Egerek, glimpik, trollok és koboldok a Messzi Északon

Könyvajánló - Matt Haig: Az egér, akit Mikának hívnak

Egy tanulságos, bájos történet az önazonosságról tele egerekkel, glimpikkel, trollokkal és koboldokkal egy mágikus világban a Messzi Északon.

”Az az igazság, hogy soha nem leszel elégedett magaddal, ha folyton azon aggódsz, hogy mások mit gondolnak rólad.”

Matt Haig számos könyvével már kivívta rengeteg gyerek rajongását. Ezúttal Az egér, akit Mikának hívnak című regényében elrepíti a fiatal olvasókat Koboldfalvára, mely a Messzi Északon található, az emberek által Finnországként ismert ország legtetején. A bolygó legkülönlegesebb helye. Színes faházakkal, koboldokkal, repülő rénszarvasokkal, glimpikkel és bájos egerekkel.

Ezen a helyen ismerjük meg Mikát, aki az alomban a tizenharmadikként született kölyök volt. Gyengébb és kisebb, mint a többiek, ráadásul anyja még csak nevet sem adott neki. Egy napon hallotta, hogy egyik nővére a Kinti Világról beszélt. Csábító és izgalmas, de veszedelmes hely. Ám egy nap elkövet egy bűnt: ellopja az anyja által kincsként őrizgetett csiperkegombát és egyedül felfalja. Szégyenében és félelmében végül úgy dönt, hátrahagyja 109 testvérét és elhagyja az egérlyukat, hogy szerencsét próbáljon a Kinti Világban.

Napokon, heteken át félt, bújkált és korgó gyomorral kódorgott, egészen addig míg egy napon rátalált egy emberi házha, ahol megismerkedett az ott lakó fiúval. Nikolas és ő barátok lettek. A nevét is ettől a fiútól kapta, aki ráadásul megtanította a beszédre. Együtt kerekedtek fel, hogy felfedezzék a Messzi Északot, ahol Mika egy újabb barátot talált magának. Ezúttal egy kisegérben talált társaságot, ő volt Bátor Britta.

Megismerjük ennek a különös világnak a lakóit és látjuk, hogyan lesz egyre magányosabb Mika, mert Nikolasnak, mint Koboldfalva egyetlen emberének, rengeteg dolga akadt, és már nem volt annyi ideje apró barátjára. Britta pedig leszólta, hogy ő nem elég bátor, ezért vakmerősége veszélyes kalandba sodorja. Menet közben pedig azt is megtudjuk, miként lesz egy átlagos kisegérből félig varázslat, miként menekül meg a két egér a félelmetes Hó Bagoly elől és hogyan vetik bele magukat egy küldetésbe a Trollok Völgyébe.

Ez egy nagyon bájos kis történet barátságról, bátorságról és szép tanulsággal szolgál, hogy miért is fontos, ha vállaljuk önmagunkat és nem akarunk mindáron másokra hasonlítani. Imádnivaló a történet és a szereplők is. Chris Mould illusztrációi pedig tökéletesen passzolnak a sztorihoz. A fordítással nagyon jó munkát végzett Rádai Andrea. Könnyű nyelvezet, jól érthető a szöveg. Akár 7-8 évesen egyedül is tudja olvasni egy gyerek ezt a bájos, tanulságos mesét.

Könnyű elveszni benne felnőtt fejjel is, gyerekként pedig biztos vagyok benne, hogy még jobban beszippantja az ifjú olvasókat ez a világ, ahol a történet főhőse, Mika még rénszarvason, egész pontosan Villám hátán is hajlandó repülni, hogy bebizonyítsa ő is tud bátor lenni. De a legfontosabb kérdés: érdemes feláldozni magad azért, hogy mássá válj, akit nem is biztos, hogy jobban kedvelnének valódi önmagadnál?

8446927_5.jpegKöszönöm a lehetőséget a Kolibri Kiadónak!

A kötet kedvezményes áron megrendelhető a borítóképre kattintva!

Kövess minket a Facebookon is!

Egy nyár K-pop gyakornokként

Fedezd fel a világot eszes róka meséivel!

Mamut a múltból

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes