Náci milliárdosok: sötét örökségek nyomában

Könyvajánló - David de Jong: Náci milliárdosok - Németország leggazdagabb dinasztiáinak sötét története

"Hogyan alapozta meg a zsidó vagyon jogtalan megszerzése, valamint a kényszer- és rabszolgamunka olyan ma is jól ismert német szolgáltatók és nagyvállalatok üzleti befolyását, mint az Allianz, az AFA, a Siemens, a Porsche, az Oetker és a BMW?"

Minden háborúnak vannak vesztesei és győztesei. Nem volt ez másként a második világháborúval sem. David de Jong oknyomozó újságíró pedig úgy döntött, utánanéz, hogy mi történt azokkal a gazdasági szereplőkkel, akik segítették Hitlert és persze felmerül a kérdés, hogy mi lett a rengeteg véres pénzzel. Bőven akad ma is nagyvállalat, akik gazdagodtak a náci Németország kényszermunkarendszeréből. A német gazdaságban szép számmal akadnak, akik fegyvereket gyártottak, kizsákmányoltak és koncetrációs táborokban dolgozókon élősködve építettek maguknak sikeres vállalkozást. 

A kötetben végigveszi a szerző öt nagyobb dinasztia történetét, hogy megmutassa mi is történt az üzleti elittel azokban az időkben. Ezek mind olyan családok, melyeknek fejei csatlakoztak a náci párthoz, az SS-hez vagy épp mindkettőhöz, meggazdagodtak mások nyomorán és mégsem lakoltak meg a bűneikért. A leszármazottak ma is élvezik a vagyont, de legtöbben még csak el sem ismerték tetteiket, a jóvátétel pedig pláne elmaradt.

Elsőként a Quandt családot veszi górcső alá, akik évtizedeken keresztül profitáltak a háborúból. Ha nem ismerős a név, segítek: a textilmágnás, Günther Quandt már épp bajba került volna, de az első világháború alatt textilgyárában készült heti több ezer egyenruha megmentette, sőt olyan gazdaggá tette, hogy aztán a második világháború alatt lőfegyvereket és légvédelmi rakétákat gyártott a Harmadik Birodalom számára, majd fia a BMW megmentője lett, amikor bevásárolta magát a vállalatba. 

Közben azt is megtudjuk Günther miként nősült, hogyan ment tönkre a házassága, majd exfelesége, Magda miként került a náci pártba és lett belőle a propagandaminiszter Goebbels felesége, a Harmadik Birodalom nem hivatalos first ladyje. Hitler a harmincas évek közepén döbbent rá, hogy a nagyvállalatoknak mekkora hatalma van és elkezdett adományokat gyűjteni a Birodalom számára. Többekkel is elkezdett tárgyalni, köztük Magdán keresztül Günther Quandttal is. Innen pedig nem volt megállás. Bár csak egy volt azok között, akik "...egyre gyarapodtak a kényszermunkán, a zsidó cégeken, amelyeket szabadon elraboltak". A háború egyre durvább lett és ennek köszönhetően az üzlet egyre csak nőtt.

Az üzleti elit rengeteget segített Hitler terjeszkedésében. A könyvben pedig részletes képet kapunk találkozókról, érdekekről, és arról is, hogy mi lett ezekkel a családokkal a háború után. A Quandt család mellett helyet kapott többek között az acélmágnás Friedrich Flick és örökösei (akik a kisajátított Rombach acélműre alapozták a vagyont), a von Finckek, akik a bankszektorban jeleskednek, a Porsche megalkotója és családja, valamint az Oetker család, ahol kiderült egy korábbi tanulmányból, hogy a Dr. Oetker "nemzetiszocialista mintavállalat" volt és vezetői támogatták a náci rendszert.

Maga a háború is borzalmas. Néhányan a vagyonukkal inkább segíteni próbálták az embereket, de sajnos bőven akadtak, akik gátlástalanul saját gazdagodásukat nézték. Az emberiség további szégyene, hogy legtöbben a családok akkor élt tagjai közül 2-3 évet ültek börtönben vagy még annyit sem és utána élték tovább az életüket, mintha mi sem történt volna. Az örökösök pedig a mai napig boldogan éldegélnek a mérhetetlen vagyonnal, melynek alapja véres, mocskos pénz.

A szerző igyekezett megszólaltatni ezeknek a dinasztiáknak a tagjait, de visszautasították az interjút, többen még csak válaszra sem méltatták a megkeresést. Egyetlen kivétellel, a nürnbergi perben is érdekelt Friedrich Flick unokája, Muck válaszolt a szerző kérdéseire. Annyival kommentálta, hogy ismerte a nagyapját, aki tehetséges ember volt, több szempontból zseni. Lehet ugyan keményen ítélni azért, amit akkor tett, de ő jó embernek ismerte és hálás, hogy ismerhette.

Ez egy elbeszélő tényirodalom. Nem állítom, hogy könnyű olvasmány. Én is napok alatt rágtam át magam rajta. Rengeteg adat, számok, nevek, cégek, találkozók, dátumok és a többi. David de Jong nem kevés munkát fektetett a kötet összeállításába, jegyzetekkel, fényképekkel és térképpel is ellátta a könyvet. Ezután a kötet után garantáltan másként néz az ember egy-két mindennapos termékre. A szerző célja az volt, hogy végre kerüljön napvilágra a német és a világgazdaság egyik elhallgatott fejezete. Remélem sokan fogják elolvasni és talán másként reagálnak majd ezekre a világmárkákra.

de-jong-naci-milliardosok-borito-nezokep-2.jpegSzeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel be is szerezheted!

Köszönjük, HVG Könyvek!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Brit hadifoglyok auschwitzi fogságának rendkívüli története

Egy brazil utcagyerek útkeresése a favelláktól Svédországig

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes