A madarak lenyűgöző sokszínűsége

Könyvajánló: David Lindo - A madarak lenyűgöző sokszínűsége

A madarak lenyűgöző szokszínűsége című csodálatos album nemcsak szemetkápráztató kötet, hanem segít felfedezni ezeket a lenyűgöző teremtményeket. Ez az album elrepít a madarak különleges világába.

Ami az emberiség létezik áhitattal figyeli a madarakat. Rengeteg dolgot tanultunk tőlük, számos találmányt ihlettek, a HVG Könyvek pedig elhozott egy gyönyörű albumot a kíváncsi olvasóknak, amely kicsit közelebb hozza ezeket a különleges élőlényeket. David Lindo egész is azok közé tartozik, akit elbűvöltek már gyerekkorában a madarak, ma pedig természetvédő szervezetekkel karöltve igyekszik felhívni az emberek figyelmét ezekre az élő dinoszauruszokra.

A madarak lenyűgöző sokszínűsége című kötet már a látványával is rabul ejt. Mesés fotók, illusztrációk gyűjteménye, ráadásul megismerteti az olvasóval a madarakat. Hogy kik ők, milyen családokhoz, fajokhoz tartoznak, hol élnek, mivel táplálkoznak, hogyan álcázzák magukat, miként kommunikálnak. Majd azt is megmutatja milyen kapcsolatvan az ember és a madarak között és mesél a veszélyeztetett madarakról, valamint arról is, hogy miként segíthetjük mi is ezeknek a sokféle szárnyasoknak.

"Mi is az a madár? A madarak olyan állatok, amelyek rengetegféle alakban, méretben és színben előfordulhatnak. Minden egyes madár csodálatos a maga módján."

David Lindo egészen 68 millió évvel ezelőttig repíti vissza az olvasót és megmutatja, hogy a madarak a theropoda nevű dinoszauruszcsalád részei. Azóta rengeteget változtak, fejlődtek, de kinézetük és viselkedésük hasonlít dinő őseikére. Olvashatunk a testfelépítésükről, a repülésről, majd megismerjük építész énjüknek köszönhetően sokféle fészküket. Láthatunk különböző színű, méretű, mintájú tojásokat, sokszor bohókásan festő fiókákat, különböző csőrtípusokat és, hogy ezek segítségével milyen típusú táplálékot képesek könnyűszerrel szerezni és elfogyasztani. 

Kaptak egy külön részt a rekorderek. A Földön mintegy 10500 madárfaj található és mindegyik valamilyen különleges tulajdonságának köszönhetően képes életben maradni. A rekorderek között olvashatunk a bolygó legnagyobb madaráról, a struccról, mely akár 2,8 méteresre is megnőhet, de helyet kapott a leggyorsabban úszó is, aki nem más mint a bájos szamárpingvin. Azt is megtudjuk, hogy miért rendezte úgy az evolúció, hogy több mint 60 faj elvesztette röpképességét.

Érdekességet tudunk meg a különféle fajokról, az éneklésről, az álcázás mestereiről és egy térképen követhetjük a vándorlásukat. Hihetetlen, hogy már születésükkor pontosan tudják merre kell majd vonulniuk a Nap, a Hold és a csillagok helyzetét használva, de az olyan tereptárgyak, mint a hegyek vagy a folyók is segítségükre vannak.

Tökéletesen alkalmazkodtak az évmilliók során a különféle fajok a sarki hideghez, a sivatagi hőséghez, a vízhez, és miután az ember szinte mindenhol ott van, nem meglepő, hogy városi környezetben is képes megélni a fajok 20%-a. Én is mindig nagyon várom a tavaszt, ugyanis egy budapesti 120 éves körfolyosós házban élek, amelyet minden nyáron megtölt a madarak éneke. Rozsdafarkúak, rigók és fecskék térnek vissza évről évre a költési időszakra.

david-lindo-profile.jpgA szerző, David Lindo (fotó: blueearthsummit.com)

Miközben rengeteg információt kapunk a madarak életmódjáról, szinte meg sem tudom számolni hányféle madár kapott helyet a kötetben. És annak is örülök, hogy helyet kapott benne az ember szörnyű pusztítása. A népesség csak nő és nő, a madarak pedig egyre több fenyegetéssel néznek szembe, ahogy szűkül az életterük. Már számos madárfaj kipusztulását okoztuk és most is akad rengeteg olyan faj, melynek segítségre van szüksége, hogy ne tűnjön el örökre. Ehhez kapunk néhány tippet is a kötet végén. Madárodú építése, madárfürdő készítés, téli madáréetető készítés, és ne feledkezzünk meg a túl nagy ablakokat láthatóvá tenni, hogy megelőzzük az ütközést!

Végezetül pedig extra érdekességként kapunk egy listát azokról a madarakról, akik valamely ország jelképé váltak. Tudtad például, hogy bár nem hivatalosan, de Magyarország nemzeti madara a kerecsensólyom? Less rá egy 50 forintos érmére. :) Ez a könyv szerintem szuper! Tartalmas, érdekes, pazar képekkel, színekkel. Különleges, gyönyörű album a Föld lenyűgöző madarairól.

8995292_5.jpgSzeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel be is szerezheted!

Köszönjük, HVG Könyvek!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

A világegyetem, ahogy még sosem láttad

Éld át a szabadulószoba élményét az otthonod kényelmében!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes