Kalandtúra az élővilág sötét oldalán

Könyvajánló - Dan Riskin: Vérszomjas természet

A természetben mindenki más bőrére utazik és erről írt egy szuper könyvet az Animal Planet népszerű műsorának, a Csendes szörnyetegek házigazdája, Dan Riskin. Merülj el az élővilág sötét oldalán!

A természetről általában a szép dolgok jutnak eszünkbe: a virágos rétek, a gyönyörű erdők, pazar hegycsúcsok, csodás állatok. Persze mind tudjuk, hogy a természet bizony vad és veszélyes hely is tud lenni. Dan Riskin, az Animal Planet népszerű műsorának, a Csendes szörnyetegek házigazdája, biológus, aki állatmegfigyelések közben nem egyszer szenvedett is a vadon sötét oldalával, ezért úgy döntött a hét főbűn mentén megmutatja nekünk milyen "gonoszság" lapulhat a mesebeli tájak rejtett zugaiban.

Mi is a hét főbűn a katolikus egyház szerint? Fösvénység, bujaság, restség, torkosság, irigység, harag és kevélység. Rá lehet vajon húzni egy állatra is ezeket a bűnöket vagy csak ember képes elkövetni őket? Hát persze, hogy igen. Ráadásul Riskin ezt szórakoztató módon tálalja, így a játékos tanulás tökéletes példája a kötet. Még az embert is képes biorobotként bemutatni az olvasónak. Ez egy szuper könyv.

Most kedvcsinálónak jöjjön néhány példa a kötetből az állatok bűnös viselkedésére. Kezdjük rögtön az első bűnnel, a fösvénységgel. Számos állatnál megfigyelték, hogy valójában nem mindig a ragadozó dönt arról, hogy ki is lesz az áldozata. Kedvenceim ebben a fejezetben a birkák, akik okosabbak, mint gondolnánk. Ha egy farkas megközelíti a nyájat, akkor összetömörülnek. Sokan azt gondolják ostobák, hiszen egy helyben maradnak, nem pedig menekülnének a vadállattal ellenkező irányba. Ez teljesen logikus is, de ha tudod, hogy lassabb vagy a támadónál akkor is ez a helyes lépés? Bizony, hogy nem. A megoldás, hogy a nyáj közepére próbálsz befurakodni, hogy ne te legyél az a birka, akit felfalnak.

"A restségről vagy lustaságról elsőre azt gondolnánk, hogy csak az embereket érinti. Hiszen mi találtuk fel a tévét, a kanapét és a videójátékokat. Asztalnál ülve dolgozunk, autóval közlekedünk, és egy emeletet is lifttel teszünk meg."

Milyen találó mondatok, de megnyugtatásul mondom, nem csak mi vagyunk hajlamosak a lustaságra. Ebben a fejezetben számos parazitáról ír a szerző kezdve a vérszívódenevérektől a piócákon át, hogy aztán bemutassa az egyik legsuttyóbb élőlényt, aki nem más, mint az ékes ősdarázs. Mit tesz a kis barátunk? Kinézi magának a békésen andalgó csótányt, megcsípi, majd a kótyagos csótányt elcipeli magával a föld alatti rejtekhelyére. Ott az élő csótányra lerakja a petéit, betemeti és otthagyja. Majd szépen a kikelt lárva beeszi magát a csótányba és szisztematikusan, hogy minél tovább életben maradjon az a szerencsétlen, elfogyasztja a szerveit. Ráadásként fertőtlenítő kemikáliákat is alkalmaz a baktériumok ellen, így hetekig lakmározhat az élő csótányból.

Minden bűnhöz több élőlény történetét társította a szerző rendkívül olvasmányos, szórakoztató stílusban. Mindezt kiegészítik a saját életéből vett sztorik, így még élvezetesebbé, személyesebbé tette a művet. Tényleg a szórakozva tanulás iskolapéldája ez a kötet. Zárásként egy idézet az Irigység című fejezetből, ami meglepő, kicsit felháborító, ravasz jószágokról szól és rendkívül jó stílusban írta le Dan Riskin. Adott egy hangyakolónia, a leptothorax. Náluk profin ki van építve a táplálékszállító rendszer, dolgozók, katonák, középpontban a királynő.

"Mivel a Leptothorax-kolónia nagy és összetett, időbe telik a táplálék feldolgozása, és ez lehetővé teszi tolvajok behatolását.
Az egyik ilyen tolvaj egy másik hangyafaj, az Epimyrma királynője (a latin neve azt jelenti, „hangya feletti"). Csendesen beoson a Leptothorax-fészekbe, mint egy betörő. Mikor az első Leptothorax-őr megtámadja, a királynő Jason Bourne módjára túljár az eszén, majd megcsípi, éppen elegendő mérget fecskendezve belé ahhoz, hogy lebénítsa. Nem öli meg őket, hiszen később még hasznosak lesznek számára. Ezután Leptothorax hangyák váladékait keni a testére, hogy leplezze idegen szagát. Mikor ezzel megvan, észrevétlenül mehet végig a kolónián. Mivel olyan a szaga, mint egy Leptothoraxnak, a kolónia tagjai nem ismerik fel mint idegen behatolót. Már álcázva, a belopakodó nőstény megkeresi a Legtothorax királynő kamráját, megközelíti a védtelen uralkodót, majd addig fojtogatja, amíg az el nem pusztul, akkor elfoglalja a helyét, mint a Leptothorax-kolónia új vezére."

ehfmuar3brdsxwmm8ah6n3smq49xmucjymveov5c.jpegKöszönjük, Animus Kiadó!

A kötetet a képre kattintva kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapján!

Tetszett, amit olvastál? Akkor kövess minket a Facebook-on is!

A féltékenység-szakértő és más történetek - Nesbø novellákat is ír?!

Egy jomsviking története

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes