A világegyetem, ahogy még sosem láttad

Könyvajánló: A tudás enciklopédiája – Világűr

Egy gyönyörű album, melyben izgalmas tényeken keresztül és csodás képek segítségével felfedezheted a világűr titkait. Ismerkedj meg az ősrobbanással, a Naprendszer bolygóival, holdjaival, vessz el az éjszakai égbolt lenyűgöző látványában és ismerd meg az űrkutatás titkait.

A HVG Könyvek Kiadó rengeteg szuper szakkönyvvel örvendezteti meg az olvasókat, de a Junior, a gyerek- és ifjúsági részlegük is csodálatos kiadványokat kínál. Az egyik ilyen került nemrég a kezembe, ez A tudás enciklopédiája sorozat egyik mesés kötete, A világűr. 

Ami elsőre látszik, hogy ez egy hatalmas album, belelapozva pedig rögtön elkezdünk ámuldozni a szebbnél szebb képek láttán. Rendkívül látványos, színes, izgalmas magyarázó ábrákkal és gyönyörű fotókkal teli. Aztán az ember elkezd beleolvasni és azt veszi észre, hogy elveszett benne. A nyelvezet tökéletesen érthető egy 8-9 éves gyerek számára is, de még felnőttként is nyújthat újdonságot azoknak, akik eddig nem foglalkoztak különösebben a minket körülvevő Naprendszerrel.

A tudnivalókat öt nagy fejezetre (oké, igazából hat, de az utolsó már csak a függelék adatokkal, fogalomtárral, bolygók vizsgálatával) bontva kapjuk. Az első elkalauzol minket a Naprendszerbe. Elmagyarázza mit jelent maga a fogalom, megismerjük jobban a Napot és családját, az bolygókat, a különféle kisebb égitesteket, aztán pedig megtudjuk mi is található a Nap körül.

3_8.jpeg

Megtudjuk miként született meg a Naprendszer a kialakult Napot körülvevő gázból, por- és jégszemcsékből. Mindezt pedig rengeteg ábra teszi érthetőbbé, kézzel foghatóbbá. Ezután olvashatunk hullócsillagokról, meteoritokról, sorra veszi a kötet a bolygókat és rengeteg infót kínál róluk. Kialakulásuk, összetételük, Földhöz viszonyított gravitációjuk, holdjaik, Nap körüli helyzetük és a többi.

A következő fejezet elrepít minket az éjszakai égbolt, a világűr végtelen mélyén található billiónyi csillag világába. Megmutatja ezeknek a csodálatos gázgolyóknak a működését, részeit, születésüket és halálukat, de még a távolságmérés rejtelmeibe is beavatja az olvasókat. Ismerkedünk a fehér, a vörös és a kék csillagokkal, megtudjuk mi különbözteti meg ezeket a nukleáris üzemanyaggal teli különleges égitesteket. Jutott hely még a fekete lyukaknak és a csillagfelhőknek is.

Ebben a fejezetben fedezzük fel a forró jupitereket, az exobolygókat és olyan érdekességeket olvashatunk, hogy a csillagászok szerint galaxisunkban 11 milliárd Föld-szerű lakható exobolygó lehet. És ebben a fejezetben kaptak helyet a planetáris ködök, melyek egy csillag halálakor keletkeznek. A levetett külső rétegeikből világító maradványfelhők lesznek és ez gyönyörű látványt nyújt. Mint például a fenti képen látható Pillangó-köd.

A világegyetemben milliárdnyi a miénkhez hasonló galaxis található. A harmadik fejezetben erről kapunk részletesebb képet. Megismerjük a galaxisok alakjait, az aktív, az ütköző galaxisokat és az olyan galaxishalmazokat, mint például az Androméda-galaxis. Ahhoz, hogy alaposan elmerüljünk a világűrben ismernünk kell az ősrobbanást és a világegyetem szerkezetét is.

Az emberiség pedig már évszázadok óta tanulmányozza a csillagokat, a bolygókat, de egészen 1957-ig kellett várni, hogy az űrkorszak kezdetét vegye. A következő fejezet pedig pont erről mesél. Az űrkutatásról, az indítóállomásokról, a kutatáshoz szükséges eszközökről, műholdakról, az űr felfedezéséről, távcsövekről és űrtávcsövekről, rakétákról, űrszondákról, roverekről, űrrepülőgépekről, holdjáróról, űrruháról, de külön részt kapott Jurij Gagarin is, aki elsőként járt az űrben 1961-ben és természetesen az Apollo-programnak is jutott néhány oldal a Holdra szállással együtt.

Izgalmas betekintést nyerhetünk az űrállomások kinézetébe, működésébe. Megtudhatjuk, hogy az olyan hatalmas űrhajók, mint a Nemzetközi Űrállomás, miként teszik lehetővé az űrhajósok számára, hogy hosszú ideig éljenek és dolgozzanak a Földön kívül. Kifejezetten izgalmas lehet gyerekeknek arról olvasni, hogy milyen módszerekkel keresnek a tudósok életet az univerzum hatalmas szénakazlában.

Az ötödik fejezetben a szabad szemmel vagy távcsővel látható éjszakai égbolt a téma. Olvashatunk az éggömbről, a változó égboltról, a csillagképekről és arról is kapunk egy kis leckét, hogy miként mérjük fel az égboltot egy csillagles folyamán. Konkrét útmutatót kapunk, hogy megtaláljuk az égbolton a Tejútrendszert és több tucatnyi csillagképet, ráadásul még csillagtérkép is helyet kapott ebben a mesés albumban.

Gyönyörű, tartalmas, érdekes, színes, pazar látványvilággal teli album, amely garantáltan minden gyereket levesz a lábáról. Rengeteg tény, izgalmas történet kapott helyet, de mindez gyerekek számára is érthetően, olvasmányosan megfogalmazva. De még felnőtt fejjel is imádtam a gyönyörű képeket, ábrákat, az apró érdekességeket. A végén pedig a szuper csillagképek és a hozzájuk tartozó segítség bárkit rávenne, hogy egy kevésbé fényszennyezett helyen, egy kellemes, felhőmentes éjszakán elfeküdjön egy pléden és keresgéljen a csillagok tengerén.

Igyekeztem egy rövid kis belelapozós videót készíteni, hogy lássátok mennyire gyönyörű is ez az album. (Bocsi, nem vagyok profi, legyetek kíméletesek, köszi. :D ) Íme:

space_b1_72dpi.jpegSzeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel be is szerezheted!

Köszönjük, HVG Könyvek!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Éld át a szabadulószoba élményét az otthonod kényelmében!

(Szinte) minden, amit tudni akartál a mitológiáról

Mesélő folyók

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes