Az eltévedt golyó

A Csütörtöki Nyomozóklub újra száguld: egy emberölési ügy, egy börtönben csüccsenő drogbáró merő unatkozásból nyomozni kezd, Elizabeth meg életveszélyes zsarolás célpontja, plusz egy golyó (Golyó?), ami eltévedt vagy hasonló. Ezekből a főszálakból tevődik össze Richard Osman fergeteges krimisorozatának újabb része, ami olvasás után is gyakran felbukkan az ember gondolataiban. Még két napig előrendelésben olcsóbban hozzájuthat bárki a műhöz vagy a limitált szériájú díszdobozos kiadáshoz. 

Úgy egy órával később a concierge felkísérte Bogdant, aki egy óriási sporttáskát tartott a kezében. V. közölte a concierge-zsel, hogy meghalt, mire a nő bólintott, és megkérdezte, mennyi ideig lesz halott. V. Elizabethre nézett, aki azt felelte, pár hétig nagyjából elég lesz. ...Szóval most itt tartunk. V. nem lakhat Elizabethnél, úgyhogy ameddig halott, nálam marad a vendégszobában. (Idézet a műből)



Könyvajánló

 Richard Osman: Az eltévedt golyó

Az alapügy, amire a Csütörtöki Nyomozóklub ebben a kötetben ráveti magát: Bethany  Waites 10 évvel ezelőtti eltűnése - halála - megyilkolása  (újságíró, televíziós személyiség). Eltűnése előtt oknyomozást folytatott egy hatalmas áfacsalás ügyében, aminek köze volt bizonyos mobiltelefonok exportjához - importjához, és amin milliókat - egészen pontosan 10 millió fontot - kaszáltak jogtalanul. Egy Heather Garbutt nevű nő állt az egész mögött, aki egy Jack Mason nevű helyi csalónak dolgozott, és az volt a közkeletű álláspont, hogy valójában Jack Mason bábja. Heathert később lecsukták az áfacsalás miatt, Jack Mason viszont megúszta. Hozzáértők szerint ez egyszerű pénzmosás. A nyomozóklub tagjai azt vélelmezik, ennek a dolognak nyomára bukkan(hatot)t Bethany, aki cím és nyom nélkül felszívódott, kocsiját összetörten, belsejében a riporter vérével, ruháival, egy magas szikláról lezuhanva találták meg, és a helyszín közelében működő kamera szerint szerint valaki volt vele a kocsiban aznap, a szikla közelében. De ki? És miért nincs meg Bethany holtteste? Van ugyan valaki, aki "biztosan" tudja, hogy Bethany halott, és akinek elmondta, őszintén reméli, hogy nem ő a gyilkos: kínos lenne elveszteni a potenciális biliárdpartnert... arról fantáziál, hogy VALAMIT csak kéne mondani a Csütörtöki Nyomozóklubnak, mert "ha az ember mélyen belegondolt, az egész ügy égbekiáltó pofátlanság volt. Semmi szükség nem volt arra, hogy Bethany Waites meghaljon." Mindenesetre az, hogy Bethany holttestét soha nem találták meg, nagyon nyugtalanítja Elizabetht. Eleget élt már ahhoz, hogy tudja, nem szabad megbízni az olyan gyilkosságokban, ahol nincs holttest...

Az előző két részről itt és itt olvashatsz!

Az alapot természetesen alaposan megtupírozta a szerző, először is ott van Connie, akire emlékszünk, ugye, az előző részből? A vagány, minden hájjal megkent bűnöző, a különösen kegyetlen drogbáró, nulla empátiával és irgalommal éppen az ítéletére vár. A börtönben felkeresi a nyomozócsoport kicsit kocka tagja, Ibrahim, hogy rávegye: ha már egy épületen belül leledzik a Heather Garbutt nevű elítélttel, akkor ugyan dolgozza már meg a csajt, hogy tényleg képes-e gyilkolni, konkrétan Bethany Waitest belelökni egy kocsival a szakadékba. Connie ugyan haragszik Ibrahim barátaira, szent elhatározása, hogy takaró szálig megöli őket, de rááll a dologra, mert rohadtul unja magát a kóterben... és kell a pszichiáter is neki Ibrahim személyében, aki 60 fontot kér tőle alkalmanként, de Connie leolcsójánosozza, és 200 fontot szavaz neki a piti 60 helyett. Az ülések között hajlandó megkörnyékezni Heathert, Ibrahim pedig elhatározza, hogy kidumálja Connie-ból legalább barátai idő előtti erőszakos halálát. Haladunk. Heather azonban a Csütörtöki Nyomozóklub érdeklődése után emberölés áldozata lesz, ami Connie számára igazi kihívást jelent, arról nem is beszélve, hogy ezt a gyilkosságot személyes sértésnek érzi.
Richard Osman és Az eltévedt golyó című kötet idegen nyelvű kiadása

Ha a fentiek nem lennének elegek, folyamatban van egy másik szál is: Elizabeth zsarolás potenciális áldozata, még el is rabolják nyomatékosításul, a férjével együtt. Meg kell ölnie valakit, különben... De elég bonyolult kettejük kapcsolata, és... és aztán minden egészen kitekeredve folytatódik. Már megvan a tettes is, de csak hamukázik a gyilkosságok felől. Muszáj bevetni Golyót. Muszáj. Aki eltévedt. Vagy ilyesmi, de mindig jókor van jó helyen. Mindenkinek megvan a maga érdeke, és azért mindent meg is tesz. Kié az erősebb érdek? Mi ír felül mindent?


Nem könnyű a börtönből irányítani egy több millió font összértékű drogbandát. Connie Johnsonnak azonban rá kellett jönnie, nem is lehetetlen. A börtön személyzetének nagy részét lefizette, és miért ne tette volna? Van elég pénze hozzá. Igaz, maradt pár börtönőr, aki nem hajlandó beadni a derekát, Connie-nak ezért már két illegális SIM-kártyát is le kellett nyelnie a héten. Gyémántok, gyilkosságok és egy táskányi kokain. Alaposan tőrbe csalták, két hónap múlva lesz a tárgyalása. Connie addig sem akar tétlenül ülni. A lényeg: jó, ha az ember elfoglalja magát. A börtönben fontos a rutin. És fontos, hogy várakozással tekintsünk az előttünk álló időszakra, márpedig Connie alig várja, hogy kinyírja Bogdant. Miatta került ide, és nem számít, hogy Bogdan szeme olyan, akár a tiszta vizű hegyi tó, mennie kell. És az öregnek is. Aki segített Bogdannak tőrbe csalni Connie-t. Kérdezősködött, és megtudta, a pasast Ron Ritchie-nek hívják. Neki is annyi. Connie a tárgyalás után számol majd le velük – az esküdtek nem szeretik, ha a tanúk hirtelen kinyiffannak –, de biztosan kinyírja őket.

(Idézet a könyvből)

A cselekmény továbbra is bravúrosan alakítva, ahogy azt Richard Osmantől már megszokhattuk. A dramaturgia 10 oldalanként kihegyezve, sőt, néha 10 mondatonként, azért az már nem piskóta, még ha a gyakorlott tollú, briliáns fantáziájú Osmanről beszélünk is. Hozza a kifacsart humorbombáit is, amelyeket átlagemberek abban a kontextusban, ahogy ő alkalmazza, soha, sok a meghökkentő, de bármennyire is kitekert értelmű be(ki)szólás, egyszerűen muszáj mosolyogni rajta (hahotázni, felnyögni, frusztráltan a fejhez kapni, hogy ezt a hülyét, nem hiszem el). Úgy ír hétköznapi hősökről, hogy minimális áldozatuk is heroikusnak tűnik, képes bemutatni a mindennapok mozgatórugóit olyan szemszögből, amilyenből sok ember sosem láthatja. Áldozik a kapcsolati tőke oltárán, az évtizedes szakmai múlt hozadékán, érti és használja ezeket az eszközöket a történetfűzés során. Aki azt hiszi, nagyzol vagy nagyot mond, sosem volt még titkosszolga (sem). 

Gyalog mentek az állomásról a mozihoz, mialatt Donna belecsimpaszkodott Bogdan karjába. Amikor a Trafalgar Streeten elsétáltak egy ház mellett, Bogdan megjegyezte róla, hogy drogtanya, majd a London Roadnál egy régi kovácsműhelyre bökött, ahol egy litván holtteste volt elásva. Bogdan kiváló idegenvezető lenne bizonyos típusú turistáknak.

– Ez csak navigáció. Vigyázzanak magukra, ott leszek, amilyen gyorsan csak tudok. Vigyek valamit? Elizabeth egy pillanatig elgondolkodik. ... – Igen, kedvesem. Hozna nekem termoszban teát meg egy pisztolyt?

– De, Elizabeth, nem ölhetsz meg csak úgy valakit. – Mindketten tudjuk, Joyce, hogy ez nem igaz. És ez alkalommal muszáj megtennem.

- Alig két hete ismerlek titeket, és eddig már voltam egy sírban egy KGB-s ezredessel, szemtanúja voltam annak, hogy egy kis öregasszony elkábít egy vikinget, és megosztottam az ágyam Kent legvonzóbb férfijával. Volt három-négy évem a nyolcvanas években, amikor elég sokat varázsgombáztam. Egyszer együtt LSD-ztem Pozsonyban az Iron Maidennel. De semmi, abszolúte semmi, amit eddig életemben tettem, nem fogható ahhoz, ha az ember pár napot eltölt veletek. Mi van még a tarsolyotokban?

(Idézetek a könyvből)

Egyszerre nevetteti, ríkatja az olvasót, miközben mesterien keveri a pszichológia, gerontológia és a krimi megfelelő szálait (helyenként fűszerezi kis maffiával is), és amikor mindenki tudni véli, ki is a tettes, csavar egyet a teórián, hogy hehe, és ehhez mit szólsz? Karakterei alaposan kidolgozottak, a nem szokványos tulajdonságok megalkotásához nem árt(ott) jártasnak lenni az öregedésben, a paranoiában, a rendvédelmi szervek és bűnözők gondolkodásában, hogy hirtelen csak ennyit mondjak róluk. Valahogy minden a helyén van, nem sok, nem kevés, pont annyi mindenből, amennyi kell. Nem húzza el senki sem a száját, hogy ez erőltetett, hanem totál természetesen hatnak, élnek, lélegeznek a karakterek, a helyszínek és tettek. Ha nagyon figyelsz, már az elején tudod (tudhatnád), mi nem stimmel, de ugye azon a másfél mondaton rohadtul átcsúszik az ember szeme. (És ugranom is kellett a főzőlaphoz, mert ha nagy méltatás közben odaég az ebédünk, hétbaj lesz...)

Szóval: szerintem olvassátok! Ha siettek, előrendelésben két napig még limitált kiadású díszdobozos három részhez is juthattok, igazán méltányos áron. Nincs üresjárat, nincs unalom, csak felhőtlen szórakozás, meghökkenés és bravúros nyomozás!


Fülszöveg

Négy valószerűtlen barát.
Egy gyilkosság holttest nélkül.
És egy váratlanul felbukkanó ellenség...
Isten hozott a csütörtöki nyomozóklubban!

Egy újabb átlagos csütörtöki nap, amikor a dolgoknak végre vissza kellene térniük a megszokott kerékvágásba.

Csakhogy a csütörtöki nyomozóklub mágnesként vonzza a bajt. Egy tíz évvel ezelőtti megoldatlan bűntény szálai egy helyi híradós sztárhoz vezetnek, és egy olyan gyilkossági ügyhöz, amely holttestnek és magyarázatnak is híján van.

Eközben egy váratlanul felbukkanó új ellenség keresztezi Elizabeth útját, és választás elé kényszeríti: gyilkolnia kell, vagy meghal.

Miközben a megoldatlan bűntény újabb és újabb fordulatokat tartogat, Elizabeth a lelkiismeretével (és egy pisztollyal) viaskodik, Joyce, Ron és Ibrahim pedig régi és újdonsült barátokkal együtt nyomoznak. Vajon képesek lesznek megoldani a rejtélyt és megmenteni Elizabethet, mielőtt a gyilkos újra lecsap?

Richard Osman író, producer és televíziós műsorvezető.
Az első két regénye, A csütörtöki nyomozóklub és A férfi, aki kétszer halt meg világszerte több millió példányban kelt el, és több könyveladási rekordot is megdöntött. Az eltévedt golyó a harmadik könyve, Angliában újabb hatalmas kereskedelmi robbanás a könyvpiacon. Osman jelenleg Londonban él barátnőjével és Liesllel, a macskával.

A szerző A csütörtöki nyomozóklub című első regényével sorra döntötte meg az angol könyvpiac rekordjait. A regény több mint 1 millió példányos eladásával 2020 legnagyobb debütálása volt Angliában, szerte a világon óriási szakmai és közönségsikert aratott.

Steven Spielberg produkciós cége vásárolta meg a sorozat megfilmesítésének jogait. 2021-ben Richard Osman kapta az év írójának járó elismerést a British Book Awards (Brit Könyvdíjak) díjátadóján.

Köszönöm a lehetőséget az Agave Könyveknek!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!

A képek az Agave Könyvek oldalairól származnak.

Termékadatok
Cím: Az eltévedt golyó
Szerző: Richard Osman
Fordító: Orosz Anna
Kiadó: Agave Könyvek
Sorozat:A csütörtöki nyomozóklub
Oldalak száma: 368
Megjelenés: 2022. november 22.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635980956
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes