Mamut a múltból

Könyvajánló - David Walliams: Mamut a múltból

Egy tízéves kislány, Elisa és egy tízezer éves mamut, Gyapjas veszélyekkel teli kalandos utazása Londontól az Északi-sarkig.

Dávid Walliams elrepíti az ifjú olvasókat a viktoriánus London utcáira, ahol megismerjük a regény főhősét, a hányattatott sorsú Elisát. Bár az élet nem bánt vele kesztyűs kézzel - főleg a kiállhatatlan Mrs. Savanyúpofa, aki a Nyüves Csarnok nevű árvaház apróságainak életét keseríti -, a kislány tele van reménnyel, szeretettel, s képes a mai napig tiszta szívvel nézni a világra. 

Mikor elege lesz az árvaházból, úgy dönt inkább az utcán boldogul egyedül, amihez időnként el kell lopnia ezt-azt. Épp egy lopott újságban szerez tudomást a városba érkező jégszörnyről. Egy hatalmas teremtmény, egy mamut érkezik a Természettudományi Múzeumba, a lány pedig minden áron látni akarja.

Gyapjas egyedüli az egész világon, ami miatt a kislány azt érzi, hogy összetartoznak ezzel az óriással, mert mindketten árvák. Be is lopózik a múzeumba, amiben segítségére lesz a kedves takarítónő. Amikor szembekerül a mamuttal őrült ötlet születik meg a fejében: eldönti, hogy életre kelti a jégbe fagyott állatot és olyan helyre viszi, ahol boldogan élhet, az Északi-sarkra.

Küldetésében társakra, barátokra talál. Csatlakozik hozza Lülü, a kicsit kelekótya takarítónő és szerelme, Tökmag Tom, aki a világ legkisebb katonája és a Királyi Kórház, Chelsea összes gondozottja, akik mind a nyugállományban lévő katonaság tagjai. Persze nem lenne az igazi egy kalandregény, ha nem akarnák ezt többen is megakadályozni, mint például a rendőrség, a törtető, őrült tudós, a Professzor vagy a vérszomjas, trófeákra éhes orvvadász, Lady Sörét. Vajon ennyi veszély közepette Elisának sikerül véghez vinnie a tervét, hogy hazajutatja Gyapjast?

A regény tele van fordulatokkal, izgalmakkal és humorban sem szűkölködik. A szerző bőven ad lehetőséget hangos nevetésre. Ez egy olvasmányos, pörgős, bájos történet barátságról egy tízéves kislány, Elisa és egy tízezer éves mamut, Gyapjas között. A történet végére tanulság nélkül sem maradunk, mert a kis Elisa megmutatta, hogy bárki hőssé válhat, ha elég kitartóak és bátrak vagyunk. De persze az sem jön rosszul, ha barátok kísérnek az utunkon. Mindezt egy szép, megható lezárással koronázta meg Walliams.

A szuper sztorit pedig tökéletesen kiegészítik Tony Ross gyönyörű illusztrációi, amiknek köszönhetően szinte biztos, hogy a család 10-14 éves olvasóit leveszi a lábáról ez a kötet. Ráadásul kapunk egy kis ismertetőt a szereplőkről, találunk térképet a korabeli Londonról. Ha pedig mindez nem elég, a kötet végén lapul egy kis mamut, amit ki is vághatunk, így lesz egy saját kis Gyapjasunk.

walliamsd_mamutamultbol_72.jpegA kötetet a Kolibri Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképekre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Ella és barátai

Nagy folyók haragja

Zabaszauruszok újra bevetésen

Lebilincselő ifjúsági regény kémkölykökkel

25 szelfi a felvilágosodás korából

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes