Fedezd fel a világot eszes róka meséivel!

Könyvajánló - Farkas Róbert: Első könyvem a fénysebességről - Mitől világít a Nap?

Róka papa egy gyönyörű mesekönyv lapjain mesél a kisrókának többek között a Nap titkairól, a gravitációról, a fénysebességről és arról, hogy mi történik, ha fekete lyukak találkoznak. 

Imádom azokat a mesekönyveket, amelyek nemcsak szépek, aranyosak, hanem fontos tudást is közvetítenek. Első látásra beleszerettem Farkas Róbert Eszes Róka meséi sorozatába, mely a világegyetem nagy kérdéseit boncolgatja olyan formában, hogy akár 3-5 éves gyerekek is megértsék, de 8-10 évesen is élvezzék az utazás a világűr titkai között.

Ebben a gyönyörű, színes illusztrációkkal teletűzdelt sorozatban Róka papa mesél a kisrókának, aki persze bőven bombázza izgalmas kérdésekkel. A sorozat három kötetében olvashatunk a csillagokról és a bolygókról (Első könyvem az univerzumról), az időről (Első könyvem a téridőről), az Első könyvem a fénysebességről című kötetben pedig a Nap és a fénysebesség titkai kerülnek terítékre.

Forrás: A szerző hivatalos oldala, robertfarkas.net

Róka papa mesél a Napról, a gázfelhőről, amiből keletkezett, arról, hogy mitől olyan fényes és a gravitációról, a tömegvonzásról is. Mindezt úgy, hogy könnyen emészthető legyen a család legkisebb tagjai számára is. A gravitációhoz, a tömegvonzáshoz például az alábbi cuki példát használja a szerző:

"Ahogyan a pókháló közepébe ejtett mag is lehúzza és meggörbíti a hálót. Ezért esik le a földre az alma, és emiatt nem tudsz akármekkorát ugrani. Bármilyen erős is legyél. A Föld most is húz a saját közepe felé, ezért érzed a súlyod a talpadon."

Aztán kitér a fénysebességre és megtudhatjuk azt is, ha egy nap a Nap fénye kialudna, akkor azt mi csupán nyolc perccel később vennénk észre. Tökéletes ez a kis mesekönyv ahhoz, hogy a gyerekek kíváncsiságát felébressze, hogy többet megtudjanak ezekről a dolgokról is és a fekete lyukakról, de arról is, hogy a Napból miért nem válhat soha fekete lyuk és azt is megtudhatjuk, hogy a gravitációs hullámok hasonlóan működnek, mint amikor egy kavicsot hajítunk a vízbe.

"Róka papa ezúttal arról mesél, mitől világít a Nap, és miért nem pukkan ki, mint egy lufi. A kisrókának persze számtalan kérdése van még: miért nem tudunk akármekkorát ugrani? Milyen gyorsan közlekedik a fény? És mi történik, ha két fekete lyuk összetalálkozik?"

41691729_1701745186601271_6598619055848947712_n.jpegA mosolygós szerző, Farkas Róbert és az Eszes Róka-sorozat három kötete (Forrás: fb.com/kolibrikiado)

Az illusztrációk csodálatosak és kifejezetten tetszett, hogy minden oldalon van egy aranyos párbeszéd papa és kisróka között, amit már 3-5 éves gyerekek is megértenek, alatta pedig találunk kicsit komolyabb információkat is nagyobb gyerekeknek, felnőtteknek. Tökéletes program lehet ezáltal például két különböző korú testvér számára egy kis közös róka-móka. :)

A szerző grafikusként tervezett már szép számmal pólókat is, köztük számos rókásat, majd a felesége terhessége alatt elkezdett gondolkodni azon, hogy mennyi kérdése lesz a kis csöppségnek. Mindig is érdekelte a viágűr és szerette volna átadni tudását, és azt gondolom a legjobb opciót választotta a feladatra. Elsőként angol nyelven jelent meg közösségi finanszírozással a sorozat első része, az Első könyvem az univerzumról – Hogyan születnek a csillagok?, aztán a Kolibri Kiadó égisze alatt megérkezett magyarul is a folytatásokkal együtt, de azóta már világhódító útra indult és spanyol nyelven is elérhető a bájos, kíváncsi róka története.

Az elhivatottságáért jár a plusz pont Farkas Róbertnek, amiért ehhez a kötethez már segítséget kért az ELTE asztrofizikusától, Raffai Pétertől a könyvek elkészülésében, hogy biztosan minden adat pontosan szerepeljen.

farkasr_elsokonyvemafenysebessegrol_72.jpegKöszönöm a lehetőséget a Kolibri Kiadónak!

A kötet kedvezményes áron megrendelhető a borítóképre kattintva!

Kövess minket a Facebookon is!

Elugrottam a Plútóra, holnap jövök!

Mamut a múltból

Kalandozás a sakk varázslatos világában Polgár Judittal

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes