Tim - Avicii: Hivatalos életrajz

Könyvajánló - Måns Mosesson: Tim - Avicii: Hivatalos életrajz

Tanulságos, szívszorító történet egy önpusztító fiatalemberről, aki önkezűleg vetett véget az életének...és, ami akár lehetett volna egy váratlan sikertörténet is happy enddel.

avicii_2.png

Måns Mosesson több száz interjú, rengeteg beszélgetés, több ezer e-mail, üzenet, netes beszélgetés és utazás eredményeként alaposan el tudott merülni a világhírűvé vált DJ, Tim Berling, azaz Avicii életében. Igyekezett a lehető legjobban megérteni a fiatalon elhunyt tehetséges zenész életét és ezt visszaadni az olvasóknak Tim című könyvében.

Ijesztő és szomorú volt elolvasni ezt a könyvet. Adott egy küzdő, kitartó, tehetséges, autodidakta zenész, aki 18 évesen még megvetette a drogokat, majd teljesen elveszett a hirtelen jött hírnév és bulik világában. Alkohol, drogok, elvonók, keserves szakítások, gyomormosások, betegségek, majd a szomorú végkifejlet és egy fiatalember értelmetlen halála. De kezdjük az elején. Igyekszem nagy vonalakban végigfutni az élete fontosabb állomásain, de nagyon ajánlom ennek az életrajznak az elolvasását. Tanulságos, szívszorító történet egy önpusztító fiatalemberről, ami lehetett volna egy váratlan sikertörténet is happy enddel.

Tim Berling 1989-ben Stocholmban született, szerető szülőkkel és testvéreivel nőtt fel egy jómodú családban. Megismerjük a kisfiút, aki kicsit visszahúzódó volt, a tinédzsert, akit minden érdekelt: az ásatások, a csillagászat, a számítógépes játékok, a rajzolás, a versírás, egyedül megtanult vitorlázni, majd kamaszkorában megvette az első hangszerét az utcán, egy használt régi szintetizátort, amin klimpírozni kezdett. A szülei látták, hogy érdeklődik a zene iránt és kapott is egy gitárt, majd elhatározta, hogy egyedül fog megtanulni zenélni.

A fiatalkori történetekből megtudjuk, hogy bajban volt az önértékelésével. Ha több volt a pattanása még az iskolából is képes volt lógni, hogy ne lássák, ha a barátainak sikerült rávenni, hogy kimozduljon, mindig ő készült el utoljára. Csak még két perc a tükör előtt... Olvashatunk a gimnáziumi barátairól, a különféle betegségektől való irracionális félelmeiről, melyek arra kényszírették, hogy bezárkózzon az otthonába. Aztán elhatározta, hogy le kell foglalnia magát, hogy megszabaduljon ezektől a rossz érzésektől.

Tizenhét éves volt, mikor a világ elkezdett egyre jobban kinyílni az online térben. YouTube, különféle számítógépes szoftverek, köztük egy olyan, amivel az ember képes volt a gépe segítségével zenét komponálni. És egy jó zene létrehozásához már nem kellett aranyáron stúdiót bérelni, össze lehetett rakni a hálószobában ülve. Teljesen beszippantotta ez a világ és mindent megtett, hogy a lehető legtöbbet tanuljon és egyre jobb dalt legyen képes összerakni. Szívta magába a tudást a neten és éjszakákon át csak gyakorolt és próbálkozott a legjobb hangzást, a legjobb ütemet összehangolni.

Úgy tekintett a dalok születésére, mint egy puzzle-re, amely darabokban potyog ki a fejéből és neki nincs más dolga, mint összerakni, hogy egy tökéletes egész váljon belőle. Izgalmas volt belesni egy fiatal, kíváncsi elme ébredésébe, a lelkesedésébe, a lankadatlan odaadásába, miközben megszülettek az első dalai, melyeket barátjával, Filippel és menedzserük irányítása alatt alkotott 18 évesen. Aztán apránként jöttek is az első fellépések kis helyi vendéglátóhelyeken. Apró bakik, kisebb sikerek és a house és a techno is kezdett teret hódítani Svédországban.

Aztán 2009-ben szép lassan elindult a szekér, amely a világhírnévig repítette. Közben látjuk miként segítették még mindig szülei a feltörekvő zenészt, hogyan működtek kis családi vállalkozásként a szórakoztatóiparban, utazások, fellépések, Tim életének értelmet adott a zene és egyértelmű célja volt, hogy a csúcsig jusson. És közben menedzserével, Arash-sal elkezdték felépíteni az Avicii brandet.

Közben sajnos láthatjuk az árnyoldalát is a dolgoknak. Hogy eleinte miként oldotta a fellépések okozta stresszt alkohollal, aztán egyre többet ivott és úgy érezte olyan helyen van a neves DJ-k, mint például Tiesto mellett, ahol el tud lazulni. Otthon volt. A fellépések száma pedig csak egyre nőtt és nőtt. Számos zenész, producer, lemezkiadó neve is felbukkan a fiatal tehetség életútjában. Apránként a barátjával közös duón már látszott, hogy halálra ítélték, de Avicii szárnyalt a csúcs felé.

Kapunk képeket a szerelmi életéről, de még emellett is láthatjuk miként pusztítja saját magát a pattanásokkal való megszállott küzdelmében, majd azt is, hogy miként durvultak el gyógyszerproblémái. Rászakadt a mérhetetlen népszerűség, ömlött a pénz, ő pedig megszállotja volt, hogy minden dal tökéletes legyen. Ennek eredménye pedig az volt, hogy elüldözte maga mellől szerelmét. Ráadásul a világkörüli turnékon pár pohár ital belefér...gondolta ő, de a szervezete nem értett egyet ezzel és rengeteget gyötörték fájdalmak.

Olvashatunk arról is, hogy néhány év pörgés után már kezdett neki nagyon sok lenni az állandó turné, a rengeteg utazás, kezdett belefásulni. Zenét akart csinálni, nem pedig állandóan közönség előtt nyomni. A gyomrában és hátában levő fájdalmak egyre elviselhetetlenebbek lettek. Folyamatosan dobálta be a pirulákat, hogy bírja a fellépéseket. Többször is pofán vágta az élet. Nem egyszer leszokott, majd vissza a drogokra. Közben harcolt a gondolatokkal, hogy kárt akar tenni önmagában.

De a függőség erős volt. Sok gyógyszer, mellé pia, gyomormosás, többször is a halál torkából mentették vissza a különféle gyógyszerek és alkohol keverése miatt. A zenélés még így is ment, termékeny zenész volt, de látványos volt a leépülés. 2015-ben már messziről látszott rajta, hogy mennyire sovány és sápadt. Aztán már szinte folyamatosan ivott, már a bulik alkalmával is előfordult, hogy szétesett. Kezdett minden kicsúszni a kezei közül.

A családja még megpróbálta visszafordítani a folyamatot. Megállítani a lejtőn lefelé sodrodó Timet. Segítettek neki az elvonón, ahol rengeteg olvasott. 2016 tavaszán pedig úgy döntött kiszáll. Felhagy a turnézással és beleveti magát a filozófiába, a buddhizmus tanaiba. Az utolsó koncertje azév augusztusában volt. Ezután egy barátjával Kenyába utazott szabadságra, majd hazaköltözött Stocholmba és elkezdett helyrejönni. Pihent, edzett, a gyomra is kezdett rendben lenni és mentálisan is kezdett jól lenni. Elkezdett társadalmi problémákkal foglalkozni és felszólalni számos témában. Utazgatni kezdett, de ez más volt, mint a turnék. Esőerdőkben járt, megcsodálta az Amazonas vidékét, Peruba látogatott, hogy "spirituális energiával" töltődjön fel.

2017 nyara után vissza akart térni, de kreativitása kimerült, leblokkolt, közben pedig a turnék nélkül túl sok szabadideje volt. Túl sokat agyalt, megszállottja lett az egészségének. Hipochondriája új erőre kapott és a spirituális utazásokat használta érvként, hogy pszichedelikus gombákat és marihuánát kezdjen használni. Majdnem egy év telt el az új dalig, ami a nagy visszatérést jelenthette. Újra szárnyalt, sorban készültek az új dalok, amikről úgy gondolta igazi sláger lehet mind. Aztán Ománba utazott, ahol szinte állandóan meditált, magába zárkózott, alig evett, szótlan lett, aztán kárt tett magában. Nem lett nagy baj, ellátták a sebet, de Tim szülei azonnal útnak indultak a fiukhoz. Elkéstek. Megérkezett a hívás, amelyet egyetlen szülőnek, testvérnek, barátnak sem szabadna megkapnia. Tim elvesztette a kapcsolatot és a valósággal és 28 évesen véget vetett az életének.

A kötet végén számos fénykép kapott helyet és azt is megtudjuk, hogy ennek a hiteles önéletrajznak az eladásából származó bevétel Avicii AB céget illető része a Tim Berling Foundation számlájára kerül. Ez az alapítvány a mentális betegségek és az öngyilkosság megelőzésével foglalkozik.

2503418.jpegKöszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapján a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon!

Főkép: fb.com/21szazadkiado

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes