Mesélő folyók

 Könyvajánló - Timothy Knapman: Mesélő folyók

Tájak, mítoszok, történetek öt legendás folyam mentén


Utazzunk végig együtt öt lenyűgöző folyón, hallgassuk meg, mit mesélnek történelemről, legendákról, izgalmas valódi vagy mesebeli állatokról!
Míg a Jangce sárkányokról és delfinekről susog, a Rajna habjai kastélyokról, ellenséges germán törzsekről és Frankenstein váráról regélnek. Fedezzük fel a Nílus menti piramisokat és ősi templomokat, kutassunk elveszett városok és kincsek után az Amazonas mentén! Kövessük a Mississippit, és ismerjük meg történeteit hajdanvolt csatákról és az egykor ott élt dinoszauruszokról!
A kihajtható lapok részletgazdag rajzai végigvezetnek a folyók teljes hosszán, a forrásvidéktől a deltáig. Keljünk útra, és legyünk részesei a folyami krónikáknak!

Timothy Knapman, akinek neve nem ismeretlen az ismeretterjesztő gyerekkönyvek ismerői között, nemrégiben új kötettel jelentkezett, amelyet Ashling Lindsay és Irene Montano csodás, színes és informatív illusztrációval nálunk a HVG Könyvek csapata adott ki dr. Széll Kornélia fordításában.



Knapman miután bemutatta a világűrt, a dinókat, a múltat - amelyek unokahúgaim nagy kedvencei -, most a folyókra vetette ki a hálóját. Öt jelentős, a mindenkori életet és a kultúrát erősen befolyásoló folyó történetét meséli el - röviden, tömören, de alaposan. Megismerhetjük a Nílus, az Amazonas, a Jangce, a Rajna és a Mississippi történetét, az élővilágát, az emberi életre gyakorolt hatásait, a régi törzseket, akiknek élete szó szerint a folyótól függött. Így hát nem csoda, hogy számtalan legenda, mítosz, rege és mese kapcsolódik ezekhez a gazdag történelmű folyamokhoz.  

A Jangce-folyó pl. kb. 45 millió évvel ezelőtt keletkezett a hatalmas hegységek olvadó gleccsereinek vizéből, amely elkezdett kelet felé folyni, majd hatalmas folyammá állt össze - ez a valóság, ám a mítoszok egész mást mesélnek: egy szörny, Vangliang által előidézett hatalmas szárazság sújtotta egykor e vidéket, állatok és emberek egyaránt szenvedtek. Ekkor a mennyekből két sárkány, egy sárga és egy zöld érkezett, hogy segítsenek az embereknek. Vangliang ötvenezer szörnyet küldött a hatalmas, elkeseredett küzdelembe, amely hét napon és hét éjen át tartott, és amikor vesztésre állt, megmaradt hadseregét két részre osztotta, és mindkettő mellé egy-egy vörös tűzokádó sárkányt rendelt. A sárga és a zöld sárkány már kimerült a napok óta tartó küzdelemben, ezért végső elkeseredésükben egy-egy hatalmas folyóvá változtak, amellyel kioltották a tüzeket és el is mosták a hatalmas sárkányokat. A sárga srákány lett a Sárga-folyó, a zöld pedig a Jangce.

De megismerhetünk több, a Rajnához kapcsolódó mítoszt is, pl. ide köthető Siegfried, a germán-skandináv mitológia hősének története is, aki egy folyómenti sziklabarlangban küzdött meg hősiesen Fafnirral, a sárkánnyal, akinek vérében megfürödve sérthetetlenné vált. És a Rajnához köthető számtalan más mese, többek között a Grimm testvérek meséi, regéi is a Fekete-erdő vidékéről származnak. 



Érdekes, ötletes megoldású kötet született a hosszú, sokszorosan kihajtható lapokkal (ez a megoldás nem ismeretlen a szerző könyveinél, több ismeretterjesztő gyerekkönyvnél is alkalmazták már), amely informatív és jó szórakozást nyújt a kedves rajzokkal. Felnőttek számára éppúgy érdekes, mint gyerekeknek. Egyetlen hibát találtam a könyvben: a világ leghosszabb folyójaként hivatkoznak a Nílusra, de néhány évvel ezelőtt fejeződött be egy több évtizedes kutatás, amely szerint az Amazonas hosszabb, méghozzá nagyjából 400 km-rel. A legtöbb szakértő egyébként régebben is úgy tartotta, hogy az Amazonas nagy valószínűséggel hosszabb, mint a Nílus, de egyszerűen nagyon sokáig nem találták meg a hatalmas dél-amerikai folyam forrását. Még ma sem biztos, hogy ez a vége - de az már igen, hogy a leghosszabb felszíni folyó a bolygón. De hogy a legbővízűbb, az kétségtelen, több vizet "szállít", mint a Nílus, a Mississippi és a Jangce együttvéve.

Egy élmény volt megismerkedni még ha nem is részletesen, de mégis alaposabban ezekkel a folyókkal, és a kötet forgatása után órákat töltöttem azzal, hogy utánakerestem bővebben a legendák történetének. Szuper ajándék lehet egy utolsó pillanatos bevásárlás során a gyerekeknek. :)

Köszönöm a lehetőséget a HVG Könyvek csapatának! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.




Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes