(Szinte) minden, amit tudni akartál a mitológiáról

 Könyvajánló - A mitológia nagykönyve


A HVG Könyvek nemrégiben egy gyönyörű, igényes kiadvánnyal jelentkezett: A mitológia nagykönyvével. Megismerhetjük minden földrész fontosabb mítoszait, a különféle népek mitikus történeteit, számtalan érdekességgel is találkozhatunk.




Hogyan képzelték az ősi egyiptomiak az Alvilágot? Miért nem tántorította el semmi a fortélyos Mauit? Mi a költészet mézsöre, és mi lett azokkal, akik ittak belőle? Hogyan született Ganésa? Mi történt a majomkirállyal? Hogyan bosszulta meg Oresztész Agamemnónt?
A mítoszok többek meséknél. Olyan történetek, amelyekben a különböző kultúrák az élet mindannyiunkat foglalkoztató nagy kérdéseire adnak csodálatos, tanulságokkal teli magyarázatokat.
A mitológia nagykönyve képekkel illusztrálva meséli el az egyes népek misztikus karaktereinek színes történeteit, amelyek generációkon keresztül különös erőt jelentettek a közösségeknek, és szórakoztatóan enged bepillantást a társadalmi fejlődés rejtelmeibe.

A gyönyörű, nagyobb alakú, de mégsem hatalmas albumméretű kötet röviden, lényegretörően, de mégis informatívan és érdekesen mutatja be a legjelentősebb kultúrák legjelentősebb vagy legérdekesebb mítoszait. A jól ismert görög és római mitológia erős szeletét képzi a kötetnek, de mélyebben megismerhetjük a ma igen népszerű skandináv mitológiát is, és persze nem csak ezeket a "fősodrú" meséket. Megismerhetjük Korea alapításának mítoszát, a közel-keleti zoroasztrizmus egyik legfőbb irányzatát, a zurvanizmus isteneit és hitét, de Arthur király legendájáról és Odüsszeusz útjáról éppúgy olvashatunk, mint az ír Cúculainnról, a harcosról, vagy a kaliforniai wogékról és persze a dél-amerikai istenségekről. 

Átfogó, idővonalakat, képeket, illusztrációkat is tartalmazó, színes kötet, a végén számtalan kisebb, kiforrott mitológiai nélküli (vagy anélkül fennmaradt) történettel, regével. Igényes és gyönyörű kiadvány, elsősorban iskoláskorúaknak készült, de egy érdeklődő felnőtt polcáról sem hiányozhat. Részemről mindig is nagyon érdekelt mindenféle mitológia, egy idő után különösen azok, amelyek számunkra szokatlanabbak, kevésbé ismertek, így a távol-keleti vagy épp az amerikai, afrikai vagy óceániai. Egészen szokatlan, furcsa történetek is akadnak köztük. Persze egy viszonylag nagy szeletét a kötetnek a szinte unásig ismert görög-római mitológia adja, de ezek közül is jó érzékkel válogattak össze a szerzők érdekesebb vagy kevésbé részletesen tárgyalt történeteket. A szöveg könnyen érthető, humoros is, de informatív.

A szerzők között olyan szaktekintélyek vannak, mint Philip Wilkinson, aki több mint 50 könyvet jelentetett már meg vallásról, mitológiákról és kultúrákról; Georgie Carroll, aki a Londoni Egyetem indiai irodalmi szakértője; Dr. Mark Faulkner, aki 17 évig élt Afrikában, és tanulmányozta a különféle törzsek életmódját és Afrika vallásait; Dr. Jacob F. Field történész, akinek a londoni nagy tűzvész és a brit szigetek gazdaság- és társadalomtörténete a szakterülete; Dr. John Haywood, akinek szakterülete a középkori történelem, elsősorban az északi népek; Michael Kerrigan, a vallások szakértője; Neil Philip, akinek a népművészet és általában a mitológia a szakterülete; Dr. Nicholas Pumphrey, valláskutató, bibliakutató, szakterülete a közel-keleti írások; és Juliette Tocino-Smith, a koreai társadalom és vallás kutatója. A kötet Rigán Lóránd és Farkas Henrik fordításában készült el magyarul.

A könyv gyönyörű dísze lehet a csillog aranykötésével a könyvespolcnak, és akit egy kicsit is érdekelnek a különféle népek különféle mítoszai, a régi vallások egyes rituáléi és a csodás történetek, az nagy haszonnal forgathatja. Ebben a formában hiánypótló mű - bár részemről lehetne tízszer ilyen vastag is, részletesebb is, mert a mitológiáknál érdekesebb és csodálatosabb dolog csak egy van: a valóság. :)

Köszönöm a lehetőséget a HVG Könyvek csapatának! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.


Kövess minket Facebookon!


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes