos sport, lehet közösségi élmény is, sőt, szükséges is, hogy az legyen. A kötet könnyed, sőt, humoros hangvételben íródott, nem csak a futásról szól, hanem az etióp emberek kultúráját, életét, gondolatiságukat és világukat is bemutatja, hol csodálattal, hol hitetlenkedve, de mindvégig pozitívan. Látjuk, mennyire nyitott, vendégszerető emberek többségében.

Gasztronómia



Jolcsi: Horváth Judit és Király Ágnes összefogott egy újabb vaskos konyhatechnológiai leírásokat és recepteket tartalmazó igényes kötet kiadása érdekében, amelynek a Fermentált konyha címet adták. A kötet több mint 100 receptet tartalmaz, amiket erjesztett alapanyagokból készítettek reggelitől a vacsoráig, akár tej-, tojás- és gluténmentesen is. Az igényes kiadásban szeptember elején megjelent kiadvány a HVG Könyvek gondozásában került a boltok polcaira - ugyanúgy, mint az Édes, foszlós, kovászos címűt. Nem is olyan egyszerű, mint azt leírva látod. A kovász alapvetően savanykás, hogy lesz ebből édes sütemény? Nos, Déri Szilvia megoldotta. Keresztezte a kovászolást a japán tangzhongtechnikával, amely eredményeként valóban édes, foszlós, kovászos lett az ínycsiklandó végeredmény. Jó hír: az olvasó megspórolhatja a kísérletezés kínjait, pontos receptekből sütheti a maga egészséges, könnyen emészthető kelt süteményeit. Ahogy a szerző fogalmazott: műve a kalandvágyó kovászolók nélkülözhetetlen könyve. Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban az őszi Margó Fesztiválra jelent meg Rubin Eszter 500 oldalas, nagyformátumú könyve, amely a szerző 10 évnyi szépirodalmi és gasztronómiai munkáinak összegzése, 75 novellával + recepttel, és 300 fotóval. A Kalligram Könyvkiadó gondozásában boltok polcaira kerülő kötet a Mit esztek ti otthon, mannát? címet kapta. Az igényes kivitelezésben, kiváló belbeccsel megjelent mű irodalmi szakácskönyv, Rubin Eszter rajongóknak kötelező, mindenki másnak pedig javasolt, aki irodalomszerető és szeretne nagyobb rálátást a zsidó konyha örömeire.


Reni: A következő könyvben nem csupán receptek kaptak helyet, hanem teljes partiötletek, amelyek elrepítenek Harry Potter varázsvilágába. Varázspartik és lakomák a Harry Potter-filmekből című kötetben minden adott, hogy egy tökéletes bulit szervezzünk a varázslók világában: ceremóniák, partysnackek és szuper dekorációk. Minden rajongó polcán kötelező darab.

Arthur: Stanley Tucci életrajzzal kevert receptes könyve, az Életem az ételeken át kiemelkedő volt. Az olasz származású amerikai színész rengeteget mesél a gyerekkora ízeiről és élményeiről, majd arról, hogyan került egyre közelebb és közelebb a gasztronómiához, hogy mennyire fontos neki, hogy az étkezés különleges legyen, hogy nem csak finom, egészséges is legyen, hogy ne csak az életbenmaradást szolgálja, hanem egyben szinte ünnep legyen minden ebéd és vacsora. Kedves történeteit és emlékeit számtalan recepttel színesíti, így mi is kipróbálhatjuk az ő kedvenceit.

Képregény



Reni: A csajok nem olvasnak képregényt, szerencsére én igen, egy tucat ütős darab fordult meg a kezemben idén, amiből hármat emelnék most ki nektek. Elsőként az év számomra leginkább várt darabját: Locke & Key - Az aranykor. Már az előző három képregényt is imádtam és így nem lepődtem meg, hogy ez a kötet is levett a lábamról. A hangulata sötét, borongós és ezúttal is tökéletes összhangban működtek az alkotók. Jó történetvezetés, pazar látvány. Ráadásul az Álomvilágos rész is hozott izgalmakat bőven és egy nagyon váratlan, de eszméletlen jó, ötletes, ütős kis csattanót is kaptunk a végére. 

Másodikként jöjjön Batman: Három Joker című gyűjteménye, amiről elsőre nem is gondoltam volna, hogy ennyire fog tetszeni, mert nem igazán fogott meg Batman világa. De ez teljesen más. Amellett, hogy fürdünk a fertőben (véres gyilkosságok, vegyszerek, tomboló vadállattá változott halak, cápa és stb.), s bár nagyon látványos, nálam a sztori nem ütött akkorát, inkább a karakterek, személyes tragédiák, emberi kapcsolatok, megbocsátás, továbblépés fogott meg. Vajon képes jól működni együtt a denevércsalád, Batman, Batgirl és Robin? A Jokerek eredettörténetei is bőven gondolkodnivalót, sőt a maga nyakatekert módján még tanulsággal is tudnak szolgálni. A gonoszság újabb rétegeit láthatjuk, miközben Joker pusztít, fájdalmat okoz és közben még gyógyít is. Amellett, hogy újra elmerültünk a fertőben, nálam egyértelműen a sorok közötti mondanivaló miatt nyert ez a kötet, és persze a látvány is parádés. A sötét, komor világ tökéletes kontrasztja a vibráló színekkel. Lenyűgöző!

Végezetül, de nem utolsó sorban jöjjön egy szórakoztató, igazi feminista olvasmány, ami hozott egy erős hőst a Marvel-univerzumnak. Ez pedig nem más, mint Thor: A mennydörgés istennője. Van itt minden, ami egy jó ki szórakozáshoz kell. Kegyetlen főgonosz, pusztító jégóriások, önmarcangoló existen, újonc istennő, sőt, mielőtt végül összefognak, még egy kis összecsapást is láthatunk a régi és az új Thor között. Aztán, ha egy gonosz elf nem lenne elég, jön a minótaurosszá változó vállalatigazgató, aki ráadásul Malekith oldalán indul harcba az új Thor ellen. Unatkozni garantáltan nincs idő menet közben.

Gyerek/ifjúsági



Jolcsi: 
Nyári regényt márpedig nyáron kell először elolvasni! - döntöttem el egy forró augusztusi napon (negyedike, csütörtök), két mosogatógépes akció és lassúprés elmosós-eltevős macerálódás között, de így utólag meg kell állapodnom magammal, hogy nem rossz az a karácsonyfa alatt sem! Fiala Borcsa: A bodrogközi rém című regénye igazi ínyencség az olvasóknak! Hiába ifjúsági regény, ismerem én már Fiala Borcsa prózáját annyira, hogy lassan már a bevásárló listájára is hajlandó vagyok rácuppani, ha közzéteszi (közétenné), mert biztos vagyok abban, hogy rekeszizom nem marad rezzenéstelen, írjon akár kamaszokról, párkapcsolati zűrökről, vagy éppen 8-16 éveseknek szóló irodalomról.

Tudod, miért lebegnek Pandorán a hegyek? Hogy mi az az ágyúgolyófa? Hogy mi Pandora csúcsragadozója? Hogy ki nyerheti el a Toruk Makto címet? Hogy hogyan készülnek a na'vik vadászfegyverei? Hogy mi az a Hangok Fája? Ezekről és sok minden másról szól a Kolibri Kiadó gondozásában megjelent Az Avatar világa - Pandora felfedezése című kötet élménygazdag beszámolója az Avatar lényegi tulajdonságait elemezve, gyönyörű képekkel illusztrálva.

Reni: Szeretem, amikor olyan könyvvel találkozom, amely a történelem sötét napjait mutatja be úgy, hogy azt gyerekek is könnyen megértsék. A Telihold ​volt aznap című kötet megrendítő, szomorú, dühítő történet, amelybe sikerült a két tinin keresztül egy kis romantikát is csempészni, és a fiatalos nyelvezetnek, valamint a röpke, egy oldalas váltakozó nézőpontoknak köszönhetően a tizenévesek is kicsit jobban megérthetik, hogy miféle szörnyűségeket kellett átélnie az embereknek Németországban is a Birodalom uralma idején.

Arthur: Ifjúságiba sorolom, de felnőtteknek is élvezhető, olyan 14-15 éves kortól szerintem már simán: Shea Ernshaw: Winterwood - Télerdő c. regénye. Olvasmányos, érdekes, rejtélyekkel teli és gyönyörűen megírt történet, Benedek Dorottya fordítása pedig rendkívül hangulatos, nagyon szép leírásokat használ, de mégis gördülékeny, egy valódi YA regény. A kiadása is gyönyörű: már maga a borító is, de a fejezetek között elő-elpfordul egy-egy bejegyzés a Walker-lányok grimoirjából, amelybe a felmenők - és aztán később Nora is - írta a történeteket és a bűbájokat, varázslatokat, ezek fekete alapon, fehér betűvel jelennek meg, mindig egy-egy felmenő történetét tartalmazzák röviden, majd egy bűbájt. 

Novellák, kisregények



Jolcsi: Két művet hozok a kategóriában. Az egyik az Alkalomadtán című mű Légrádi Gergely szerző nevével fémjelezve. A családban fel kell dolgozni a ránk hagyott múlt terheit - olyan örökség ez, amely kimondatlanul is ott lapul mindenki tarsolyában. Erről ír a regény: egy feszültséggel teli családtörténetet boncolgat benne, amelyben a család legfiatalabb tagjának kell szembenéznie a feldolgozatlanul hagyott múlt örökségével.
A másik novelláskötet Darvasi László Az év légiutas-kísérője címet kapta. Mesternovellák ezek felsőfokon! A Magvető Kiadó e kötet kiadásával köszönti a szerzőt, aki igazi unikum a magyar irodalomban. Az év légiutas-kísérője című kötete üt, eltalál bárkit, aki (bármi miatt) meggyőzi magát, hogy kezébe vegye a művet, belelapozzon és hagyja sodortatni magát a felé záporozó soroktól. Nem elég, hogy bizonytalanul bólogat, foglaljon is állást! - mondta könyvéről az idén hatvan éves Darvasi László.


Reni: Nem lehet kérdés, hogy a kategória nyertese Veres Attila A valóság helyreállítása című novelláskötete. Ezekben a történetekben a szerző korunk sürgető kérdéseire keresi a választ nagyon izgalmas módszerrel. Először kapunk egy számunkra teljesen ismert világot. Legyen az akár egy egyetemi közeg, akár az írók viszontagságai Magyarországon. Sajnos ebben nem lesz újdonság, mind láttunk már tragikus dolgokat hazánkban. Aztán valami megváltozik. Átfordul egy fura, különös borzongató valamibe, ami tudjuk, hogy fiction, tudjuk, hogy weird, mégis annyira valóságos, mert csak egy hajszál választja el attól, amiben élünk. Járványok, vámpírok, beteges jövőképek és a többi. Parádés!

Arthur: A legjobb kétségkívül Alice Munro: A szeretet útja c. novelláskötete volt. A kötet tizenegy történetet tartalmaz, és ezek a legkülönfélébb módokon szólnak a szeretetről. A meghatározó, sőt, meglepő erejéről, arról, hogy néha olyan helyen bukkan fel, ahol nem várnánk. Nem tudnék kedvencet választani közülük, de az egyik legérdekesebb számomra az volt, ahol egy szoknyavadász férfi elviszi a barátnőjét bemutatni a volt feleségének az aktuális barátnőjét - a nőt, aki azt hiszi, hogy együtt fognak maradni, de a férfi már kacsingat más felé. Nem, nem is jó kifejezés, hogy ez lett volna a leg... inkább ez volt az első olyan, ahol megértettem a kötet címét. Ahol felismertem azt, hogy Alice Munro a maga finom módján, miközben teljesen hétköznapi embereket, helyzeteket mutatja, elveti a szeretet magjait. Amikor felismerteti az olvasóval, hogy a valódi szeretet néha váratlan, néha meglepő. Mégis, kit szerethetünk? A családunkat, a barátainkat, a párunkat, a házikedvenceket. De fel tudjuk idézni a pillanatot, amikor kötődni kezdtünk hozzájuk igazán? 

Könyvek irodalmi ínyenceknek

Jolcsi: Számomra az év könyve Sarah Winman: Csendélet című regénye. Eleve remekül néz ki az élfestéssel, de a belbecs sem marad el a külcsín mellett. ”Nyamvadt kis folt a történelem folyosóin, ennyi vagyunk mindössze.” - talán ez lehet az egyik mottója a műnek. A 21. Század Kiadó gondozásában megjelent kötet igazi katarzist okoz az olvasónak a kívül-belül nagyon szép igényességével. A történet középpontjában az igazság és szépség, a művészet és mindennapi élet, és a szeretet különböző formáinak létjogosultsága áll. (És az a papagáj!)

Reni: Az év egyik legjobb olvasmányélménye számomra az Addie LaRue láthatatlan élete című kötet. Hivatalosan fantasy, de ez a könyv sokkal több egy átlagos kitalált történetnél. Adott egy fiatal lány az 1700-as évek elején, aki a kényszerházasság elől menekülve szerződést köt az ördöggel, aminek eredménye egy évszázadokat és kontinenseket átívelő, felejthetetlen kaland tele fájdalommal, félelemmel, tragédiákkal, vágyódással a szerelem és az élet után. Többszáz évnyi élet, miközben számos művésznek szolgál múzsául a lány, de aztán senki nem emlékszik rá. Útja során egyetlen társa maga az ördög, aki minden évben felkeresi, hogy elveheti-e már, ami neki jár. Gyönyörű, különleges érzelmi hullámvasút, ami beszippantja az olvasót.




Arthur: Hát ide nem tudtam csak 1-2 könyvet választani, de még 11-et is csak nehezen. Sorrend nélkül mégis, az idei év legjobb szépirodalmi vagy egyéb könyvei nálam: Miranda Cowley Heller: Papírpalota - ezt a regényt még év elején, valamikor január-februárban olvastam, de már akkor tudtam, hogy az év egyik meghatározó könyve lesz. December elején volt egy baráti karácsonyozásunk, ahol szóba került ez a könyv is, mire kisebb vitába keveredtem, mert a baráti körből két embernek is szörnyű volt. Szerintem és számomra viszont továbbra is az egyik legkiemelkedőbb olvasmány. Nos, mindenki döntse el maga. :)
A másik, amit muszáj megemlítenem - oké, rögtön kettő is - egy friss és ropogós hazai mikrokiadó két könyve, a Válasz Helga levelére Bergsveinn Birgissontól, és A mindenség angyalai Einar Már Guðmundsson tollából. Mindkét könyv izlandi, előbbi esetben a könyv bár nagyon rövid, mégis egy egész élet - sőt, több élet - minden fájdalma és keserűsége benne van. Az elfojtások, a vágyak, a traumák, és a rövid, de örömteli pillanatok is. Az egyszerű élet. Nagyon érzékletesen írja meg Unnur bezárkózó, a traumáit soha fel nem dolgozó fájdalmát a vesztesége miatt, és tükröt tart a szerelmet éltető világnak is, amikor emberek százezrei élnek komoly kapcsolatfüggőségben, mentálisan és pszichikailag rendkívül terhelt környezetben. Az egyszerű, vidéki élet szépsége és hátulütői, a sokkal zárkózottabb életmód, a pletykálkodás és a "vajon mit gondol a szomszéd" - ezek mind helyet kapnak a kötetben. 
A mindenség angyalai azonban ma kötelező olvasmány Izlandon, és mégis most először jelent meg magyar nyelven. A főszereplő és a kötet narrátora egyaránt Páll, a tehetséges, de mentális problémákkal küzdő ember, és a könyv végigveszi különös, kalandos életét a születésétől (amely egyidőben történt Izland NATO-ba való belépésével) a haláláig. Páll gyerekkora mondhatni normális: megjelenik benne a család is, bár róluk sokkal kevesebb szó esik, mint a barátairól és a barátai családjáról. Megjelenik az ötvenes évek Reykjavíkja, ami akkor még inkább falusias jellegű, és rengeteg apró-cseprő és fontos, nyomot hagyó élményéről is szó esik. Mivel a narrátor skizofrén, állapota és betegsége első megnyilvánulása a kötet egyik első komolyan drámai pillanata. A szöveg azonban mégsem esik úgy szét, ahogyan egy skizofrén érzékeli a valóságot: Guðmundsson biztos kézzel és érthetően jeleníti meg ezt a betegséget, ami együtt jár egy társadalmi megítéléssel, egy billoggal is. 




Van egy másik hazai mikrokiadó, amely főleg a modern, kortárs dél-amerikai irodalomra szakosodott, tőlük a Látóideg c. könyvet emelném ki María Ganza tollából. A Látóideg nehezen kategorizálható mű: egyszerre autofikció, esszé, kritika vagy épp óda Buenos Aireshez. Tizenegy történetén keresztül újra látni tanulunk. Mindegyik fejezetben más-más festő alkotása indítja el a történetmesélést, amely lassan összefonódik a narrátor hangjával, aki aztán elkerülhetetlenül önmagáról kezd el mesélni, habár az írás, az alkotás célja épp a magunkról való elfeledkezés, önmagunk meghaladása lenne.

Kihagyhatatlan innen a nyár egyik legjobb könyve, Silvia Avallone-tól az Egy barátság története. Gyönyörűen megírt regény, amely két merőben különböző ember barátságát mutatja be, akik a kétezres évek elején, tinikorukban találkoznak először. A narrátor Elisa, aki 20 év távlatából előkeresi középiskolai naplóit, és ezek mentén mutatja be saját magát és egykori barátnőjét, Beatrice-t, akivel azóta megszakadt a kapcsolat, és aki azóta világhírű influencer lett. Elisa felidézi különös barátságukat, bemutatva ezzel saját és Bea vágyait, céljait is. 

Egy másik kortárs olasz szerző, Donatella Di Pietrantonio A visszaadott lány c. regénye is kimagasló volt. "Halkan százszor is elismételtem az “ anya “ szót, míg el nem vesztette minden jelentését, és puszta artikulációs gyakorlattá nem vált. Két élő anyám volt, mégis árván maradtam. Az egyik akkor engedett el, amikor még a nyelvemen volt a tej íze, a másik tizenhárom évesen adott vissza. Elszakadások, hamis vagy titkolt rokonságok, eltávolódások gyermeke voltam. Már azt sem tudtam, kitől származom. Tulajdonképpen ma sem tudom." - a regény folytatása a Halásznegyed.

Nem maradhat le innen az izlandi Vigdis Hjroth regénye, az Örökség, amely a szerző eddigi legmerészebb vállalkozása: egy örökségi vita hátterében a családon belüli erőszakról ír, olyan sodró lendülettel, hogy könyve szinte letehetetlenné válik. Rendkívül keményen ábrázolja egy diszfunkcionális család romboló hatását, azt, hogy a tabuk, az elhallgatások hogyan tehetik tönkre sokszor még a leszármazottak életét is. Témája alapján lehetne súlyos, nyomasztó olvasmány, de mégsem az, mert Kierkegaardon, Brechten és Thomas Bernhardon edzett látásmódja révén az írónő mindennek a fonákját is megjeleníti.

Az izraeli Galit Atlas könyve, az Érzelmi örökség is meghatározó élmény volt: Már a Bibliában is szerepel a "hetedíziglen" kifejezés, ami azt jelenti, hogy valami jó, de inkább valami rossz dolog a család hét generációjára is hatással van. Csak nemrégiben fedezték fel, hogy elődeink emlékei, élményei és legfőképp a traumái bennünk élnek tovább, ahogy ezeket mi is továbbadjuk a következő generációnak, megspékelve a sajátunkkal. Ha nem is 7 generációig, de 3-4-ig biztosan. Mégis hogyan lehet feloldani ezeket az örökül kapott traumákat? Erről szól Galit Atlas könyve, a saját és páciensei példáján keresztül.

Nem maradhat ki Valérie Perrin Másodvirágzása sem, ami igazi bestseller lett itthon is és hatalmas siker - nem véletlenül.




Végül, de nem utolsó sorban a litván Laura Sintija Černiauskaitė: Lélegzet a márványon c. regénye is helyet kap a listán. Rövid, de nagyon erőteljes regény, amelynek középpontjában az anyafigura, Izabelė áll. Elképesztően mély traumákat hordoz már gyerekkorától, amikor az alkoholista apja rendszeresen molesztálta, és szegénységben éltek. Ezek az élmények pedig a felnőtt életében is nyomot hagynak. Nyomot hagynak a Liudas-szal való kapcsolatán, és a fiával, Gailius-szal való kapcsolatán is, és megakadályozzák, hogy Ilja valóban, érzelmileg is a család része lehessen. Erre valószínűleg sem Izabelė, sem Ilja nem képes - érzelmi kapcsolódásra. Valami más köti őket össze.
Valami vadság, valami félelem, valami különcség. Valami olyan kötelék, amely csak az igazán mély traumákat átélt embereket köti össze. Talán a megértés. De ez önmagában kevés - főleg akkor, amikor bekövetkezik a tragédia. 

Reméljük, találtatok a listában olyat, ami nektek vagy egy családtagnak, barátnak tökéletes karácsonyi ajándék lehet. :) Jó készülődést mindenkinek!

Kövess minket Facebookon!


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes