Ella és barátai

Könyvajánló - Timo Parvela: Ella és barátai


Ella, a kisiskolás finn kislány, és barátai - Pate, Tuukka, Samppa, Hanna és Tiina - kalandjait ismerhetjük meg ebben a kedves, gyerekeknek szóló mesekönyv-sorozatban, amely most új, illusztrált kiadást kapott magyarul is. 



Az Ella és barátai egy alsó tagozatos osztály nem szokványos mindennapjait és nem mindennapi kalandjait mutatja be, sok humorral és váratlan fordulattal. Az első történetben a tanító bácsit kell megmenteni a titokzatos zsarolótól, a másodikban az osztály egy emlékezetes színházlátogatást tesz, majd rendhagyó betlehemes játékkal lepi meg az iskolai karácsonyi ünnepség közönségét. A harmadik történetben a gyerekek osztálykirándulásra indulnak, ahol számos tanulságos és rendkívüli tapasztalattal gazdagodnak. A történet és a tanév végére lassan véget érnek a bonyodalmak is – vagy mégsem?
– Paténak vécére kell mennie, add tovább a tanító bácsinak! – súgtam Samppának.
– Pate a vécében van, add tovább a tanító bácsinak! – mondta tovább Samppa Hannának.
– Pate beleájult a vécébe, tanító bácsi – suttogta Hanna Tuukkának.
– Pate bejutott a tévébe, javító bácsi, súgta Tuukka Tiina fülébe. Mindenki továbbadta az üzenetet, egészen a sor végéig:
– Pate lett a Megasztár!

Az első történet, amely a tanárbácsit és a rejtélyes zsarolóját helyezi középpontba, nagyon tetszett, és rögtön meg is alapozta a hangulatot a kötethez. Tökéletesen bemutatja a 7-8 éves gyerekek absztrakt, érdekes, a világról már sokmindent tudó, de mégis valahogyan egyedi következtetési rendszert használó világát. Üde színfolt az a finom, gyermeki, de ütős humor, amit a szerző, Timo Parvela használ.

Természetesen mindannyian szerettük volna megmutatni, hogy tudunk [úszni], így aztán valamennyien beugráltunk a vízbe. Azután a tanító bácsi is beugrott, és kimentette Tuukkát, Patét, Tiinát és Heidit, akik mégsem tudtak úszni. Nagyon csodálkoztunk, amikor észrevettük, hogy a tanító bácsi ruhástól ugrott a vízbe.

Nem írnám le egyik történetet sem, mert sokkal jobb magunknak felfedezni, de telis tele van helyzetkomikummal és ügyes megoldásokkal a kötet, miközben hihetetlenül részletesen és valósan mutatja be a gyerekek gondolkodásmódját. Van itt kirándulás, színházi látogatás, zsaroló utáni nyomozás, úszásoktatás, helyettesítő tanár, és minden egyéb, ami kell. Színes, szórakoztató és egyedi történet, apró fordulatokkal. Felnőtteknek is jó kikapcsolódás, de egy kisiskolás gyerek számára is erősen ajánlott kötet. Bár nekem nincs gyerekem, iker-unokahúgaim még egy kicsit kicsik hozzá, de kb 2 év, és ők is belenőnek - tuti polcon marad addig is, és beszerzem a többi kötetet is. :) 

– Most pedig bekaplak! – morogta a helyettes az asztal alatt, és fenyegetően meglóbálta a farkast Piroska előtt.
– Miért akarja az a lány megenni a kutyát? – hüledezett Pate.
– Lehet, hogy kínai. A kínaiak szoktak kutyát enni – magyarázta a mindentudó Tuukka.
– Ti tisztára hülyék vagytok, ez itt Piroska! – világosította fel őket Hanna.
– Piroska kínai? – ámult el Pate.

A szöveget Kovács Ottilia fordította, az illuztrációkat pedig Horváth Ildi készítette. Aranyos, a kötethez illő, egyedi illusztrációk, de egy kicsit keveselltem őket. Egyedüli problémáim eleinte a fura finn nevekkel voltak. :)



A szerző, Timo Parvela sikeres finn gyerekkönyvíró, aki hazájában számos irodalmi elismert kapott már. Éveken át dolgozott tanítóként, és ez a közvetlen tapasztalat és a gyereklélekre való nagyfokú fogékonyság meg is látszik a művén. 

Köszönöm a lehetőséget a Kolibri Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes