Angela Merkel életrajza


Angela Merkel német politikus, 18 évig a CDU elnöke, Otto von Bismarck és Helmut Kohl után országa leghosszabban regnáló kancellárja, az Európai Unió de facto vezetője, a világ leghatalmasabb asszonya, a szabad világ vezetője. Magánéletét mániákusan védő asszony, akiről Kati Marton most nagyszerű, olvasmányos életrajzot készített. 


Könyvajánló - Kati Marton: Merkel

Kutató fizikus kvantumkémiai doktorátussal, apja evangélikus lelkész, ő pedig az NDK-ból - körön kívülről - érkezett a német kancellári székbe. A mindenkori első ember történelmi tapasztalatok alapján leginkább a tartományok miniszterelnökei között egyeztet, ugyanakkor legnagyobb szerepe mindig is a külpolitikában volt és van. Angela Merkel ez utóbbiban olyan tekintélyt szerzett magának, hogy visszavonulásáig Európa kancellárjaként emlegették. 

Ki volt ez az asszony, és hogyan ért el erre a posztra? A szülei a sztálinizmus végén költöztek át NSZK-ból NDK-ba, az apa hírhedten baloldali volt. Angelát gyerekkorában annak ellenére, hogy apja igyekezett együttműködni a vallásellenes állammal, hátrány érte vallásos családja miatt. A család az apa hivatásából fakadóan igyekezett jótékonykodni, ami a kislányt empatikussá tette az elesettekkel kapcsolatosan. Kétszer házasodott, első férje nevét megtartotta, de egyik férje sem szokott nyilatkozni róla soha semmit a sajtóban. Kifejezetten rossz véleménnyel volt az NDK politikai rendszeréről, de nem volt buta, és csak a berlini fal leomlása után kezdett politizálni. 

A szerző, Kati Marton és nagynevű interjúalanya, Angela Merkel

Miután a politikai életben (is) gyakorlatias és talpraesett volt, bármikor képes volt világosan beszélni, felkészületlenül sehová sem ment, így  Helmut Kohl a szárnyai alá vette, előbb szóvivő, később miniszter lett. Hogy ebben mennyire volt szerepe annak a két ténynek, hogy nő és kelet-német volt, ma már mindegy. Nagynevű mentora egészen 1999-ig egyengette az útját, amikor is Merkel hátba szúrta, de nem csak vele számolt le, hanem több embert is hagyott elsüllyedni a fontos posztokból. Merkel a bosszút hidegen szerette - vagy egyszerűen csak tette, amit hivatala, emberismerete és a körülmények szorításában tehetett? Nem én vagyok a megfelelő ember ennek eldöntésére. Mindenesetre a politika küzdőtere sosem kedvezett középiskolás szinten ragadt naiv idealistáknak, az biztos.

Erőskezű, magabiztos vezető volt, aki kiemelten jó viszonyt ápolt ifj. George Bush-sal vagy Barack Obamával is, sőt, az ominózus kutyás epizód ellenére is képes volt Vlagyimir Putyinnal is kommunikálni, pedig erről már nagyon sokan lemondtak.  Vezető társai nyugodt erőként tartották számon őt, eredménycentrikus volt, akkor is képes volt higgadtan, nyugodtan tárgyalni, ha körülötte elszabadultak az indulatok. 

Regnálása egy részére esett Európa aranykora, de ezután válságok sora jött, amelyek komoly fejtörést okoztak Merkelnek: világgazdasági válság, görögországi csődhelyzet (a kancellár asszonynak nagyon komoly felelőssége van a görög nemzeten történt példastatuálásban), a 2014 es ukrán-orosz háború, a 2015-ös menekültválságban tanúsított magatartásának következményei. Mit csinált jól és mit nem? Majd az utókor eldönti. Mi lesz Németországgal Merkel nélkül? Az élet megy tovább. Mindenesetre napjainkra Manfred Scholz, az új német kancellár, úgynevezett diplomáciai peresztrojkájával küszködik, mert szakított ugyan Merkel-érával, annak Oroszország-politikájával úgyszintén, ám magatartásán egyfajta céltalanság látszik abban a témában, hogy mit is akar, de még inkább azt illetően, hogy egyáltalán mit is akarhatna, aminek a jelenlegi politikai körülmények között értelme és realitása lenne. A mai bizonytalan helyzetben át kell értékelnie az ország biztonsági stratégiáját, érthető okokból energiapolitikáját, de még Németország szerepét is a világban. Ha ő is képes Merkelhez hasonló szenvtelen higgadtsággal kizárólag csak a tényeket vizsgálni, szakértők véleményét komolyan venni, nagy baj nem lehet.

Olvassátok!

Fülszöveg

Angela ​Merkel a világ legnagyobb hatalommal rendelkező, egyben a legnehezebben kiismerhető asszonya. Ez a gondos kutatáson alapuló életrajz, amely a kancellár legszűkebb környezetében készült interjúk és más források alapján írja le a politikus figyelemre méltó felemelkedését, egyúttal megvilágítja politikai zsenialitását is.
Egyszerre lebilincselő politikai életrajz és egy, a körön kívülről érkezett szereplő személyes története. Evangélikus lelkész lányaként nőtt fel az NDK-ban, kutatófizikusként dolgozott, és csak a berlini fal leomlásakor ébredt rá arra, hogy szívesen vállalna szerepet a politikában. Alig tizenöt év alatt Németország első embere, majd Európa nem hivatalos vezetője lett.
Kati Marton annak járt utána, vajon mi a titka ennek a rendkívüli felemelkedésnek? Miben áll a kancellár politikai zsenialitása, aminek köszönhetően eredményesen cselezett ki nem egyszer olyan autoriter férfi vezetőket, mint Putyin vagy Trump, illetve miként tudta még bonyolult helyzetekben is megőrizni a jó viszonyt szövetségeseivel, mint például Obamával vagy Macronnal? Mindeközben pedig, a 21. századi politikában egyedülálló módon, sikerült megóvnia a privátszféráját is.

KATI MARTON (a képen) magyar származású amerikai író és újságíró. Rádió- és tévériporterként, valamint a The New Yorker, az Atlantic Monthly, a The Times of London, a The Washington Post, a The Wall Street Journal és a Newsweek munkatársaként számos szakmai elismerést és díjat kapott, a Titkos hatalom című könyve felkerült a The New York Times bestseller-listájára. Első könyve egy Wallenberg-életrajz volt, de Egy amerikai asszony című regényével szépíróként is bemutatkozott már. Jelentős emberi jogi tevékenységet fejt ki egy nők és leányok jogait védő nemzetközi szervezet élén, s 2001 óta a háborús zónákban élő gyermekeket gondozó ENSZ szervezetnek is munkatársa. 2008-ban Pro Cultura Hungarica díjat kapott, 2009-ben pedig ő volt az „Extremely Hungary – Csordultig magyar" címet viselő, New York-i és washingtoni magyar kulturális évad védnöke.


Kati Marton két gyermek – egy fiú és egy leány – édesanyja, New York-ban él, férje a nemrég elhunyt Richard Holbrooke, az ismert amerikai diplomata volt.

A Corvina kiadásában magyarul megjelent művei: Kilenc magyar – aki világgá ment és megváltoztatta a világot (2008), Titkos hatalom – avagy amikor az elnök felesége beleszól a történelembe (2009), A nép ellenségei – Családom regénye (2010), Halál Jeruzsálemben (2011)
Források: lira.hu, Kati Marton Facebook oldala

Köszönöm a lehetőséget a Corvina Kiadónak!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

Termékadatok
Cím: Merkel
Eredeti cím: The Chancellor: The Remarkable Odyssey of Angela Merkel
Szerző: Kati Marton
Fordító: Barabás András
Kiadó: Corvina Kiadó
Oldalak száma: 368
Megjelenés: 2021. december 01.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789631367720

Méret: 214 mm x 138 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes