Amikor két ütős világ találkozik: Locke & Key és Sandman egy parádés crossoverben

Könyvajánló - Joe Hill, Gabriel Rodriguez: Locke & Key - Az aranykor (Kulcs a zárját)

Joe Hill és Gabriel Rodriguez Locke & Key sorozata beszippantja az embert. Ez a két név már önmagában is elég, hogy egy kötet a polcomra kerüljön. És akkor képzeljétek el, hogy ezt megtámogatjuk még egy nagyágyúval, Neil Gaimannel...Na mi lesz abból? Segítek: pár órányi őrület, izgalom, feszültség egy pazar sztoriban.

A Fumax Kiadó égisze alatt érkezett a sorozat következő része is, a Locke & Key - Az aranykor. A kötet tartalmazza: Locke&Key – Small World, Open the Moon, Face the Music, …In Pale Battalions Go… és Hell&Gone. Ha igazán élvezni akarod a könyvet és minden aspektusát érteni, akkor mindenképpen olvasd el az eddig megjelenteket. Ha nem ismered még a sorozatot, akkor a címekre kattintva kaphatsz belőlük egy kis ízelítőt:

Locke & Key #1

Locke & Key #2

Locke & Key #3

Ezúttal visszarepülünk az időben egy évszázadot, ráadásul a történet összefonódik az álmok különleges világával, a Sandman-univerzummal is. Már ismerjük a Kulcsház történelmét, a varázslatos, ijesztő, ódon Kulcsházat, ahol mágikus, veszélyes kulcsok között tölti mindennapjai a Locke család.

Családi idillel indul a sztori: Locke apuka megajándozza két lányát a Babaházzal, amely gyakorlatilag a Kulcsház kicsiben, és a megfelelő kulcsot használva láthatóvá válik, hogy ki merre jár és mit csinál az eredeti házban. A kis Mary plafonon is van örömében, hogy milyen jó lesz majd kémkedni a fivérei után. Ezt követően vacsorához ülnek, ahol az pincéreik árnyak. Csak egy átlagos nap a varázslattal teli házban.

De nem kell sokat várni, hogy beinduljon az őrület, amikor egy hatalmas pók (értsd: hataaaalmas, ami képes simán megreggelizni egy embert) felbukkanásával sokkolja a családot. Slusszpoén, hogy egy macskának lesz annyi esze, hogy megmeneküljenek a szorult helyzetből.

Sorban bukkannak fel az ismerős kulcsok, melyekkel már találkozhattunk a korábbi kötetekben, de azért megismerkedünk néhány új darabbal is, de nincs idő bájos kulcsokra, ugyanis kitör a világháború és mindenki másként vélekedik arról, hogy inkább meglapuljanak vagy vessék be a kulcsokat az ellenség ellen. A családfő ki akar maradni a háborúból, mert a kulcsokat a gonoszból teremtették, ezért azok vágynak rá, hogy fegyverként használják őket. Túl veszélyes lenne.

De az ifjabb Locke nem érti miért nézik végig tétlenül rengeteg ember halálát, amikor nagy tetteket vihetnének véghez. Ördögi dilemma. Persze egy lázadó tinédzser szépen beleköphet mindenki terveibe, főleg, ha a csatamezőn az ellenség kezére jut miatta pár veszélyes kincs, ráadásul, amikor minden mellémegy, saját otthonába viszi a háborút...

Ezúttal is sikerült beteg, vicces dolgokat vinni a sztoriba, mint például a zenedobozzal takarításra kényszerített mosómedvék, de a csatamezőn repkedés és árnyak segítségével való gyilkolászás sem utolsó. Ettől függetlenül én leginkább azt vártam, hogy miként kerül a történetbe az álmok fejedelme, Sandman. Nem akarok nagyon spoilerezni, szóval érjétek be annyival, hogy a háború betett a Locke családnak és egyikük úgy gondolja, hogy az épp évszázados rabságát töltő Sandman hozhatja el a számukra a megváltást.

Kapunk tragédiákat, csatajeleneteket, látunk egy kis ármánykodást (persze csak a jó cél érdekében), megjárjuk az álmok sorvadó világát, közelebbről megtapasztaljuk milyen az élet a pokol bugyraiban, találkozunk néhány a Sandman-univerzumból ismert álommal, rémálommal és egy igazi tökös Locke-lány megmutatja milyen kemény fából faragták, ha egy szerettéért kell küzdeni.

A hangulata sötét, borongós, akárcsak a sorozat többi részének, és ezúttal is tökéletes összhangban működtek az alkotók. Jó történetvezetés, pazar látvány. Még mindig imádom! Féltem kicsit, hogy vajon a három félárva kalandjai után egy előzménykötet tudja-e hozni azt a hangulatot, azokat az érdekességeket, a rengeteg újdonságot, mint amiket eddig olvastam, de szerencsére nem kellett csalódnom. Az Álomvilágos rész is hozott izgalmakat bőven és egy nagyon váratlan, de eszméletlen jó, ötletes, ütős kis csattanót is kaptunk a végére. Hazavittem a könyvet, pár óra múlva már a végére is értem. Még több ilyet kérek!

A kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Szöveg: Joe Hill
Illusztráció: Gabriel Rodríguez
Fordította: Holló-Vaskó Péter
műfaj: képregény
formátum: keménytáblás, védőborítós
méret: 185x280 mm
oldalszám: 232
ISBN 978-963-470-241-2

Kövess minket a Facebookon is!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes