Az Avatar világa - Pandora felfedezése

Tudod, miért lebegnek Pandorán a hegyek? Hogy mi az az ágyúgolyófa? Hogy mi Pandora csúcsragadozója? Hogy ki nyerheti el a Toruk Makto címet? Hogy hogyan készülnek a na'vik vadászfegyverei? Hogy mi az a Hangok Fája? Ezekről és sok minden másról szól a Kolibri Kiadó gondozásában megjelent Az Avatar világa - Pandora felfedezése című kötet élménygazdag beszámolója az Avatar lényegi tulajdonságait elemezve, gyönyörű képekkel illusztrálva.

Könyvajánló - Az Avatar világa - Pandora felfedezése

Amikor 2009-ben megnéztem a közeli multiplexben az Avatar című filmet, elképesztő élményben volt részem mind cselekmény, mind világépítés, mind látvány szempontjából. Azóta számtalanszor megnéztem újra, kicsit sem veszítve a film iránti rajongásomból. A Kolibri Kiadó az Avatar új részének hamarosan megtörténő bemutatójára úgy gondolta, van létjogosultsága a fiatalok és a fiatallelkű felnőttek körében egy színes, szagos, igényes kiadású DK kötetnek, amelyben Pandorát és a na'vikat mutatja be részletekbe menő aprólékossággal. A mű címe Az Avatar világa - Pandora felfedezése, amely Zoë Saldaña előszavával (Neytiri alakítója az Avatar c. filmben) és Jon Landau bevezetőjével került nyomdagépek alá.

A történet, a szereplők és a világ megalkotója James Cameron, a mű összeállítója Joshua Izzo. A történet látványvilága semmihez sem hasonlítható, az égitest, a na'vik nyelve és kultúrája, eszközeik, mindennapjaik és hiedelemviláguk tűpontos kidolgozottsággal köszönnek vissza a lapokról. A szereplők elragadók és szerethetők, a történet témája egyetemleges, a világépítés során pedig határtalan fantáziával dolgoztak. A mű nyolc fejezetre tagolt, ahol Pandora világát mutatják be: a növény- és állatvilágot (thanator, páncélosló, hegyi ikran, stb.), a na'vikat (fiziológiájuk, szertartásaik, a nyelvük, történelmük, társadalmi berendezkedésük), a klánokat (omatikaya, Otthonfa, egyéb na'vi klánok), szent helyeiket, de szó esik az emberek alkotta RDA-ről is (Erőforrás-Kiaknázási Hivatal), teljes leírást kap az olvasó a Pokolkapuról, az Avatar Programról, a Valkűr kompról, személyzetről, technológiáról, fegyverekről (stb.). Az új kezdet című fejezetrész kitér a december 15-én bemutatandó új részre is (Avatar - A víz útja), érintőlegesen kóstolót mutat a több, mint három órásra sikeredett mozifilm látványvilágából. (Nekem legjobban az egyik óriáspálma-féle tetszik, totálisan biztosra veszem, hogy az édesköményről lett koppintva.)


2022. december 15-én Magyarországon is bemutatják az Avatar - A víz útja című filmet, amely cselekménye a 2009-es gyártású Avatar következő része, sőt, ha szövegkörnyezetnek hinni lehet, akkor nem ez a 3 órán túli hosszúságú gigafilm lesz az utolsó a sorban a na'vikkal kapcsolatban. Az Avatar világa - Pandora felfedezése című kötet kiváló lehetőséget nyújt a film cselekményének alapjait megérteni.

Ahogy a film elbűvölte - bűvöli a nézőit, ugyanúgy tesz ez a könyv is az olvasójával. Sokkal könnyebben megérti majd az új rész cselekményét (is), ha az alapokkal tisztában lesz. (Számomra gyakran a második-harmadik újrázás után nyer értelmet egy-egy képsor, mert lekötött maga a történés, de annyira, hogy értékes információk sikkadtak el, amelyek nélkül enyhe zavart éreztem.) A leírások érdekfeszítőre sikerültek, nagyszerű élményt okoz a finomra hangolt humor és a részletgazdagság. Írnám, hogy nem tudom, mit szívott a filmstáb, a producer, a forgatókönyvírók, a látványért felelős szakemberek, de egy biztos: olyat én is akarok. (Amúgy tudja valaki, hol és hogy lehet jegyet venni egy pandorai járatra?)

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Fedezd fel James Cameron Avatarjának elképesztő világát!
Látogass el a Pandorára, és térképezd fel minden apró részletét a kivételes földrajzától kezdve a növény- és állatvilágán át az egekig és a tengerekig.
Ismerd meg a na'vik kultúráját és a korábban ismeretlen tájak különböző klánjait.
Találkozz azokkal az emberekkel, akik kizsákmányolnák ezt a fantasztikus birodalmat, és azokkal is, akik meg akarják óvni.

Légy te is egy a felfedezők közül!

Zoë Saldana előszavával és Jon Landau bevezetőjével


Termékadatok
Cím: Az Avatar világa - Pandora felfedezése
Fordító: Habony Gábor-Sepsi László
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalak száma: 128
Megjelenés: 2022. július 07.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635990542
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes