Lebilincselő ifjúsági regény kémkölykökkel

Könyvajánló - Robert Muchamore: Az ​újonc (Cherub 1.)

Lebilincselő ifjúsági regény kémkölykökkel.

Robert Muchamore számos ifjúsági regényt írt, köztük a Cherub sorozatot, melyet unokaöccse inspirált, miután a srác elpanaszolta, hogy nem igazán vannak számára ideális könyvek. Van pár év a gyerekek életében, amikor a gyerekkönyvekhez már túl idősek, de a felnőtt könyvekhez még túl fiatalok. Itt jönnek képbe az ifjúsági regények, mint Az újonc.

Ebben a kötetben megismerjük a Cherub nevű kémhálózatot, melyet Charles Henderson brit kém hozott létra. A II. világháború idején a francia ellenállási mozgalmakban számos gyereknek jutott feladat és néhány évig Henderson is köztük dolgozott. Ugyan ki gondolná, hogy egy gyerek veszélyes lehet? Miután visszatér Nagy-Britanniába ki is képez húsz 18 év alatti fiút és képzett ki titkos ügynöknek. A szervezet sikeres lett, túlélte alapítóját és néhány évtized múlva már több mint kétszázötven tagja volt az egységnek.

Árva, rossz sorban levő gyerekeket képeznek ki, s megbízzák őket különféle bűnözők, terroristák, sok esetben egész bűnszervezetek megfigyelésével, majd mielőtt betöltenék a 18-at nyugdíjazzák őket. A munka rendkívül veszélyes, viszont senki nem gyanakszik egy gyerekre. Fel sem merül a bűnözőkben, hogy gyerekekből valakinek eszébe jutna titkos ügynököt képezni.

A történet főhőse James, aki bekerült egy nevelőotthonba miután anyja túladagolásban meghalt. Elválasztják féltestvérétől, Laurentől, aki apjához kerül, Ronhoz. James problémás kölyök, folyton bajba keveredik, végül ki is köt a rendőrség fogdájában, pedig szobatársa, Kyle (aki Cherub ügynök és új tagok toborzása a feladata) próbálta megóvni a bajtól. Ezután viszik el a Cherub főhadiszállására, ahol elmondják neki, hogy mi ez a hely és egy rakás tesztet végeztetnek el vele mielőtt visszaküldik a otthonba, hogy átgondolja akar-e a kémek különleges egységéhez tartozni.

Végül tizenkét évesen be is kerül az újoncok közé, ahova később majd Lauren is követi, miután apját, Ront lesittelik. A bekerülés után új nevet választhatnak maguknak, de bejutni még nem elég, benn is kell maradni. Ehhez az egység minden tagjának keresztül kell mennie egy száznapos kiképzésen, amely még a legjobbaknak is kőkemény próbatétel.

A kötet nem ér véget a kiképzéssel, jönnek az éles bevetések is. Az első küldetése során egy kommunába kell beépülnie, ahol kiderül, hogy biológiai támadást terveznek amerikai és brit miniszterek ellen. Vajon elég néhány hónap kiképzés egy ilyen komoly fenyegetés ellen?

Muchamore kiváló író és tökéletesen szólítja meg a közönségét. A sztori jó és a kivitelezés is tökéletes. A regény olvasmányos, izgalmas, nem nagyon van idő unatkozni olvasás közben. A szerző szerethető karaktereket alkotott és azért külön jár a plusz pont, hogy nem minden fekete vagy fehér, ráadásul van erkölcsi mondanivalója, hagy maga után gondolkodni valót.

A kötet húsz nyelven jelent meg és több mint 6,5 millió példányban kelt el. Reméljük itthon is sikeres lesz, főleg, mert a sorozat lehetővé teszi, hogy az olvasó együtt nőjön fel a főszereplővel. Bízom benne, hogy a Kolibri Kiadó elhozza majd a folytatásokat is.

muchamore_azujonc_72dpi-1.jpg

A kötetet a Kolibri Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A regényt a borítóképre kattintva kedvezményes áron rendelheted meg a kiadó honlapján.

Kövess minket a Facebookon is!

Elugrottam a Plútóra, holnap jövök!

Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

Kiátkoztuk a pápát (is)!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes