Gálvölgyi János: Hivatásos rajongó

Gálvölgyi János 50 éve a színpadokon és a televízióban, legendás szerepek, zseniális pályatársak, értő beszélgetések, humor, kortörténeti dokumentum és méltó emlék pályatársaknak, ez a HVG Könyvek kiadásában megjelent Hivatásos rajongó című kötet, amely Gálvölgyi János és Kövesdi Péter podcastjaiból került tárgyiasítva könyvformában. 




Könyvajánló - Gálvölgyi János - Kövesdi Péter: Hivatásos rajongó

Gálvölgyi János öt évtizede van a pályán, színpadon vagy televíziókamerák előtt, rengeteg sikerrel és hihetetlen népszerűséggel a háta mögött, mégis elkötelezetten megmaradt a színészekért, színházért, régi pályatársakért, előadások emlékéért, találkozásokért hivatásos rajongónak. Budapesti gyerekként gyakran állt a Madách Színház Hársfa utcai művészbejárója mögött, gyűjtve az autogramokat rajongott színészeitől. Volt egy irkás füzete, amin a vinyetta elárulja, hogy valamikor öt fillérbe került (igen, fillérbe és ötbe), a címkére pedig akkurátus betűkkel felírásra került hogy ifj. Gálvölgyi János - Autogrammok - 8 b. (Igen, két m-mel.)

Gálvölgyi János úgy lett hivatásos rajongó, hogy a felmenők vettek vagy kaptak színházjegyet, később pedig a mamája egyik barátnője dolgozott a Madách Színházban, ahol jegyszedő volt (vagy ruhatáros), lényeg az, hogy ingyen be tudta juttatni a kisfiút a színházi előadásokra. Hamar beszippantotta az ottani élet, úgy is lehet mondani, hogy legendás aláírásgyűjtő volt, sőt a mai napig őrzi az aláírásgyűjtő füzetet. Uray Tivadar például sosem adott neki autogramot, Rajz János után a fél kerületet beloholta, mire utolérte, ő meg rárivallt: "Hogy hívnak? - Gálvölgyi János. Azt mondta: szarok rá, engem hogy hívnak? Megmondtam és akkor adott autogramot." Ezekhez azért nem ártott kicsit fanatikusnak lenni nem? Igazi hivatásos rajongónak.

A 74 éves művész jó optikával, kesernyésen fanyar humorral emlékezik pályatársakról, akikről helyenként sokan már azt sem tudják, hogy léteztek, hangulatokról, színészi technikákról, színháztörténetről, színigazgatókról, jelmeztervezőkről, nagynevű kabarészínészekről, adomákról, jó hangulatú történésekről, haknikról és a mindennapokba beszűrődő nehézségekről, szőrmentén politikáról is, de legfőképpen az emberről, szolidárisan, megbocsátón, egy élet alatt leszűrt tapasztalatok alapján.

Tudtad egyébként, hogy nem vették fel elsőre a színművészetire, ezért nyomdai fényképészet tanult érettségi után? Az 1968-as Ki mit tudon ugrott ki hangutánzó tehetségével, és ezzel elkezdődött a tévés sikermenete, amit végül Karinthy Frigyes Így írtok ti című művének interpretálásával nyert meg. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, színházi előadások (pl. Őrült  nők ketrece), emlékezetes haknik, Heti Hetes, Gálvölgyi Show - hogy csak néhányat említsek a kiemelkedő munkái közül. A Hivatásos rajongó című mű kifejezetten színház- és bizonyos értelemben tévétörténeti kordokumentum, sok helyen csak itt elérhető tudásanyaggal és képekkel. Számtalan előadás során szerzett belsős információk, értően feltárt gyengeségek, legendás alakítások és barátságok, méltatlanul elfeledett pályatársak, amelyek mind-mind kiválóan cizellált emléket állítanak egy korszak művészeinek és a hozzájuk tartozó szakmai hátteret nyújtó embereknek. Gálvölgyi János beszélgetőtársa Kövecses Péter, aki maga is nagyformátumú ember, kérdéseivel, emlékfelidézéseivel tökéletes partnerül szolgált az emlékek felidézéséhez és helyenként akár pontosításához is.

A kötet a hvg360-ban megjelent podcastok alapján került könyvalakban szerkesztésre, amely a mű értékéből (számomra) semmit sem von le a szöveget illetően, a sok fotó pedig kifejezetten ihletett helyzeteket teremt az emlékezés szempontjából. 

Szerintem olvassátok!


Fülszöveg

"Sokszor megkérdeztem magamat: Ki ez a hülye? - mármint én -, aki rajong a színészekért, a színházért, a régi pályatársakért, előadások emlékéért, találkozásokért színészként és nézőként egyaránt. Miközben nekem is megadatott, hogy az elmúlt ötven évet színpadon vagy tévékamerák előtt tölthettem - sok sikerrel, talán némi népszerűséggel a hátam mögött -, megmaradtam hivatásos rajongónak."
Gálvölgyi János 

Gálvölgyi János már gyerekként is megszállottan lelkesedett a színházért: szenvedélyes autogramgyűjtőként ünnepelt színészekkel elegyedett szóba a művészbejáróknál, betéve tudta a Pesti Műsorban megjelenő szereposztásokat, és rendszeres látogatója volt a Madách Színház előadásainak. Rajongása akkor is megmaradt, amikor már ő maga is országosan elismert színművész volt.

A HVG 360-on megjelent podcastok alapján készült könyvben, a Hivatásos rajongóban, Gálvölgyi János Kövesdi Péterrel beszélget a színházi élményeiről, szinkron- és tévés szerepeiről, a haknikról, a hajdanvolt nagy pályatársakról és a méltatlanul elfeledett epizódszereplőkről.

Beszámol mestersége buktatóiról és szakmai barátságokról, csakúgy, mint az emlékezetesebb sértődésekről, konfliktusokról. Személyes történetei az egykori színházi, filmes és tévés világ magával ragadó hangulatát varázsolják elénk, méltó emléket állítva egy egész színészgenerációnak.

Beszélgetőtárs: Kövesdi Péter (a képen), újságíró. 1990-ben Sudár Istvánnal és Szurmai Jánossal a Humorfesztiválon a Hócipő különdíját nyerte, ezután ismerkedett meg Gálvölgyi Jánossal, és írt jeleneteket a Gálvölgyi Show számára. Később riporterként és szerkesztőként dolgozott a televízióban, az írott és az online sajtóban. A Független Hírügynökség alapító-szerkesztője (2001–2009). 2021-ben a hvg360-on jelent meg 15 részes beszélgetős sorozata Gálvölgyi Jánossal, amely alapján ez a könyv is készült.

Forrás: hvgkonyvek.hu


Köszönöm a lehetőséget a HVG Könyveknek! A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.


Kövess minket Facebookon is!

Termékadatok
Cím: Hivatásos rajongó - Történetek a színházról, a pályatársakról
Szerző: Gálvölgyi János - Kövesdi Péter
Kiadó: HVG Könyvek
Oldalak száma: 300
Megjelenés: 2022. május 27.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635652549
Méret: 210 mm x 145 mm

A cikk képei a HVG Könyvek Facebook oldalairól származnak.


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes