A mindenség angyalai

 Könyvajánló - Einar Már Guðmundsson: A mindenség angyalai

Megrázó, érzékeny és szeretettel teli kötet, amelyet az izlandi szerző saját, nem sokkal korábban elhunyt bátyjának ajánlott, a bátyja életrajzi elemei és betegsége is megjelenik a lapokon.




A főszereplő és a kötet narrátora egyaránt Páll, a tehetséges, de mentális problémákkal küzdő ember, és a könyv végigveszi különös, kalandos életét a születésétől (amely egyidőben történt Izland NATO-ba való belépésével) a haláláig. Páll gyerekkora mondhatni normális: megjelenik benne a család is, bár róluk sokkal kevesebb szó esik, mint a barátairól és a barátai családjáról. Megjelenik az ötvenes évek Reykjavíkja, ami akkor még inkább falusias jellegű, és rengeteg apró-cseprő és fontos, nyomot hagyó élményéről is szó esik. Mivel a narrátor skizofrén, állapota és betegsége első megnyilvánulása a kötet egyik első komolyan drámai pillanata. A szöveg azonban mégsem esik úgy szét, ahogyan egy skizofrén érzékeli a valóságot: Guðmundsson biztos kézzel és érthetően jeleníti meg ezt a betegséget, ami együtt jár egy társadalmi megítéléssel, egy billoggal is. 

Páll megtapasztalja az élet minden színét: él elmegyógyintézetben és hajléktalanként is, szerelmet és mély barátságot is érez, sokszínű élete során a humor éppúgy követi az útját, mint a dráma. Guðmundsson kötete bár komoly dolgokról szól, mégis humoros, ez az egyedi, kissé fanyar, de nagyon életszerű humor pedig végigkíséri ezt a drámai pillanatoktól terhelt életutat is.

Belülről láthatjuk, hogy milyen egy skizofrén élete, hogy milyen gondolatai vannak, hogy mik foglalkoztatják, és milyen téveszmék támadnak rá időről időre, miközben - főként a 70-es és 80-as években - végignézzük a háttérbeli Izland fejlődését is, és látjuk az elmegyógyintézetek és különféle terápiák útját is. 

Eleinte a társadalomra vagy saját magukra veszélyt jelentő elmebetegeket egyszerűen elzárták, az arra képeseket pedig munkára kötelezték. Később, fokozatosan változott a helyzetük: még mindig elzárva, de azért emberhez méltóbban élhettek. Aztán szélesebb körben használatba kerültek a gyógyszerek, amelyeknek vizsont súlyos mellékhatásuk van, sokszor pl. erőteljes hízás. A gyógyszerháj létező fogalom - és az egyik legnyomósabb indok, amiért a betegek abbahagyják a gyógyszer szedését. Mára bővült a kezelési paletta, és a gyógyszer mellet hatásos pszichoterápiai kezelések és csoportterápiák is szerepet játszanak. (Ajánlom a témában Andrew Scull: Az őrület kultúrtörténete c. művét, amelynek ide jobban vágó részéről itt írtam.)

A mentális probléma éppen olyan probléma, mint amikor baj van a veséddel, a gyomroddal, a szíveddel - orvoshoz kell fordulni vele, és egy kis szerencsével a jó szakorvos azt is tudja, hogyan kell kezelni. Vannak olyan betegségek, amelyeknek elég egy kis diéta, vagy rövid ideig szedett gyógyszer. Más betegségekhez élethosszon át tartó gyógyszerre van szükség. A mentális betegségek éppen ilyenek, és éppen ilyen sokfélék. A társadalom megbélyegzése sajnos még mindig nagyon erős, ha mentális betegségekről van szó, de az utóbbi években határozott és gyors változás tapasztalható ebben is. Egyre több híresség meri felvállalni, hogy ilyesmi problémával küzd, egyre többen és többet foglalkoznak a mentális egészséggel, és egyre szélesebb spektrumon jelenik meg ennek a fontossága. 



Einar Már Guðmundsson 1954-ben született Reykjavíkban, Izland fővárosában. Ebben a kötetben az 1992-ben elhunyt skizofrén bátyjának, Pálmi Örn Guðmundssonnak állít emléket. A mű 1993-ban született, azóta kötelező olvasmány Izlandon, és film is készült belőle. A szerző összehasonlító irodalomból és történelemből diplomázott, mára pedig a modern izlandi írók egyik legjobbjaként tartják számon. A mindenség angyalait a Reykjavíkban élő Egyed Veronika fordította, a könyvet pedig az Ø Kiadó adta ki (ejtsd: Ő). A kiadót a Skandináv Ház Alapítvány égisze alatt évek óta működő irodalmi és kulturális magazinjának, az Északnak a főszerkesztői alapították, ez a kötet a második, gondozásukban megjelent könyv. Hadd említsem meg a szép, minimalista, de nagyon találó borítót is! 

Köszönöm a lehetőséget az Ø Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.





Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes