A legújabb irodalmi szerelemkönyv: Így szerettek ők 3.

Könyvajánló - Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 3.

Megérkezett Nyáry Krisztián Így szerettek ők sorozatának immár harmadik kötete, amelyben ismét érdekes, különös vagy épp szívszorító szerelmi történeteket olvashatunk szerelmes írókról.

316543468_555101346624641_8574664942284785114_n.jpg

Nagyon szeretem Nyáry Krisztián könyveit, melyekben igyekszik közelebb hozni az ismert női és férfi írókat, költőket, irolmárokat azzal, hogy magánéletükből hoz el egy-egy olyan szeletet, amely talán kevésbé ismert. A szerelem minden művészt megihletett és megihlet napjainkban is, így a téma szinte kimeríthetetlen. Nemrégiben jelent meg Így szerettek ők sorozatának harmadik kötete, amely újabb érdekes, szép vagy épp gyötrő szerelmeket tár az olvasók elé. Ráadásul most a Corvina Kiadó előrukkolt egy különleges díszdobozos csomaggal, mely mind a három kötetet tartalmazza:3242798.jpg

Nyáry Krisztián nagyon jó mesélő. Érdekesen, lebilincselően ír olyat eseményekről, amik a legtöbb irodalomóráról hiányoznak. Elmeséli például, amikor József Attila késsel támad pszichoanalitikusára, Gyömrői Editre. Az nem titok, hogy a szerzőnek voltak mentális problémái, úgy tekintett Editre, mint hideg analitikusra és meghódítandó szeretőre. Kettejük kapcsolata sosem lépte túl az analitikus-beteg kapcsolatot. A szerző későbbi verseiben az elutasítás és a beteljesületlen szerelem sokszor kap szerepet, de ez nem is meglepő, nemcsak Gyömrői szakmaisága miatt, hanem József Attila ilyen sorai után, mint például a következő. Én biztosan sikítva menekülnék, ha valaki ilyet írna róla:

"Ha maga nem volna olyan jó, akkor borzasztó gyönyörűség lenne széttépni, fölnyársalni, megtaposni, szétverni az arcát, kiszúrni a szemét (...)"

És az övék csupán egy történet, amely részletes elbeszélése helyet kapott a kötetben. Olvashatunk Kisfaludy Károly reménytelen szerelméről egy zsidó lány, Löffler Nina iránt, Dsida Jenő és Imbery Melinda éveken át tartó harcáról, mire a szülői tiltás ellenére összeházasodtak, de megismerhetjük Kaffka Margit és Bauer Ervin történetét is. Utóbbi a 20. század elején szövődött szerelem, ami dacolt a kor szokásaival, hiszen Kaffka Margit 33 éves volt 1913-ban, amikor nagy nehezen rászánta magát, hogy elfogadja a nála tíz évvel fiatalabb egyetemista udvarlását. A dolgot csak tovább tetézte, hogy a férfi bevallotta, egy éve menyasszonya van és emellett még szeretőt is tart. Végül őszinte szerelem lett belőle háborúval, nélkülözéssel együtt is.

"Társas te, harmóniám, első jó s boldog szerelmem!
Társad én! Harmóniád! Első jó és boldog szerelmed!"

Kassák Lajos 51 éves volt, mikor elveszítette feleségét, Simon Jolán színésznőt. Esze ágában nem volt újra megnősülni, de aztán mindent felforgatott az életében a 24 éves Kárpáti Klára, aki gépírónak, titkárnőnek szegődött a férfi mellé. Többek között olvashatunk még ebben a gyönyörű kötetben Galgóczi Erzsébet és Gobbi Hilda szerelméről, Molnár Ferenc és Bartha Vanda munkakapcsolatáról és románcáról vagy épp Móricz Zsigmond és Magoss Olga különös, nem az a mindent elsöprő szerelmi történetéről, amely "csupán" néhány csók és hét (!!!) lánykérés, mégis végigkísérte a szerzőt fél életén.

Szeretem Nyáry Krisztián könyveit. Mindegyikben találok valami érdekeset, valami újdonságot és tetszik, hogy teljesen új oldaláról igyekszik megmutatni az ismert művészeket, irodalmárokat. Ez a sorozat telitalát. Az pedig már csak az extra, hogy a tartalom mellett a külsőre is nagyon adtak. Gyönyörő illusztráció, rengeteg fotó, amik együtt csodálatos keretet adnak ezeknek a történeteknek.

3184069.jpgKöszönjük, Corvina Kiadó!

A kötet kedvezményes áron megvásárolható a kiadó honlapján a borítóképre kattintva.

Kövess minket a Facebookon is!

Főkép: fb.com/corvinakiado

115 szerelmes levél és történet

Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közti szerelemről

Festői szerelmek - Még a festők is emberek?!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes