Egy igazi mediterrán sziget, Kréta

Könyvajánló - Kréta (Marco Polo)

Görögország legnagyobb és legsokrétűbb szigete, ahol túrázhatunk vad szurdokokban, élvezhetjük a fehér, finom homokos strandokat, a csodás tengerpartokat, elveszhetünk a régészeti látnivalók, múzeumok sokaságában, megnézhetünk lenyűgöző városokat és egy kellemes tavernában a vacsora mellé megkóstolhatjuk a barátság és a nemesség jelképét, a rakít.

Végre itt a nyár, a napsütés, a pihenés, sokaknál pedig az utazás ideje is. A Corvina Kiadó legújabb Marco Polo kiadványában ezúttal egy rendkívül népszerű nyaralóhelyre, Kréta szigetére kalauzolja el az olvasókat. A kötet hozza a sorozat kiadványaitól megszokott minőséget. Az útikönyv szerzője, Klaus Bötig pedig kiválóan gyűjtötte egy csokorba a legfontosabb látnivalókat. Minden megvan ebben a pici kötetben, amit tudni érdemes Krétáról, ráadásul kiemel látnivalókat esős napokra, gyerekekkel való szórakozásra. Még pénztárcakímélő tippeket is kapunk és azt is megmutatja, mi tipikusan krétai, hogy teljes élményt kapjunk az utazásunk során.

Olvashatunk érdekességet az országról, gasztronómiáról, vásárlásról, sportolási lehetőségekről, és amit én kifejezetten szeretek, hogy élménytúrákat is találunk a kötetben. Ezen felül praktikus tanácsokkal lát el az utazáshoz, információkkal a helyi ünnepekről, eseményekről, az időjárásról és még a végére egy kis szótármelléklet és pár hasznos kifejezés is helyet kapott görög nyelven, valamint a kötetben található térképek is bármikor jól jöhetnek, ha épp csődöt mond a technika vagy lemerül a telefonunk.

ba_los_lagu_na.jpeg

A látnivalókat régiók szerinti bontásban találjuk, így könnyedén megtervezhetjük, hogy melyik nap mit fedezünk fel ezen a mesés szigeten. Mindegyik régióból kis kedvcsináló gyanánt hozok egy-egy szerintem kihagyhatatlan látnivalót. Elsőként Chaniá, Kréta vadnyugata. Errefelé több a szurdok, mint a falu és kihalt strandok várnak a Líbiai-tenger meredek sziklás partjainál. Több olyan falu is akad, melyeket csak hajóval lehet megközelíteni. Egyik mesés kirándulóhelye a Bálos lagúna, amely elkápráztat csodás látványvilágával. Kopár sziklák előtt elterülő, fehér fövenyes strand és kristálytiszta gyönyörű víz.

A következő régió Réthimno, melyet két tengerpart határol, közte pedig bőven akad látnivaló. Ráadásul akár egy napon belül megmártózhatunk az Égei-tengerben és a Líbiai-tengerben is. Itt található többek között a híres Arkádi-kolostor és Kréta legszebb kikötőmedencéje, a Velencei kikötő. De mindenképpen érdemes egy napot eltölteni Préveliben, ahol pálmafákkal teli kanyonban tehetünk szuper sétát. Hangulatos híd, alatta zúgó hegyi patak, ha pedig a tengerpart irányából követnénk a forrást, akkor izgalmas kalandban lehet részünk zúgókon keresztül, kisebb sziklákat megmászva, időnként pedig úszva. Igazi kaland a természet lágy ölén.

Aztán elérkezünk Kréta dobogó szívéhez, ez pedig Iráklio. A sziget fővárosában él a krétaiak harmada, igazi pezsgő, de barátságos városi élet fogadja az utazókat. Számos múzeumot, templomot, kutat és erődöt is találunk itt, de a bulizásra, pezsgésre vágyók is biztosan megtalálják a számukra legideálisabb szórakozóhelyet. De, ha kíváncsiak vagyunk a minószi kultúrára akkor keresve sem találhatunk jobb helyet, mint a knósszoszi palota, ahol bőven találunk információt erről az egykor parádés nagyvárosról, ahol 35000 évvel ezelőtt már négyemeletes épületekben éltek az emberek és még csatornahálózatuk is volt, amivel bőven Európa többi része előtt jártak.

Ágios Nikólaos volt az a hely a Mirabéllo-öbölben, ahol elindult az igazi krétai turizmus az 1970-es években. A tengerparti településeken luxusszállodák, éttermek, de ha kicsit beljebb merészkedünk, akkor megismerkedhetünk a helyiekkel. Változatos régió ez is, nézhetsz templomot vagy megcsodálhatod Sísi ékét, a központjában található apró fjordot, ahol halászhajók között úszhatsz. De szerintem az egyik legklasszabb kaland öszvérháton elmenni a Lassíthi-fennsíkon ahhoz a barlanghoz, ahol a legenda szerint Zeusz született. Diktéon Ándron-cseppkőbarlang az a hely, ahol az istenek atyját, Zeuszt felnevelte egy kecske. De, ha nem is érdekelnek a legendák, a mesés barlang látványa biztosan magával ragad.

s_672726841_koufonisia_750x440.jpeg

Aztán elérkezünk Ierápetra vidékére, ahol már érezhető Afrika közelsége. A déli szelek szaharai homok hoznak, a rádióban pedig időnként a krétai hangok közé afrikai zene vegyül. Ebben a régióban a legjobb, amit tehetünk, ha elmerülünk a primőr zöldségek élvezetében és kipihenjük a többi régióban tett kirándulásokat a gyönyörű fövenyes strandokon. Minden nap indulnak kirándulóhajók Koufonísi szigetére, ahol 36 fehér, finom homokos strand közül választhatunk. Sekély öblökben hűsölhetünk, ahol a víz a kéknek és a türkiznek minden árnyalatában ragyog.

Az utolsó régió a sziget keleti csücske, Sitía, ahol a strandok kicsit furák, ahol vörös a talaj, s mindent kanyonok és pálmafák borítanak. Akad itt szellemfalu, elhagyatott kolostor, zsúfolásig teli strand, de ha valaki a romlatlan vidéki életre kíváncsi, akkor irány a Chandrás-fennsík. Az itt található falu körül birsfák és sütőtök mindenhol, melyek felett 19 szélkerék forog. Ősszel a szőlőt kiterítik a falu utcáin, hogy mazsolává érjenek. A kápolna ajtaja pedig mindig nyitva áll, hogy az arra járók megcsodálhassák a régi freskót Jézusról és anyjáról.

139498371.jpegA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Fordította: Balázs István

Kövess minket a Facebook-on is!

Kalandozások Skócia mesés tájain

A mosoly országa, Thaiföld

Az ezer tó országa, Finnország

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes