Humorral megspékelt klímakatasztrófa

Könyvajánló - Kőhalmi Zoltán: Az utolsó 450 év

Egy maciméz története és az emberiség utolsó 450 éve egy humoros regényben a népszerű stand up-os, Kőhalmi Zoltán tollából.

1_15.jpeg

Kőhalmi Zoltán első regénye, A férfi, aki megølte a férfit, aki megølt egy férfit, avagy 101 hulla Dramfjordban című skandináv krimi paródia után biztos voltam benne, hogy a tavaly megjelent második regényét, Az utolsó 450 című humorral tűzdelt cli-fi-t is el fogom olvasni. Ebben az utópiában az emberiség utolsó 450 éve a téma jó adag iróniával.

Megvan a cuki macimézes flakon a szemed előtt? Na, ennek a PET palacknak azt mondják, hogy mintegy 450 évre van szüksége, hogy lebomoljon. Kőhalmi regénye pedig ezen a 450 éven vezeti végig az olvasót. Pörgősen, okos poénokkal tűzdelve telik el az első száz év, miközben igyekszik a szerző reflektálni korunk egyik hatalmas problémájára, a mérhetetlen mennyiségű hulladékra.

Gondolkodtál valaha azon milyen az élete egy flakon maciméznek? Kőhalmi megtette és el is mesélte az ő elképzelését arról, hogy miként élte meg Maci, a főhős és társai, ahogy kikerülnek a gyárból, aztán a boltok polcain várják, hogy hova kerülnek. Vajon hónapokig porosodnak egy szekrény sötét sarkában? Netán beesnek egy hűtő mögé és évekig senyvednek a porban? Esetleg napokon keresztül minden reggel előkerülnek és sütkéreznek a napfényben az étkezőasztalon? 

“Az az alak viszont, akinek a Maci annyit bámulta a hátsó felét, egyenesen kabalaállattá vált. A kisbolttal szemközti buszvégállomásról vette meg az egyik ellenőr hölgy, és ajándékot készített belőle Sanyinak, a mackós alkatú sofőrnek. Munkahelyi mikulásozás keretében húzta ki a nevét. Mind a szűk szolgálati helyiségbe zsúfolódtak, amikor átnyújtotta a piros zacskóba, szaloncukrok közé rejtett szobrocskát. A mancsok között festett kormánykerék virított, a kupak tetején filcből bojt, pontosan, mint Sanyi sárga jambósapkáján. Nagy szerelem lett belőle, és a figura hat éven át zötyögött a 7-es busz műszerfalán. De még ha évtizedekig őrizgette valaki, egy flakonnak az is csak rövid közjátékot jelentett, hiszen az emberöltő is eltörpül egy műanyag palack hosszú élete mellett.”

Néhány szerencsés és szerencsétlen történet után megtudjuk mi is történt Macival, akinek kevesebb mint kilenc óra jutott mielőtt a kukában találta magát, de itt nem érnek véget a kalandjai. Útján keresztül látjuk, ahogy az emberiség nem képes valódi megoldást találni a bolygón felgyülemlő szemét eltűntetésére.

Közben pedig ismerős szereplőkön es leszármazottaikon keresztül összefűzi az évszázadokat úgy, hogy közben megnézünk más kultúrákat, sőt még a Holdra is kiruccanunk.  450 évbe sok minden belefér, olvashatunk egy bénázó társadalomról, klímakatasztrófáról, környezetszennyezésről.

Humorral, iróniával tarkított regény, mely egy fontos témát tálal szórakoztató stílusban. Fejezetenként egy-egy évszázad, miközben Maci rendületlenül vándorol kalandról kalandra. Nagyon jól indult a regény, jókat nevettem az elején, egyértelműen a 21. századi események voltak számomra a legszórakoztatóbbak, aztán valahol félúton picit veszített a lendületből. De kifejezetten tetszett, ahogy korunk meghatározó alkotásait, mint például a Trónok harcát vagy A Gyűrűk Urát is valamilyen módon beemelte a sztoriba. Aki nyitott egy humoros disztópiára az megtalálhatja a számításait a kötettel. Zárásként jöjjön egy érdekes szösszenet a kötetből kedvcsinálónak:

“ Azután arra gondolt, hogy pontosan ez van a Gyűrűk Urában. Az idilli életet beszennyezi a gonosz gyűrű, amit csak úgy lehet megsemmisíteni, ha a vulkán szájába dobják a Végzet hegyénél, ahol réges-rég kovácsolták. Tulajdonképpen Zsákos Frodó korának legkitartóbb környezetvédő aktivistája volt, aki a veszélyes hulladékot visszavitte a gyártónak. A körkörös gazdaság prófétája.”

kohalmiz_azutolso450ev_72dpi.jpegKöszönjük, Helikon Kiadó!

Többet szeretnél megtudni a kötetről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Egy ütős skandináv krimi paródia Kőhalmi Zoltán tollából

Az atomkorszak hőse

A kínai Gyűrűk Ura?

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes