Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

Könyvajánló - Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

Ha túl mélyre ásol, vigyázz, mert lehet, hogy szembe kell nézned a legsötétebb árnyakkal.



Egy lezárt akta, egy kínzó rejtély… és egy lány, aki tudni akarja az igazságot

Öt évvel ezelőtt Andie Bellt, a Little Kilton-i gimnázium diákját megölte a barátja. A rendőrség így tudja. A városban mindenki így tudja. A gyilkosság emléke azóta kísérti a kisváros lakóit, bár az élet látszólag nyugodt mederben folyik tovább. Pippa, a gimnázium egyik végzős diákja elhatározza, hogy egy iskolai projekt keretében előveszi az ügyet, és kideríti, mi történt valójában. Ő sosem hitte el, hogy Sal Singh a gyilkos. De ha nem ő az, akkor ki? És vajon meddig fogja tétlenül nézni, hogy Pippa egyre közelebb kerül a megdöbbentő igazsághoz?
Kegyetlen társasjáték, ahol egy kisváros a játéktábla, és fogalmad sincs, ki nevet a végén…

A Londonban élő Holly Jackson magyarul most debütáló regénye igazi adrenalinlöket, tele meglepő csavarokkal és sokkoló lezárással. Az olvasó együtt nyomoz a főhőssel: e-mailek, sms-ek, Facebook-posztok, interjúk és naplóbejegyzések rántanak a történet mélyére és tartanak lebilincselve.
2019-es megjelenése óta a regény csak az angol nyelvterületen több mint 180 ezer példányban kelt el, és számos díjat nyert. 2020-ban Holly Jackson krimijének ítélték a rangos British Book Awards díjat, és fél évig vezette a New York Times sikerlistáját is, kiadási jogát 19 ország vásárolta meg. A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz folytatása (Good Girl, Bad Blood) szintén eladási rekordokat döntöget.

A főszereplő, Pippa a helyi gimnáziumban végzős, amikor eldönti, hogy megpróbálja felgöngyölíteni Andie Bell ügyét. Kutatása során naplót ír, a barátai segítik, és régi e-maileket, sms-eket, üzeneteket kutat fel, felállítja az áldozat kapcsolati hálóját, és megpróbál mindent számításba venni. Nyomozása során egyre több olyan dologba botlik, amely ellentmond a hivatalos, mindenki által hitt és elfogadott verziónak: hogy Andie-t a barátja, Sal ölte meg.

 "Már egyébként se nagyon tudom, mi a helyes – minden olyan zavaros. Nem vagyok biztos benne, hogy ugyanaz a jó kislány vagyok-e, akinek régebben gondoltam magam. A jó kislány énemet valahogy elvesztettem útközben."

Feladata, amelyet magára szabott, nem titokban zajlik, így egyre közelebb és közelebb jut a rejtély megoldásához - ám ezt tudják és látják azok is, akik valamilyen módon érintettek az ügyben. Lehet, hogy tényleg Sal tette, de valami más is van a háttérben? Vagy egész más volt az elkövető és egész más az indok? 

A kötet végére mindez kiderül. Egy izgalmas, fordulatos, színes kötet született, nagyon mai, pörgős, fiatalos lendülettel. Az üzenetek, e-mailek, sms-ek, sőt, még a kutatási napló is másképp - a valóságnak megfelelően - jelenik meg a kötetben, a szereplői nagyrészt az iskola diákjai, Pip barátai, családja, az áldozat családja, meg néhány tanár, emiatt a nyelvezete, hangvétele is fiatalos. Tökéletes és izgalmas bűnügyi kötet tizenéveseknek is, mondjuk 15 éves kor felett azért. Nekem tetszett a fiatalossága, a lendülete, abszolút élvezhető felnőttként is, ha el tudjuk fogadni, hogy itt bizony főképp tizenévesek szerepelnek. Engem nagyon a Riverdale sorozat második évadára emlékeztetett, hangulatában. Ott is tizenévesek próbálnak meg felgöngyölíteni egy gyilkosságsorozatot, egy sorozatgyilkos nyomában vannak - a gyilkos pedig az övékben. A sorozat abszolút azzal az évadával vett meg magának, nagyon tetszett a fiatalossága, annak minden butaságával és csavarjával, lendületével együtt. Pontosan ugyanezt éreztem a könyv olvasása közben is, noha a sztori egészen más. Maga a végső megoldás kitalálható menet közben, de azért bőven akadnak váratlan - és az ítéleteinket, tippjeinket erősen megingató - fordulatok és csavarok. Várom a következő kötetét a szerzőnek. :)



Holly Jackson 1992-ben született Buckinghamben, az Egyesült Királyságban, angol szakon szerezte a diplomáját, irodalmi lingvisztika és kreatív írás volt a két főszakja. Ez az első regénye, amely nálunk a Kolibri Kiadó gondozásában és Kallai Nóra fordításában jelent meg.

Köszönöm a lehetőséget a Kolibri Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.


Kövessetek minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes