A tűz ítélőszéke

Kate Mosse A tűz ítélőszéke című kalandregénye a 16. századi Franciaországban játszódik, véres vallási ellentétek közepette. A reformáció évszázada ez a kor, ahol a protestáns hit még éppen csak szárnyait bontogatja, a katolikusok pedig még túl erősek ahhoz, hogy ne akarják kiírtani a hugenották írmagját is Európából. A vallásháború már eleve megadja az alaphangot a műhöz, de szerepel benne egy messze vezető családi titok is, és elengedhetetlen szál a két ellentétes hitű  fiatal szerelme is. Igazi romantikus (de nem nyálas) történelmi kalandregényt tett az olvasók elé az Alexandra Kiadó.

Könyvajánló - Kate Mosse: A tűz ítélőszéke

Az inkvizíció Franciaország-szerte dúl, keresik a hugenottákat, már a gyanú árnyéka is elegendő ahhoz, hogy valaki eltűnjön, és ha szerencséje van, csak testileg lelkileg megtörve kerül elő a börtönökből. De nem mindenki jár ennyire jól. 

Marguerite Joubert (Minou), a Carcassone településen élő Bernard Joubert könyvkereskedő lánya, apja rejtélyes eltűnése miatt hónapok óta egyedül viszi a boltot, és miután a férfi előkerülése ezen a helyzeten továbbra sem változtat, annak keserves állapota miatt, így továbbra is a fiatal lány vállát nyomasztják az üzleti ügyek. Egy napon azonban titokzatos levelet kap szinte megfejthetetlen feladóval. Az üzenet egy használt papírdarabra írt három szó csupán: tudja, hogy élsz. Minou tanácstalanul forgatja a papírdarabkát, nem tud vele mit kezdeni, majd az aznapi események forgatagában el is felejtkezik róla.

Piet Reydon eszes, jóképű, stratégiai elképzelésekben elsőrendű, kiváló harcos, és hugenotta. Elképesztő csínnel kezdi a belépőjét, egy jelentős katolikus ereklyét meghamisít és drága pénzen piacra vágja. Valaha volt legjobb barátja jelenleg pap, és egyházi karrierre gyúr. Hogy valamiképpen kiemelkedjen az egyszerű papok tömegéből, elhatározza hogy visszaszerzi a becses katolikus ereklyét, ebben pedig nem tehet neki keresztbe se barátság, se egyéb. 

A férfinak a hamisítás után menekülnie kell a városból, de Minou segítsége nélkül egészen biztos hogy elfognák. A regény során a két fiatalnak le kell győznie hitüknek korlátait (mert Minou katolikus), hogy meg bizonyosodhassanak arról, valóban egymáshoz illenek-e. 

A hugenották és a francia protestantizmus története ez a mű, egy ellopott napló és egy elsinkófált örökség története. Hiába, az ördög 100 percenten alul nem dolgozik! A szereplői jól kidolgozott karakterekkel hétköznapi nők és férfiak, akik a túlélésért és szeretteikért küzdenek a vallásháború okozta bonyodalmak közepette. 

A történet 1562-ben kezdődik, amikor a francia vallásháborúk megkezdődtek. Ez tulajdonképpen egy polgárháború-sorozat volt, amelynek nyomán rengeteg ember kivándorolt az országból, az államhatalom pedig térdre kényszerült. Természetesen nem Kate Mosse az egyetlen, aki feldolgozta a kérdéses időszakot, írt már erről Robert Merle is. Lehetne, de nem érdemes hasonlítgatni egymáshoz a két művet, van pár évtized a két mű keletkezése között, az egyik író nő, a másik férfi, mindent másképpen látnak, más szemszögből közelítik meg a témát, és szerintem mindegyik a maga nemében értékelendő - az olvasó szubjektivitására  ki sem térve.

A kidolgozott karakterek sok kalandon mennek keresztül, sok az ármány, a titok, a fanatizmus, az aljasság, a bosszú, az előre megfontolt szándékú átejtés, csalás - és ahogy szokott lenni, a talpraesett sem mindig ússza meg baj nélkül, a naiv bölcselkedők pedig tutira rajtavesztenek a helyzeten. Nincs mese, a főhősöknek  minden idegszálukkal figyelniük kell minden lépésüknél - ezek pedig olyan feszültséget teremtenek a műben, ami viszi az olvasót a lapokon keresztül.

A keretes rész arra enged utalni, hogy A tűz ítélőszéke nem egyedüli regény, hanem egy sorozat első része. Ha jól saccolom, a történet 300 év eseményeit dolgozza fel, a 16. századi Franciaországtól a 19. századi Dél-Afrikáig. Miután az első részt csont nélkül abszolváltam, és egyáltalán nem unatkoztam olvasás közben, ezért azt kell hogy mondjam, én bizony várom a következő részeket!

Szóval: olvassátok!

Fülszöveg

Franciaország, 1562. Az ország a vallásháború tüzében ég. A 19 éves Minou Joubert titokzatos levelet kap apja carcassonne-i könyvesboltjában. Az ismeretlen családi címerrel lepecsételt levél csupán három szóból áll: TUDJA, HOGY ÉLSZ. A rejtélyes üzenettel szinte egy időben tűnik fel életében Piet Reydon, és kettejük találkozása mindent megváltoztat: a hugenotta fiúnak titkos küldetést kell végrehajtania, a katolikus lány segítsége nélkül pedig esélye sincs élve elhagyni a várost… 

Miközben testvér fordul testvér ellen, és Franciaországot tűz és vér borítja el, Minou és Piet sorsa elválaszthatatlanul összefonódik – életben és halálban.
A neves brit írónő, KATE MOSS könyve elképesztő részletességgel és élénk színekkel kelti életre a 16. századi Franciaországot. Ideális olvasmány Robert Merle Francia históriája, valamint a jó történelmi regények rajongói számára.

KATE MOSSE 
A legnépszerűbb brit történelmi regényírók közé tartozó Kate Mosse regényei több mint ötmillió példányban keltek el világszerte és mintegy negyven nyelven jelentek meg. Az eredetileg újságíróként és kiadó szerkesztőként dolgozó írónő a misztikumot és a történelmet vegyítő Languedoc-trilógiával tett szert nemzetközi hírnévre, 2013-ben pedig a Brit Birodalom Rendjében részesült írói munkásságáért. Kate Mosse férjével együtt Anglia és a dél-franciaországi Carcasonne között osztja meg az idejét.


Köszönöm a lehetőséget az Alexandra Kiadónak!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

Termékadatok
Cím: A tűz ítélőszéke
Szerző: Kate Mosse
Kiadó: Alexandra Kiadó
Oldalak száma: 672
Megjelenés: 2021. december 08.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635821501

Méret: 230 mm x 155 mm x 43 mm















Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes