Szabadulás a sztorifóbiából

A történetmesélésnek ereje van, amit nem szabad lebecsülni az élet egyetlen területén sem. Sokakkal ellentétben Györffy Kinga azt tartja, hogy ez az üzleti életben is sikerrel bevehethető technika, és a Szabadulás a sztorifóbiából című könyvében azt is elmagyarázza, miért. 

Könyvajánló - Györffy Kinga: Szabadulás a sztorifóbiából

"A történet megmondja, mihez ragaszkodjunk." Lisa Cron 

Mesélj, és győzz meg! - olvasható Györffy Kinga Szabadulás a sztorifóbiából című könyve fedlapján, ami arra utal, hogy nem szabad komoly tárgyalások során sem alábecsülni a történetmesélés erejét! Sokan szkeptikusan viselkednek a fentivel kapcsolatban. Györffy Kinga pontosan arról akar meggyőzni bennünket, hogy ott is van létjogosultsága a sztoriknak. "Amikor egy vezető például, malíciával a hangjában, úgy emlegeti az üzleti storytellinggel foglalkozó szakembert, mint mesés lányt, akkor kétértelműséggel próbálja tompítani a mondat élét, miközben egyszerre infantilizálja a műfajt és a szakembert." A szerző megítélése szerint a jogos morális és szakmai aggályokon túl ezt a fóbiát  fogalmi félreértések és egyéb bizonytalanságok uralják, amelyek személyes történetmesélési lehetőségekhez és képességekhez kapcsolódnak.

Honnan ez a téveszme, hogy a meggyőzés folyamatába nem vethető be a történetmesélés? A szocializáció arra kondícionál bennünket, embereket, hogy racionális érvek esetén adjuk meg magunkat egy - tőlünk - cselekvést igénylő feladat végrehajtására. Ugyanakkor a történet - a jó történet - az agyunkban létfontosságú mechanizmus, amely beépül az agy architektúrájának mélyébe (neurobiológiai és kognitív pszichológiai kutatások eredményei bizonyítják).

Mire jó neked, az olvasónak ez a kötet? A mű első részében azzal foglalkozik a szerző, hogyan szabadulhatsz meg vegyes, egymásnak ellentmondó érzéseid és gondolataid fogságából, míg a második részben hat történetmesélési képességet, sőt, készséget vesz górcső alá, amelyek elsajátításával eredményesebb lehetsz akár üzleti, munkahelyi vagy magánéleti kríziseid során (empátia, jelenlét). A történetmesélés messze nem a kiállással és mondással kezdődik, hanem sokkal hamarabb. Nem az elérendő változásra koncentrálnak elsősorban, hanem az  emberre, emberekre, akiknél pozitív változást akarnak elérni. 

Egy helyzetből te teremthetsz alkalmat - szögezi le a szerző. A hétköznapok során a meggyőzési helyzetek túlnyomó többségében nincs külön kérés, nincs külön engedélyezés, nincs várása és nincs elvárása a történetnek. Minden azon múlik, mennyire vagy rugalmas, és egy ilyen helyzetben észreveszed-e egyáltalán a lehetőséget, a kínálkozó pillanatot és mered-e történetmesélésre adni a fejed - akkor is, ha esetlegesen érdektelenségbe, elutasításba, vagy akár ellenségességbe is fordulhat az adott szituáció. Ha sikerült: nyertél. Ehhez persze nem árt magától értetődő természetességgel, okosan felvezetni a történetedet, anélkül, hogy kiejtenéd a szádon akár a sztori, akár a történet szót. 


A mű első részében a szerző tényeket és történeteket sorol fel a szabaduláshoz. Ilyeneket mint szabadulás

- az objektív tények mítoszától,
- a buta változásellenesség mítoszától,
- a könnyű út mítoszától,
- a mindenható történet mítoszától,
- a történetmesélő gén mítoszától.

A második részben eljut az olvasó minőségi változáshoz szükséges elemekhez, méghozzá 6 lépésben. Ezek a lépések: empátia, alkotóerő, elengedés, láttatás, sebezhetőség, jelenlét, elmélyülés, alaposan kivesézve, kibontva valamennyi a téma szempontjából.

Ez a könyv egyszerre ösztönzés és bátorítás - bátorítás azok számára, akik eddig úgy érezték, hogy nem születtek előadónak, és személyiségjegyeik, vérmérsékletük alkalmatlanná teszi őket arra, hogy sok ember előtt beszéljenek. Ösztönzés pedig a jó előadók számára, hogy ne kényelmesedjenek el, vegyék észre, ha mindannak, amit elmondanak, alig-alig van hatása. A közönség elé való kiállásnak nem az a lényege, hogy le tudjuk, hanem hogy alakítsuk a dolgok menetét. Ehhez nyújt alapos támogatás Győrffy Kinga.

Olvassátok!


Fülszöveg

"Milyennek ​képzellek el téged, kedves olvasó?

Azt képzelem rólad, hogy nap mint nap tapasztalod, mennyire könnyű rábeszélni, és mennyire körülményes és küzdelmes ma meggyőzni embereket – legyenek azok a munkatársaid vagy a mentoráltjaid, a tanítványaid vagy éppen a gyerekeid. Ebben szeretnék segíteni – a meggyőzésben, a mögötte lévő tudatos munkában. Nem a történettípusok és történetmesélési technikák sablonját követem, hanem téged, a mesélőt helyezlek a történetmesélés középpontjába.

Megnézzük, hogyan szabadulhatsz vegyes, egymásnak akár ellentmondó érzéseid és gondolataid fogságából, ez után pedig hat történetmesélési képességet, illetve készséget veszünk sorra, a fejlesztési lehetőségekkel együtt – mintegy kirajzolva az utat, amin meggyőző történetmesélővé válhatsz. Olyan út lesz ez, amelynek megtétele közben nemcsak a mesélésről tanulsz sokat, hanem magadról is.

Bízom benne, hogy e könyv nyomán a megfelelő történeteket tudod majd elmondani, megfelelő módon, a megfelelő helyen és időben, a megfelelő célközönségnek. A pozitív és fenntartható jövő érdekében."

"A vezetők, akik végigkísérnek ennek a könyvnek a lapjain, a legkülönfélébb üzleti, tudományos és nonprofit területekről érkeznek; valamennyien változást csiholók. Titkuk, hogy miközben élet és halál kis és nagy dolgairól mesélnek, nem az elérendő változásra összpontosítanak, sokkal inkább az emberre, emberekre, akiknél a pozitív változást el akarják érni. Példájukkal téged is erre bátorítalak.

Történeteik nem a képzelet szüleményei, fogadd őket olyan szeretettel, amilyennel én mutatom őket."

 (Forrás: lira.hu)

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!

A képek a 21. Század Kiadó oldalairól származnak.
Termékadatok
Cím: Szabadulás a sztorifóbiából
Szerző: Györffy Kinga
Kiadó: 21. Század Kiadó
Megjelenés: 2022. szeptember 26.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789635683017
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes