Montessori-módszer híres megalakítójának regényes élete

Laura Baldini A tanítónő című regénye a Montessori-módszer híres megalkotójának, Maria Montessorinak az életrajzát dolgozza fel. A hivatkozott módszer annyira életszerű, hogy napjaink óvodáiban, iskoláiban a mai napig is alkalmazzák. Az orvosból lett kivételes tanítónő munkásságával sok kötetnyi irodalom foglalkozik, de magánélete örömeiről, bánatairól eddig senki sem kutatott és írt - ezt cselekedte meg Laura Baldini. A főhős életében is felmerült az örök kérdés: szerelem vagy hivatás? A mű az Ikonikus nők-sorozatban jelent meg, a Central Könyvek gondozásában.

Könyvajánló - Laura Baldini: A tanítónő

1894 őszén Maria Montessori idegesen vár Rómában a papájára, hogy elvigye őt tanulmányai színhelyére, az egyetemre, azon is belül az anatómiai szekcióba. Hiába, szűk 130 éve Olaszországban ilyen helyre nő gardedám - és főleg férfi gardedám nélkül a lábát sem tehette be - ugyanakkor orvosi diplomát gyakorlati boncolás nélkül nem kaphatott. Persze, már maga az is óriási ribilliót okozott, hogy orvosnak tanult, az apja hosszú ideig szóba sem állt vele emiatt.

Maria lassacskán, a sok lába elé vetett gáncs ellenére, finisbe kerül diplomájának megszerzéséhez, amikor két állást is felajánlanak neki segédorvosi pozícióban, majd, mivel pszichiátriából kívánja írni szakdolgozatát, annak is mutatkoznak jelei, hogy képes elérni ott is egy állást. 1896. februárjában végzős dottoressaként be is lép a pszichiátriai klinika ajtaján, ahol szinte katatón gyerekeket pillant meg. Ahogy elnézi őket, egyre inkább meggyőződésévé válik valami. Mi van, ha a pszichiátrián a gyerekek nem is éhesek, hanem játékokra, értelmes foglalkozásra vágynak? Máskülönben miért játszanának a kenyérrel, amibe lyukat fúrnak és azon keresztül kukucskálnak, egyforma darabokra törik őket és egymásra halmozzák, mint az építőkockákat, brummognak neki, mintha lovaskocsi lenne és hasonlók? A többi, nos, a többi ma már történelem.

A képen Maria Montessori idős korában

A Montessori életrajz regényes megvalósítása kiváló munka Laura Baldinitől. Remek, olvasmányos kötet lett belőle, a legtöbb ember, aki kézbe vette a művet, örömmel abszolválta a tartalmat. Maria rengeteg akadályon keresztül verekedve kapta meg orvosi diplomáját, amelyek ábrázolása elsőrendűen sikerült. Plasztikusan betűkbe lett öntve a főhős elkötelezettsége, hivatástudata és mérhetetlen ambíciója, ami hamar meghozza neki a hírnevet, nemzetközi szinten előadásokat tart, karrierje egyértelműen beindul. Nem színezi túl Maria szerelmi kapcsolatát sem, ugyanakkor a kor akkori felfogását a női karrierrel kapcsolatban is kézzel foghatóvá teszi az olvasó számára. A szerelem és a törvénytelen gyermek, kontra hivatástudat, elért eredmények, karrier nagy dilemma elé helyezi doktornőnket. Giuseppe alakja (Maria szerelme) hozza a 120-130 évvel ezelőtti férfigondolkodást, maga is doktor, ugyanakkor becsvágyó is, aki nehezen viseli, hogy az oldalán lévő nő hasonlóan sikeres, mint ő, sőt; társa karrieréhségét sem érti maga valójában, és elhanyagoltsága miatt más nők felé kacsintgat. Mariat a gyerekével kapcsolatos döntési kényszer és a férfi csapodársága bizalom szempontjából örökre megtöri: rá kell döbbennie, hogy végső soron élete minden fontos válaszútján csak magára számíthat.
 
Nos, kedves olvasó, te nőként hogy döntenél 1901-ben, amikor az olasz társadalom a férjezett asszonyoknak nem engedi hivatása gyakorlását, a lányanyákat pedig megveti és kiközösíti? Mindegy, milyen okos és tehetséges vagy, mindegy, hány évet güriztél a diplomádért, majd a jelenlegi szakmai megbecsülésedért. Házas asszony és házi asszony lesz belőled, és a szakmai életednek annyi. Férjhez mentél volna-e a szeretődhöz (aki többször is megkérte a kezed), és sutba dobtad volna-e az elért eredményeket, karrieredet, tudásodat és hagytad volna - elfogadtad volna, hogy, minden tudományos eredményed onnantól a férjed neve alatt jelenjen meg? Abortusz nem létezik, de a leányanyát megbélyegzik a bűnben fogant gyermekével együtt, és a karrierje akkor is derékba törik, ha lányanyasága kiderül. Ha titokban megszüli és lemond a gyermekről, árvaházba kerül, ami majdnem egyenértékű azzal, hogyha problémás, elmegyógyintézetbe rakják, ahol az ingerszegény környezet előbb-utóbb katatón állapotba hozza őt, esetleg kikerül gondozásba, ahol bárki üthet rajta egyet, éheztethetik, belerúghatnak büntetlenül - netán utcagyerek, bűnöző lesz belőle. Vagy fizetségért kiadható gondozásba egy tehetős családhoz, ahol előzetes bejelentés után bármikor meglátogathatja az anya.
 
Tessék: dönts! Mi az az ár, amit az 1901-ben uralkodó viszonyok között hajlandó lennél megfizetni a szabadságodért és a szakmai előmeneteledért? Én a helyedben megfontolnám a választ és érdemes a megszületett gyerek sorsát is nyomon követni, mielőtt végleg pálcát törsz Maria Montessori felett...

Fülszöveg

Róma, 1896. A fiatal Maria Montessorit mélyen megrendíti, amikor városa pszichiátriai klinikáján először találkozik „gyengeelméjűnek” nevezett gyerekekkel. A sivár kórteremben kísérteties csönd uralkodik, Maria szomorú gyermekarcokat lát. Amikor azonban játékszereket ad a kezükbe, a kicsik a szeme láttára kelnek életre letargiájukból.
Ez Maria addigi életének legboldogabb pillanata, egyszersmind példátlan pedagógiai pályafutásának kezdete. Elkötelezettsége, hivatástudata és ambíciója hamar meg is hozza a szakmai sikereket és hírnevet, úgy tűnik, karrierje megállíthatatlanul ível felfelé. Ám amikor beleszeret egy kollégájába, egyszerre minden megkérdőjeleződik, és Maria életének legnehezebb döntése elé kerül.


Köszönöm a lehetőséget a Central Könyvek Kiadónak!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

Cím: A tanítónő
Szerző: Laura Baldini
Fordító: Győri László
Kiadó: Central Könyvek
Oldalak száma: 304
Megjelenés: 2021. augusztus 09.
Kötés: Kartonált

ISBN: 9789633248935





Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes