Sajátítsd el a színkeverés művészetét!

Könyvajánló - Betty Edwards: Színes jobb agyféltekés rajzolás - Sajátítsa el a színkeverés művészetét!

Emberek milliói ismerkedtek a rajzolás művészetével Betty Edwards Jobb agyféltekés rajzolás módszere alapján. Aki pedig úgy érzi, hogy folytatná az utat, amit elkezdett, annak tökéletes választás a szerző új könyve, melyben a színek kerültek főszerepbe.

painting-911804_1280.jpg

Betty Edwards jobb agyféltekés rajzmódszerével a világon milliók ismerkedtek az alkotás izgalmával. Tavaly Arthurral mi is végigcsináltuk az ezzel foglalkozó könyvének, munkafüzetének a feladait. Erről írt tapasztalatainkat a címre kattintva olvashatjátok, ha lemaradtatok róla:

Az új jobb agyféltekés rajzolás

Miután nagyon élveztük ezt a közös kalandot, úgy döntöttünk belevágunk a szerző színes rajzolással foglalkozó könyvével való ismerkedésbe is. A kötet rengeteg fontos információt foglal magában a színekről, a színelméletről. Megismertet az alapszínekkel, az árnyalatokkal, az intenzitással, a fény színekre vonatkozó hatásaival és azt is megtudjuk, hogy a jobb agyféltekés rajzolásnak milyen szerepe van a színkeverésben.

Az elméleti alapozást követik a gyakorlati feladatok, de megelőzi őket egy fejezet, ahol az eszközökről kapunk információkat, tippeket. Milyen ecsetet válasszunk? Milyen festéket használjunk? Még egy kilenc tételes listát is találunk azokról a színekről, amiket érdemes akrilfestékből bevásárolni. Ezekkel a színekkel aztán bármit kikeverhetünk, amire szükségünk lehet a feladatok során. A könyv abszolút kezdőkkel számol, ezért részletes képet ad a szerző a választás folyamatára, de még arra is, hogy miként készüljünk elő, hogyan keverjünk színeket, sőt még azt is elmagyarázza, hogyan tartsuk helyesen az ecsetet festés közben.

A felkészülés után jöhet az igalmasabb rész. Először csak egy színkeverék-sablont kell készíteni, aztán tesztelhetjük, miként lehet csupán négy festékből több száz színt létrehozni. Ezt követik a harmóniával kapcsolatos képek, ahol tesztelhetjük, hogy mit tanultunk eddig. Majd jönnek a nehezebb feladatok: csendélet egy hajtogatott papírlappal és virágcsendélet-festés. Az ezt követő fejezet szerintem az egyik legérdekesebb: A színek jelentése és jelképrendszere. Rengeteg olyan fogalom, esemény, érzelem van, amihez gond nélkül társítunk reflexszerűen színeket. Tél fehér, irigység sárga, szerelem piros és így tovább. Na, de mi történik, ha azt mondják, hogy itt van néhány érzés, fesd le, hogy milyen színben látod?

Ehhez a feladathoz kapóra jött, hogy összejöttünk négyen barátok egy csajos hétvégére, így Arthurral úgy döntöttünk be is vonjuk a többiek egy közös alkotásba. Az emberi érzelmek színe című feladat nagyon izgalmas, ugyanis hat emberi érzelmi állapotot, érzést kellett pusztán színekkel ábrázolni. Düh, öröm, szomorúság, szerelem, irigység és nyugalom. A művelethez előkerült egy szép színekkel teli akrilkészlet és akvarellpapír. Ezen felül a szokásos kellékek: ecsetek, víz, tálkák, maszkolószalag és persze egy nagy asztal. Ketten Arthurral a maszkolás mellett döntöttünk, a többiek pedig vonalzóval rajzolták fel a hat négyszöget és már készen is álltunk a festésre.


Valamivel kevesebb, mint egy óra után mind a négyen úgy értékeltük, hogy készen vagyunk, szóval beszélgettünk kicsit, hogy ki és miért az adott szín, mintát társította egy-egy fogalom mellé. A következő képen Ági alkotását láthatjátok, aki az örömhöz például azért a narancs és a rózsaszín különböző árnyalatait használta, mert ennek a két színnek a találkozása örömmel tölti el. Legyen az akár egy ruhadarab, egy kép vagy egy váza, ha látja, megtelik pozitív érzelmekkel. Érdekesség még, hogy Ági nem lapozott bele a könyvbe, amelyben vannak képek a szerző tanítványainak alkotásairól és az egyik diák is szinte pontosan ugyanígy ábrázolta a dühöt.

A következő képen Arthur festését látjátok, aki szintén az örömről kezdett először beszélni és azt mondta, hogy valamiért, ha ki kell fejeznie ezt az érzelmi állapotot, akkor zöld és sárga színek pulzálását látja maga előtt és ezt próbálta papírra vetni. Itt is találtunk hasonlóságot mások munkáival. Például a szomorúság kék és fekete árnyalaival ábárzolás nagyon gyakori. Nálunk is, négyből ketten társítottuk ezen színeket hozzá.

Harmadik alkalmi művészünk, Rozi, aki az irigységet a féltékenységgel azonosította és így keletkezett a zöldszemű szörny, de én a képet látva rögtön a szomorúságra kérdeztem rá, mert nem értettem elsőre, hogy mit akar elmondani az a képkocka. Egyetlen mondattal le is írta nekünk a dolgot és máris mindent értettem: feje tetejére fordult világ fekete felegekkel.


Végezetül pedig következzen az én képem. Mikor a festés végére értem elcsodálkoztam, hogy mennyire visszaütközött a képeken a természet iránti szeretetem. Az örömöt a naplemente és a víz színeivel jelképeztem, a nyugalmat az erdő fáival igyekeztem kifejezni, a dühöt pedig egy sötéten, vörösen és feketén kavargó örvénnyel próbáltam lefesteni, amely bármit elpusztít maga körül. Utóbbi végeredménye egy sötét rózsára hajaz inkább, mint örvényre, de nekem tetszik és végeredményben ez az, ami számít.


Összességében jól éreztük magunkat, gondolkodtunk, alkottunk, utána pedig kibeszéltük a dolgot és jól szórakoztunk. Egyből jött is az ötlet, hogy gyakrabban össze lehetne ülni egy kis közös festegetésre, mert nagyon jó muri volt. Mindenkinek bátran ajánlom, aki egy izgalmas, kreatív kalandra vágyik. Ez a kötet akár karácsonyi ajándéknak is tökéletes választás esetleg megspékelve pár kellékkel az alkotáshoz.

9789632915968.jpgKöszönjük, Bioenergetic Kiadó!

A kötetet a borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes