Most már biztosan hazaér

 Könyvajánló - Maksai Kinga: Most már biztosan hazaér

Maksai Kinga első thrillerében eltűnik egy férfi, a feleségének pedig meg kell küzdenie nem csak a félelmeivel és kételyeivel, de azzal is, hogy vajon mennyire is ismerte a férjét valójában, és ki az, akiben megbízhat? 



Fiatal pár él kellemes családi házban egyéves kisfiukkal, Budapesten, kertvárosban.
A férj irodában dolgozik. Egy este a céges buli után nem jön haza.
Vajon elhagyta Dórát? Szeretője van? Vagy tényleg eltűnt? – itt indul Maksai Kinga pszichológiai thrillere, amelyben az idegtépő kezdet után csak fokozódik a feszültség.
Kiben bízhat Dóra? Az apja magándetektívet akar fogadni. Telnek a napok, az eleinte kelletlen rendőrök végre nyomozásba fognak.
Dóra minden pillanatban teljes súllyal érzi az egyedüllétet, lassan már abban is kételkedni kezd, amiben biztos volt. És Dórával együtt az olvasóban is gyanú ébred.
Vajon mi történt? És mi lesz a vége?

A történetünk 2017. április 22-én kezdődik, egy szombati hajnalon, amikor Dóra ráébred, hogy Péter, a férje még nincs otthon - előző este céges bulit tartottak, és néhány hónapja került csupán ehhez a céghez a férfi, így nem akarta kihagyni - jó kifogás sosem rossz. A kisfiuk, Andris 1 éves, éjjel felébred hozzá Dóra, és meglepve veszi észre, hogy a férfi még nincs otthon. Most már biztosan hazaér - gondolja, majd megeteti a kisfiút és visszaalszanak. Ám Péter reggel sem ér haza. Vajon egy kollégájánál aludt, mert túl sokat ittak? Esetleg visszament az irodába, mert egy fontos projekt lezárásan dolgoznak, és többen is így tettek? A telefonja ki van kapcsolva vagy le van merülve.

Dóra végül eléri egy munkatársát, Hugh-t, aki azt javasolja, keresse az irodában, és elmondja, hogy ő korábban hazaindult, amikor a többiek még egy másik bár felé vették az irányt, így nem tudja, hol lehet Péter. A férfi továbbra is elérhetetlen a mobilján - Dóra elsétál a kávézóba, ahol talán az a fiatal, helyes srác a felszolgáló megint, vesznek péksüteményt, majd hazasétál Andrissal, gondolván, hogy mostanra biztosan hazaért a férje - de Péter nincs otthon. Nem találja az irodában sem, és túl sok dolgot nem is tud meg, mi történhetett éjjel, végül felhívja a rendőrséget is, a rendőr, aki felveszi a telefont, megnyugtatja, hogy biztosan hamarosan előkerül a férje, de hétfő reggel 8-ra fáradjon be a kapitányságra, ha mégsem, és addig szedje össze a fontos dolgokat: hol látták utoljára, kikkel volt, mikor beszélt vele, a családtagok, barátok és kollégák elérhetőségeit, és egy jobb fényképet róla. 

De a férfi továbbra sem ér haza, és senki nem tud róla semmit... kettős életet él? Szeretője van? Balesete volt? Elrabolták? Esetleg meggyilkolták? Ezek, és számtalan más lehetőség cikázik Dóra fejében, miközben megküzd a démonaival is, el kell látnia a gyereket, és a különféle konteók is egyre-másra felütik a fejüket. Mi történt Péterrel? Felmerül, hogy a kollégái csináltak valamit, vagy egyenesen a cég vezetése, de sok más eshetőség is. Napok telnek el, végre a rendőrség is talál nyomokat, de Dóra bennük sem tud megbízni, lassan az egész világ gyanús lesz számára, kivéve Hannát, a legjobb barátját, aki az első percektől kezdve mellette áll és segíti mindenben, és Ádámot, Péter legjobb barátját, akivel csak sekélyes kapcsolatuk volt eddig - meg a helyes srácot a kávézóból.

Az ember nem mindig tudja, kiben bízhat, és ki az, aki átveri, ahogy azt sem tudhatjuk biztosan, ki törődik velünk igazán.

Maksai Kinga első felnőtteknek szóló krimi-thrillere kifejezetten jól sikerült, akciódús de mély is egyben, olvastatja magát, noha néhány bajom azért volt a kötettel, ezek mind "bocsánatos bűnök". Nagyon tetszett, ahogy közelről leírja Dóra érzéseit: E/1-ben íródott, és tényleg ott vagyunk Dóra fejében, látjuk a félelmeit, a bizonytalanságait, mindazt a nehézséget és tehetetlenséget, amit egy közeli szerettünk nyomtalan eltűnése okozhat - és eközben még ott egy kicsi gyerek is, akiről gondoskodni kell. Látjuk azt, ahogyan megkérdőjelezi saját maga szerepét a férje életében, és azt, vajon ismerte-e ténylegesen ezt a férfit? Sőt, a pszichotikus epizódjait és az álmait is látjuk, néha nem tudjuk eldönteni, hogy most egy álom vagy hallucináció leírását látjuk, vagy egy emléket, vagy mindez tényleg megtörténik?  

Mi volt az a film, Michael Douglasszel, amikor játékból majdnem kinyírja a tesója? Mi van, ha mindenki velem szórakozik? Mi van, ha Peti találta ki az egészet? Mi van, ha még mindig alszom? Ha balesetem volt, és most kómában fekszem? Ha az az autós álom nem is álom volt… Fel akarok pattanni, úgy érzem, csapdába kerültem. De tudom, ha most elrohanok, nem kezdik el keresni Pétert.

A vége is izgalmas, pörgős, gyors, egy kicsit talán túl gyors is, illetve volt egy pont, ahol sejtettem, hogy ki lesz az egész történet kulcsfigurája, de érdeklődéssel olvastam, hogy tényleg ő lesz-e, és hogy jutunk el odáig, melyek lesznek a nagy fordulópontok ebben a rejtélyes eltűnési ügyben. Maksai Kinga 1984-ben született Budapesten, tanárként dolgozik, és már több ifjúsági könyvet is írt, most azonban kipróbálta magát egy felnőtteknek szóló krimi-thriller keretében is. Kifejezetten jó döntés volt részéről, és annyira sikerült belehelyezkednem a történetbe, hogy szívesen olvasnám tovább Dóra életének alakulását, hiszen a végén csak az derült ki, hogy mi történt és miért - számos pont homályban maradt. Berta és Kis nyomozók is kifejezetten szimpatikussá váltak, bár az elején kellett egy kis idő, hogy megszokjam Kis nevét, különösen amikor úgy kezdődött a mondat, hogy "Kis nyomozó...." - mindig megakadtam egy másodpercre, mire rájöttem, hogy ja, nem kicsi nyomozó, hanem Kis a neve... :) Száz szónak is egy a vége: jó volt olvasni, és olvasnám még, minden apróbb hibája ellenére. 

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak! A kötet elérhető a borítóra kattintva kedvezményes áron.



Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes