Egy gyászoló anya története - Hamnet

Könyvajánló - Maggie O'Farrell: Hamnet

 "Minden életnek megvan a magja, a középpontja, az epicentruma, ahonnan minden kiárad és ahová minden visszatér."



A díjnyertes írónő, Maggie O'Farrell könyve ennek a házasságnak a ragyogó portréja, egy gyásztól és veszteségtől sújtott család és egy csodálatosan erős nő megrázó története. Közben gyengéden megidéz egy fiút, akinek az életét mára ugyan elfeledték, de nevét a világirodalom egyik legünnepeltebb darabja őrzi.

Az 1580-as évek Angliájában, a pestisjárvány idején egy ifjú latintanár beleszeret egy rendkívüli, különc fiatal lányba, Agnesbe. A titokzatos nő kesztyűben, sólyommal járja családja földjét, jobban érti a növényeket és a bájitalokat, mint az embereket, rendszeresen fordulnak hozzá gyógyfüvei miatt.

Miután összeházasodnak, Agnes központi szerepet tölt be a londoni színpadon felfelé ívelő karriert befutó fiatal férfi életében. Három gyermekük születik: Susanna, és az ikrek, Hamnet és Judith. Hamnet 1596-ban, tizenegy évesen váratlanul meghal egy hirtelen fellépő láztól. Apja négy évvel később megírja a Hamlet című darabot.

Több, mint 400 évvel ezelőtt egy angol családot (mai mércével tekintve legalábbis) hatalmas tragédia ért: egy 11 éves fiú hirtelen, váratlanul elhunyt. A neve Hamnet Shakespeare volt. Édesapja négy évvel később halhatatlanná tette a nevét, amikor megírta az egyik legismertebb és mai napig legnépszerűbb drámáját, a Hamletet. 

Ez a könyv azonban nem a valós történetüket meséli el: fontos megjegyezni, hogy a főszereplő Shakespeare felesége, Agnes, akinek a fiatalkorától kezdve látjuk az életét, az ő szemszögéből látjuk a családját. Egy fiatal nő, aki bár 400 évvel ezelőtt élt, akár ma is köztünk lehetne, hiszen ugyanazok a vágyak, ugyanaz a szenvedély mozgatja, mint ma minket. Egy pestisjárvány közepén, a lassan széthulló családja kötelékében, egy társadalomban, ahol nem igazán érzi magát otthon, amiből valahol kitörne, de a megszokás, a félelem, a kötelékek mégis ott tartják, ezért a gyógynövények világába menekül.

Honnan tudhatták volna, hogy Hamnet volt a gombostű, amely összetartotta őket? Hogy nélküle mindannyian darabokra hullanak, mint a kövön összetört csésze?

Rendkívül aprólékosan, részletesen, gyönyörű metaforákkal, hangulatos képekkel írta meg ezt a regényt Maggie O'Farrell, amit nem sajátít ki magának Shakespeare alakja, olyannyira, hogy a neve szinte egyszer sem hangzik el: fiú, latintanár, férj, apa, így hivatkozik csupán rá. A középpontban végig Agnes és az ő mély érzelmei, szeretet iránti vágya áll, egy teljesen belső perspektívából elénk állított történet, lírai érzékkel megírva.



Azok, akik régóta éltek a faluban, úgy gondolták, a leány anyja az erdőből bukkant elő. Hogy honnan, senki nem tudta. Talán erdőlakó volt, aki eltévedt, elszakadt a fajtájától, vagy talán valami más teremtmény volt.

Senki nem tudta. A történet szerint egy nap felbukkant, rést nyitott a szederindák falán, kilépett az erdő zöld, félhomályos birodalmából, és attól kezdve a gazda, aki épp ott állt, a birkáit vigyázva, többé nem tudta levenni róla a szemét. Kiszedegette a leveleket a nő hajából, lesöpörte a csigákat a szoknyájáról. Ledörzsölte az ágacskákat és a mohát az ingujjáról, lemosta a sarat a lábáról. A házába vitte, etette, ruházta, feleségül vette, és nem sokkal később leányuk született.

Maggie O'Farrell 1972-ben Észak-Írországban született, a Cambridge-i Egyetemen tanult irodalmat. 2000-ig egy újág irodalmi szerkesztőjeként dolgozott, majd első regényének sikere után főállású író lett. A Hamnetet 2020-ban írta meg, amely azóta szinte az összes rangos irodalmi díjat bezsebelte, nem is érdemtelenül. Magyarul Schultz Judit fordításában, az Európa Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

Köszönöm a lehetőséget az Európa Könyvkiadónak! A borítóra kattintva a kötet elérhető kedvezményes áron.



Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes