A boldogság hipotézise

Mi az életünk értelme? Hogyan éljünk boldogan? Ősi bölcsességek a mában - ez az alcíme a Corvina Kiadó gondozásában megjelent A boldogság hipotézise című kiadványnak, amely Jonathan Haidt gondolatait tükrözi. A szerző fő kutatási területe az erkölcs és az erkölcsi érzelmek pszichológiája. Ahogy a mű egyik méltatója fogalmazott: "Kinek szól ez a könyv? Mindenkinek, akit saját története űz."

Könyvajánló. - Jonathan Haidt: A boldogság hipotézise

"Mit tegyek, hogyan éljek, kivé legyek?" - teszi fel az örök kérdést Jonathan Haidt könyve kilencedik oldalán, és szögezi le, hogy napjainkban nem kell különösebben messze menni ahhoz, hogy válaszokat kapjunk a kérdésekre. A közösségi média térhódításával a bölcsesség olcsóvá és bőségessé vált, a laikus ember el is veszhet a rengeteg okosságban, a mennyiség aláássa erőfeszítéseink minőségét.

Ez a kötet tíz nagyszerű gondolatról szól, fejezetenként egy, a világ számos civilizációja által már leírt bölcsességről, amelyet aztán a szerző körbejár, megkérdőjelez mindent az eltelt időszakban végrehajtott kutatási eredmények fényében, hogy végül ott maradjon az olvasó számára a szubsztancia, a máig is érvényes tanulságok szűrete.

Segíteni másoknak megtalálni a boldogságot és az értelmet - ez a célja a pozitív pszichológia új területének, ahogy ez a mű is a pozitív pszichológia gyökereit keresi az ősi bölcseletekben. Gyakorlatilag tíz ősi gondolat ütközik a modern kutatási eredményekkel, amelyek alapján - további elemzésekkel - kisilabizálható egyénekre lebontva, mi okoz boldogságot, és jólétünk miféle akadályokat gördít - tevőleges hozzájárulásunkkal - az utunkba. 

Semmi sem jó vagy rossz, csak az elménk teszi azzá, tartotta Shakespeare általam kissé pongyolán megfogalmazva, sőt, Buddha szerint "Életünk az elménk teremtménye." Ha ez így igaz, akkor előfordulhat, hogy kevesebbet kéne aggódnunk? Tudnunk kéne kiszűrni, ki az, aki a társas lét egyik alappillérét, a kölcsönösséget fegyverként használja, és nem a közösséget boldogító eszközként. De vajon hogyan tegyük ezt?

Mi a boldogság? Elfogadás? Az erény és az erkölcs ígérete? Miért találják meg egyesek életük értelmét, célját, beteljesülését, míg mások meg nem? Mi az erkölcsi érzék, hogyan működik az undor, az áhítat, mi a vallás, az életcél, mi az a boldogsághipotézis? Valószínűleg mindenki találkozott már vele, csak felületes gondolkodással nem jutott vele eredményre.

Nos, ez a könyv azt ígéri, hogy alaposan górcső alá veszi a folyamatot, és irányt mutat. Olvasmányosan, derűvel vezeti a mű kézbevevőjét, figyelmet fókuszáltat, hosszasan mesél arról, miért vérzik el az ésszerűség a még csak öt percet hadd aludhassak, vagy az ezt a szelet tortát még megeszem oltárán. De valóban ennyi lenne az élet értelme és a boldogság? Igen, jól sejted, ez csak egy kis része az egésznek, DE fontos része. A szerző egy matematikus precizitásával fejti ki, mennyire kevés lehetősége van az erkölcsnek a vágyakkal, szükségszerűségekkel és lehetőségekkel körbebástyázott úton. Meg fogsz lepődni!

Miért gyűlölik a filozófusok a szerelmet?  A szabadság veszélyezteti az egészséget? Erre csak annyit tudok mondani, hogy 161. oldal, lehet belemerülni... 

Fülszöveg

Jonathan ​Haidt azt vizsgálja, honnan ered a boldogság, és ennek kapcsán milyen elméletek bukkantak fel a történelem során. A modern tudományos kutatások fényében Haidt ősi bölcsességek nyomába ered, hogy belőlük megfogalmazhassa a lehetséges tanulságokat, és megvilágítsa, ezek hogyan is alkalmazhatók a mindennapi életben. A szerző tíz gondolatot állít a középpontba, amelyeket a múlt nagy filozófusai és gondolkodói – Buddha, Konfuciusz, Platón, Jézus, Marcus Aurelius, Mohamed és mások – a kiegyensúlyozott és boldog életről vallottak, és egyben különféle recepteket ad számunkra, hogy megtalálhassuk a mindennapjainkban a legfontosabb célokat, és egyáltalán választ találhassunk az ősi kérdésekre: „Mi életünk értelme?” "Hogyan éljünk boldogan?" 


A boldogság hipotézise arról szól, hogyan tudunk egymással kijönni, boldogságra lelni, erkölcsi és pszichés értelemben fejlődni, és célt és értelmet találni az életben.

„Ez az üde és egyéni hangú könyv bepillantást nyújt abba, hogy az emberek a különféle történelmi korszakokban és kultúrákban miképp vélekedtek a boldogságról. Élvezetes, fontos és rendkívül olvasmányos munka.”
Csíkszentmihályi Mihály

„Humánus, szellemes és egyben megnyugtató olvasmány… Briliánsan ötvözve nyújt bepillantást az ősi kultúrákba és egyben a modern pszichológiába.”
The Times

Jonathan Haidt (a képen) amerikai szociálpszichológus. 1995-től A Virginiai Egyetemen tanított, 2011-től a New Yorki University Stern School of Business professzora, több jeles pszichológiai könyv és tanulmány szerzője. Haidt a ma élő 25 legbefolyásosabb pszichológus egyike, akit a Prospect magazin a "világ legjelesebb gondolkodói' közé sorolt. Fő kutatási területe az erkölcs és az erkölcsi érzelmek pszichológiája.


Köszönöm a lehetőséget a Corvina Kiadónak!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is! 

Jonathan Haidt: A boldogság hipotézise
Fordította: Papolczy Péter
Corvina Kiadó, Budapest, 2021
328 oldal, teljes bolti ár 4990 Ft,
ISBN 978 963 136 7799 (papír)










Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes