Felhők felett futni

 Könyvajánló - Michael Crawley: Felhők felett futni

„Az etióp futók miért kelnek fel hajnali háromkor, hogy felfussanak a hegyre? Miért lesz jobb futó, aki kimegy a terepre a hiénák közé? És miért teszi kevésbé unalmassá, sokkal inkább életre szóló kalanddá a futást, ha az ember kreatívan és veszélyesen közelít hozzá? Ha van kedved, gyere velem a sötét erdőbe, és megmutatom.”

Michael Crawley 2.20 alatt futja a maratont. Hosszútávfutó-karrierjének hátat fordított, antropológus lett, és Etiópiába költözött, hogy megismerje a helyi hosszútávfutók edzési szokásait, életmódját, álmait és barátságait. Profi futókkal élt és edzett több mint egy éven át, hogy megfejtse sikerük titkát és megörökítse emberfeletti munkájukat. A Felhők felett futni azonban a sikernél jóval többről szól: tükröt tart a nyugati versenysport világának és módszereinek, és bemutat egy másik, közösségibb szemléletmódot. Páratlanul izgalmas betekintés egy ismeretlen világba, egyben önismereti utazás bárkinek, aki húzott már futócipőt azért, hogy változtasson az életén.

„Etiópiában úgy vélik, hogy az energiát angyalok és démonok uralják, és boszorkánydoktorok segíthetnek megszerezni egy másik futó erejét. Egy névtelen futó azt mondta nekem az erdőben, teljesen komolyan, hogy 25.32 alatt fogja lefutni a 10 000 métert – ami csaknem egy teljes perccel jobb, mint a jelenlegi világcsúcs. Ez az a hely, ahol az Entoto levegőjének köszönhetően én is 2.08 alatt fogom lefutni a maratont. Egyszóval ez az a hely, ahol a varázslat és az őrület kéz a kézben jár, és ahol az emberek még tudják, mit jelent álmodni.”

Michael Crawley 15 hónapot töltött Etiópiában, ahol a futók életét tanulmányozta és mint gyakorló futó, velük is edzett. Ezalatt a 15 hónap alatt nem csupán az etióp fennsík hegyeinek különleges levegőjét szívta a tüdejébe, de egy olyan szemlélettel és edzésmóddal ismerkedett meg, ami merőben idegen a nyugati világban. Rájött, hogy a futás nem feltétlen magányos sport, lehet közösségi élmény is, sőt, szükséges is, hogy az legyen. 

A kötet könnyed, sőt, humoros hangvételben íródott, nem csak a futásról szól, hanem az etióp emberek kultúráját, életét, gondolatiságukat és világukat is bemutatja, hol csodálattal, hol hitetlenkedve, de mindvégig pozitívan. Látjuk, mennyire nyitott, vendégszerető emberek többségében.


Az Entoto oldalát borító erdők futók által kitaposott ösvényei

 Miért fontos, hogy csapatban fuss? Miért fontos, hogy közvetlenül az előtted lévő lábnyomába lépj, hogy felvedd a ritmust? Hogyan segít az etiópok szerint az Entoto varázslatos, különleges levegője a futóknak? Egyáltalán milyen életet él egy átlagos etióp futó, hogyan válik azzá? Milyen a helyzete az etióp társadalmi ranglétrán, kik azok, akik nem kedvelik a futókat és miért? Ezekre és sok más kérdésre is választ kapunk a könyvből, ráadásul a szerző, Michael Crawley életének a kalandos, érdekes oldalával is megismertet minket, ahogy az írás miatti nehézségekkel, amelyek időnként utolérik.

Könyvéből átjön nem csupán a futás iránti szenvedélye, hanem a megismerés vágya is, a nyitottság, ahogyan a világhoz áll. Épp annyira érdekes és varázslatos, inspiráló kötet, mint a Veszélyes övezet sorozat két korábbi tagja, a Futni, enni, élni és a Futni születtünk. El is foglalta a helyét a személyes gyűjteményem kedvenc darabjai között. A kötet Bujdosó István fordításában, a Park Kiadó jóvoltából jelent meg magyarul. 

Köszönöm a lehetőséget a Park Kiadónak! A könyv a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.A posztban szereplő képek a szerző Instagram oldaláról származnak.

Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes