Fermentált konyha

Horváth Judit és Király Ágnes összefogott egy újabb vaskos konyhatechnológiai leírásokat és recepteket tartalmazó igényes kötet kiadása érdekében, amelynek a Fermentált konyha címet adták. A kötet több mint 100 receptet tartalmaz, amiket erjesztett alapanyagokból készítettek reggelitől a vacsoráig, akár tej-, tojás- és gluténmentesen is. Az igényes kiadásban szeptember elején megjelent kiadvány a HVG Könyvek gondozásában került a boltok polcaira. 

Könyvajánló - Horváth Judit - Király Ágnes: Fermentált konyha

Belegondolt már bárki abba, hogy a Fermentált konyha című könyv konyhatechnológiai alapja, az erjesztés, már több ezer éve sláger? Olyan kevés kell hozzá, só, víz, maga az erjeszteni szándékozott alapanyag, ezek már önmagukban képesek a növényt tartósítani. Hát még ha akad hozzájuk némi fűszer, ami még ízletesebbé, még kívánatosabbá tudja tenni a felhasznált zöldséget, gyümölcsöt. 

Könyvespolcom megbecsült darabjaként az Egyszerűen fermentálj című kötet is tulajdonomnak mondhatja magát - végtelenül okos és gyakorlatias receptek tárháza a mű, minden elképzelhető és elképzelhetetlen zöldséget és gyümölcsöt fermentált benne a szerzője, Király Ágnes, gyümölcsecetektől az erjesztett italokig, kimchitől a kovászolt karalábéig bármi előfordulhat benne. Változatos arányokban tartalmaz gyakran használt vagy éppen sosem hallott fűszereket, elképesztő keverési módozatokkal borzolva az erjesztésben járatlan laikusokat. Ha úgy vesszük, az erjesztés alapjaiban az a biblia, az erjesztett végeredmények felhasználási módozataiban, elkészítésükben pedig ez, a Fermentált konyha című kiadvány az egyik leghasznosabb kötet a magyar könyvpiacon.

Király Ágnesről eddig is tudtuk, hogy kis túlzással a bakancstalpat is képes fermentálva ehetővé tenni, de Horváth Judit nevével - én legalábbis - most találkoztam először. Ő a kovásszal bánik bravúrosan, azon belül gluténmentes kovásszal, de növényi sajtokkal is. Kreativitása remekül kiegészíti Király Ágnes fermentált alapanyagait (de önállóan is megállja a helyét!), kettejük összefogásából pedig egészen különleges, végtelenül vaskos, elképesztő kombinációkat összehozó konyhatechnológiai mű kerekedett.

Miért nagyon (nagyon-nagyon) hasznos a könyv? Azért, mert nem elég csak fermentálni - ugyan önmagukban is finomak az erjesztéssel készült élelmiszerek, de valljuk be nagyon őszintén, azért napról napra csak kimchit enni egy idő után unalmassá válik. Mi lenne, tette fel a kérdést a két szerző, ha a fermentált végtermékeket alapanyagként használnánk fel hideg és meleg ételek elkészítéséhez? Mi lenne, ha például tovább gondolnánk a kovásszal készíthető termékek palettáját? A feneség ott következik be, hogy az a kovász, ami tökéletes egy rusztikus kenyér összeállításához, egyáltalán nem jó az édes süteményekhez. Ha nagyon le akarom egyszerűsíteni a kérdést, már a kovász összetételével is baj van, nemhogy a süteményhez adandó víz mennyiségével. Azért nagyon hasznos ez a receptgyűjtemény, mert nem neked kell kikísérletezni a pontos összetevőket. Ugyanez a helyzet Király Ágnes fermentált zöldségeivel, gyümölcseivel, simán összeállít neked egy pontos receptet például a fermentált zöldséges fasírtgolyók elkészítéséről, de gondolkodás nélkül almába halmoz egy kis fermentált zabpelyhet és még vagy nyolc-tíz hozzávalót, amit töltött sült almaként lehet tálalni. 

Ha egy mondatban kell összefoglalnom a kötet jellemzőit, akkor azt mondom (írom), hogy elképesztően egészséges, félelmetesen gyakorlatias, könnyedén használható, szemet gyönyörködtetően igényes, és jólesően pontos recepteket tartalmazó konyhatechnológiai alapművet sikerült a szerzőknek a nagyérdemű elé tenni. Pont. Egyszerűen senkinek sem marad semmiféle kifogása arra, hogy miért ne élhetne egészségesebben, hogy mennyire egyszerű a fermentálás, és miért ne csinálhatná gyakrabban. Ehhez a szerzők minden létezőt megadtak, hogy egy kezdő háziasszony is képes legyen bármelyik receptjüket megalkotni saját konyhájában is. Különösen nagy segítség ez azoknak az embereknek, akik frissen szembesültek valamilyen emésztőrendszeri betegséggel vagy bármilyen ételallergiával.

Lássuk hát, mi mindent tartalmaz ez a kötet! Szót ejt az alapokról, a tejsavas erjesztésről, a laktofermentált növényi alapanyagokról, a vegyes vaderjesztésről, házi startterekről, oltóanyagokról, kenyerekről, szimbionta telepekről, növényi tejtermék-helyettesítőkről, fermentált alapanyagokkal történő fűszerezésről, ízesítésről, majd jönnek a konkrét receptek. Ilyenek, mint édes és sós reggelik, szendvicsek és kencék, falatkák és mártogatósok, saláták, levesek, főételek, és most dobd el magad: desszertek. Igen desszertek, például kovászos krumplis nudli, prósza, káposztás bársonytorta, de van közöttük mentes túrós pite vagy kovászos húsvéti kalács is. Tudtok a könyv alapján (például) babkát vagy buktát is rizsliszttel és gluténmentes kovásszal készíteni. Ez azért már döfike, nem?

Szerintem olvassátok, fermentáljatok, süssetek, főzzetek belőle! A mű polcom őrülten szemrevaló és annál is hasznosabb ékévé vált, mióta hazaért. Praktikus, gyakorlatias és sok fejtöréstől megóv a hagyományos és speciális hozzávalók mértékének és konkrét összetételének részletes elemzése, leírása miatt. A tej-, tojás- és gluténmentes diéta követői pedig egyenesen bibliaként forgathatják!


Fülszöveg

Az ​erjesztett ételeket a legtöbben savanyúságként, ételek kísérőiként fogyasztjuk, pedig változatos, egészségtudatos, finom fogásokat is készíthetünk belőlük.

A szerzők a fermentálás alapjai mellett több mint 100, erjesztett alapanyagok felhasználásával készült receptet mutatnak be a reggelitől a vacsoráig.

Sok közülük a hagyományos magyar konyha kedvelt, ám kissé elfeledett fogásait eleveníti fel egy kis csavarral, de a nemzetközi konyha által inspirált ételek közül is válogathatunk. Több meglepő és kreatív desszertötlettel is gazdagodhatunk, mint például a káposztás körtetorta vagy a céklás kuglóf.

A tej-, tojás- és gluténmentes diéta követőiként is számos tippet kapunk, és könnyedén varázsolhatunk egészséges és ízletes ételeket az asztalunkra.

Balról jobbra a szerzők: Király Ágnes és Horváth Judit



Horváth Judit

Mentes Kovászműhely Facebook-csoport alapítója, recepteket fejleszt. Tej- és gluténérzékenyeknek tart mentes főzőtanfolyamokat, így nekik sem kell nélkülözniük a finom fogásokat, a jó kenyeret vagy a hagyományos süteményeket.

Király Ágnes

A fermentálás akkor vált az élete részévé, amikor egészségügyi problémáira kereste a megoldást. A fermentálás mára a hivatásává vált. A FerMentor Blog szerzője és a Fermentálás – tippek, trükkök, receptek Facebook-csoport alapítója. Egyszerűen fermentálj c. könyve 2021. egyik legnagyobb gasztronómiai könyvsikere volt.
















Köszönöm a lehetőséget a HVG Könyveknek!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!

A képek a HVG Könyvek és Király Ágnes oldalairól származnak.
Termékadatok
Cím: Fermentált konyha
Szerző: Horváth Judit - Király Ágnes
Kiadó: HVG Könyvek
Oldalak száma: 304
Megjelenés: 2022. szeptember 09.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635652815
Méret: 248 mm x 188 mm 
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes