Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közti szerelemről

Könyvajánló - Nyáry Krisztián: Tiltott irodalom (Nem kötelező 2.)

Egy könyv a szerelemről, mely évezredek óta az irodalom egyik legfontosabb témája.

istockphoto-1158893326-170667a.jpeg

A Corvina Kiadó égisze alatt jelent meg a Nem kötelező sorozat második része, a Tiltott irodalom, mely Nyáry Krisztián válogatásával és ismertető szövegeivel készült. A borítón szemfülesek hamar kiszúrhatják az LMBTQ+ közösség jelképévé vált szivárványszínű lobogót, a kötet alcíme pedig megerősíti a sejtést: Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közti szerelemről.

Nyáry Krisztián egy izgalmas irodalmi szöveggyűjteményt állított össze, melyben háromezer év irodalmi palettájáról válogatott. A szerzői felhozatal igazán színesre, változatosra sikerült, szexuális irányultság, nemek tekintetében is vegyes. Ezek az alkotások megmutatják mennyire sokszínű is a szerelem, annak ábrázolása pedig végképp. A kötetben helyet kapott költők, írók különféle korokban, társadalmakban, eltérő életutakat jártak be, és Nyáry Krisztián is hangsúlyozza az előszóban, hogy ezek az alkotások nem a homoszexuális szerelemről, hanem egyszerűen a szerelemről szólnak.

"Arról az örök vonzalomról, ami évezredek óta legfontosabb és legtermészetesebb témája az irodalomnak."

A kötetben olyan páratlan alkotók munkái kaptak helyet, mint az ókori irodalom legendás alakja, Homérosz vagy az európai líra első ismert képviselője Szapphó, de nem maradhatott ki a nyugati filozófia atyja, Platón sem, valamint Vergilius és Horatius. Aztán szépen haladunk előre az időben és felbukkannak többek között olyan nevek a közép- és újkorból, mint Dante, Boccaccio, Shakespeare, Faludi Ferenc vagy épp Zrínyi Miklós.

Utóbbi épp Homérosz és Vergilius eposzait mintának tekintette, valószínüleg ennek tudható be, hogy a Szigeti veszedelemben megismerhetjük a katonaszeretők, Juranics és Radivoj történetét, akik annyira szerették egymást, hogy képesek halálba menni a másikért. És ezzel a motívummal meg is jelent  a magyar irodalom első katonaszerelme.

A 19. század is hozott bőséggel nagy neveket az irodalom számára, akik alkottak maradandót a témában. Olyan nevek kerültek a gyűjteménybe, mint Byron, Tolsztoj, Honoré de Balzac, Emily Dickinson, Émile Zola és Oscar Wilde. És a korszak szerzői között felbukkan a magyar Vay Sándor (szül. Vay Sarolta) is, aki a világirodalom első ismert transzexuális írója. Az ügyét kivizsgáló orvosok és jogászok előtt így beszélt érzelmeiről:

"Minden léptemet a szerelem vezette, minden tettemet ez indokolta - hisz Isten oltotta belém. Ha ő ilyennek teremtett és nem másnak, arról csak nem tehetek."

A kötet hátralevő részében pedig a 20. század két részre osztva szerepel olyan művészekkel többek között, mint Babits Mihály, Thomas Mann, Szerb Antal, Virginia Woolf, Jack Kerouac, Ingmar Bergman, El Kazovszkij és Faludy György, akinek Pokolbéli víg napjaim című önéletrajzi regényéből részletesen megtudhatjuk, milyen volt két férfi erotikus kapcsolata (a költő és egy arab fiatalember).

"Soha meleg szerelmi történetet ilyen toleranciával nem fogadott a magyar nagyközönség. S ez történt Faludy férfiakhoz vagy férfiakról írott szerelmes verseivel és versfordításaival is. Neki azok is elhitték, hogy az ilyesmi természetes, akik nem tételeztek fel önmagukról ekkora toleranciát."

Faludy György: Ének Amár szépségéről
(Részlet)

A lótuszok, a rózsalabdák
s a labdarózsák tőle kapják
szirmuk hamván az enyhe bájt,
s a felhők arca száz alakját
mímelve szállnak estetájt.

Árnyéka mélykék mint a tenger,
min fodros hullám kunkorog,
arcbőre fény a régi vázán,
s az izmok válla karcsú vázán
röpdösnek mint a szúnyogok.

Gerince mint jégleple síkon
kis sátrak elnyúlt tábora -
halánték-tája tóvidék,
s mikor feláll, oly mámorítón
arányos mint nagy hópihék.

A szivárványszínű zászló tökéletes illusztrációja lehetne ennek a gyűjteménynek is. Rendkívül változatos, érdekes, izgalmas, váratlan. Számos alkotót és alkotást ismertem közülük, de így is bőven akadtak ismeretlen darabok. Egy ilyen volumenű gyűjteményben szinte esélytelen, hogy valakinek minden írás maradéktalanul örömet okozzon, de biztosan mindenki talál kedvére valót.

A szerelem elmaradhatatlan része az életnek, így az irodalomnak is, mely nemtől és kortól függetlenül bárkit utolérhet és magával ragadhat. Legyen az könnyed nyári szellő vagy elsöprő hurrikán, a művészek sosem fognak felhagyni a próbálkozással, hogy valamilyen módon papírra vessék a világ legtermészetesebb érzését.

139496222.jpegKöszönjük, Corvina Kiadó!

A kötet kedvezményes áron megvásárolható a kiadó honlapján a borítóképre kattintva.

Kövess minket a Facebookon is!

A boldogság hipotézise

Hogyan tudunk együtt élni örökös aggódásunkkal? 

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes