Az ezer tó országa, Finnország

Könyvajánló - Finnország (Marco Polo)

Barangolás Finnországban, a messzi északon, Európa érintetlen, magányos vidékén, az "ezer tó országában", ahol több mint 180 ezer tó és megszámlálhatatlan erdő várja a látogatókat.

ke_pernyo_foto_2021-10-14_12_46_12.png

Sokan szeretünk más kultúrákat megismerni, beszélgetni más gondolkodású emberekkel, számunkra teljesen ismeretlen ételekkel kísérletezni. Ezekhez pedig tökéletes egy jó kis utazás, amihez még a modern kor csodái, az okostelefon, a tablet és egyéb kütyük mellett is jól jöhet egy kis könyv, amiben minden benne van, amire szükség van egy csodás kalandhoz.

Én el sem indulunk soha útikönyv nélkül, nekem ez ugyanúgy elengedhetetlen kellék egy utazás során, mint a váltásruha a bőröndben. A Marco Polo kötetei pedig tökéletesek erre a célra. Naprakész információkat tartalmaznak a legfontosabb, a legkalandosabb, az olcsó, a családi és az esős napokra való programokról egyaránt. Tuti tippeket találunk a vásárláshoz, az étkezéshez, sportoláshoz, ráadásul egy helyen megtaláljuk a legfontosabb appokat, linkeket, praktikus tanácsokat akár autóbérléshez is, izgalmas élménytúrák, sőt még egy miniszótár is helyet kapott a kötetben a térképmelléklet mellett. Kell ennél több? Ehhez már csak bónusz a kicsi mérete, így kényelmesen elfér egy kisebb táskában is és mindezt még olcsón is kínálja számunkra a Corvina Kiadó.

Ahogy közeledik december Finnország sokszor kerül említésre, mégpedig Lappföld miatt, ahol egy varázslatos hófedte táj, jégbefagyott varázslat és a Mikulás a bájos manóival, szarvasaival várja a látogatókat. A kötetben is helyet kapott ez a mesés világ és a szerkesztők elrepítenek minket Lappföld fővárosába, ahol az egyik legizgalmasabb látnivaló Joulupukin Pajakylä, azaz Mikulásfalva (lásd fent). Emellett sarki fény, rénszarvas- és kutyaszán, véget nem érő fenyvesek, iglu hotel, a vidék történetét bemutató múzeumok és az érintetlen természet, amíg csak a szem ellát. Egy különleges kalandban lehet része annak, aki a nyugalom szigetére utazik.

A látnivalókat az ország különböző részei alapján négy fejezetre bontva találjuk. Az első fejezetben megismerhetjük Helsinki (lásd fent) és a déli part látnivalóit. A főváros a Balti-tenger gyöngyszeme. Egy eleven, nyüzsgő nagyváros, mégis kézzel fogható a finn nyugalom és békesség. Ebben a városban mindenki megtalálja a kedvére való szórakozást. Múzeumok, parkok, pazar terek, csodás épületek, paloták, sziklatemplom, katedrális. Lehetőség van piacozni, vidámparkban szórakozni, megmártózni a tengerben, de ha azt túl hidegnek találnánk, akkor fűtött medencés uszodában is pihenhetünk, de a vizek szerelmesei kajakozhatnak, kenuzhatnak, ellátogathatnak a sziklaszigetekhez, de a környező kisvárosokba akár kerékpárral is ellátogathatunk. Ha pedig a természetbe vágyunk, akkor csupán 16 km-re van Helsinkitől Espoo városa. Itt található a Nuuksio Nemzeti Park, ahol minden elérhető, amit a finn természet kínál: erdő, tavak, kirándulás, piknikezés, csend és nyugalom.

finland_a_land_summer-scandinavian_islands_cbs_4_feb_2010_078.jpg

A következő fejezet elkalauzol minket a nyugati partra, ahol folyamatosan lehetőség van új területek felfedezésére. Mesés öblök, sziklaszigetek, gyönyörű tengeri madarak, fókák és más tengeri állatok ideális élőhelye, ahol a kirándulók találkozhatnak a még szűz természettel. Ha egy igazán különleges helyre akarunk ellátogatni, akkor az Åland-szigetek (lásd fent) a tökéletes választás. Ez egy autonóm terület, melynek mintegy 6700 lakosa mind svéd anyanyelvű, számos kiváltsággal rendelkeznek, mint például a saját zászló és a legendák szerint csupán egy ravasz hajókapitánynak köszönhetik, hogy a Finnország és Svédország között húzódó öbölben található sziget Finnországhoz tartozik. A kapitány egy olyan útvonalon hajózott 1921-ben a Népszövetség látogatásakor, amely azt a látszatot keltette, hogy Finnországhoz van közelebb. Homokos partok, fajokban gazdag természet, a nyugalom és a vendéglátók békés derűje beszippantja az embert.

1050_syksy_jussisilvennoinen_1.jpg

Ezután elérkezünk a Finn-tóvidékhez. Az ország beceneve, "az ezer tó országa" meg sem közelíti a valóságot, ugyanis 187.888 tó található itt. A tóvidék akár egy kék-zöld szőnyeg. Itt a földnyelvek, öblök, magaslatok, dombok, vizek és erdők páratlan egysége gyönyörű tájképet alkot. A Punkaharju Nemzeti Park (lásd fent) az ország egyik leghíresebbje. Az itt található tavak Európa legtisztább vizei közé tartoznak. Számos mesés fürdőhely, lélegzetelállító tájak, közben pedig kulturális élmények sokasága is vár itt ránk. Múzeumok, fotográfiai központ, villák, múltidéző faházak, várromok, templomok, operafesztivál és a tóvidéken található a finnek véleménye szerinti legélhetőbb város, Tampere. A 223 ezres város egykor iparváros volt, mára az egykori papírgyár vörös téglás épülete múzeumoknak, színházaknak, éttermeknek és szórakozóhelyeknek ad otthon. Nem messze található két mesés tó és a Tammerkoski-zúgók is. A városban megnézhetünk egy gyönyörű székesegyházat, az egykori szövőgyárban és az egykori textilgyárban kialakított múzeumokat, a kissé merész Kaleva templomot, mely 35 méter magas betonoszlopokból áll és enyhítő kontrasztként fenyőből készítettek bele padokat.

koli_ruska0909_tiinahakkarainen_1050.jpg

A tóvidéket lomkoronák tengere váltja fel Kelet-Finnországban. Az idelátogatókat az érintetlen természet fogadja. Az erdők errefelé medvék, jávorszarvasok, hiúzok és farkasok otthona. A végtelennek tűnő erdőkben a vadon csendje szinte kézzel tapintható. A vadonba vágyók, a természetfotósok és a civilizációtól elvágyók számára igazi földi paradicsom. Innen ered a finnek nemzeti eposza, a Kalevala is. Ha igazán lenyűgöző panorámát szeretnénk látni, akkor el kell látogatnunk a Koli Nemzeti Parkba (lásd fent), ahol egy gyönyörű erdős dombvidéken található Ukkokoli sziklacsúcsról (347 m) egészen Oroszországig nyílik lélegzetelállító kilátás a Pielinen-tóra (lásd fent).

139490180.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Fordította: Sarankó Márta

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Egy világra nyitott, történelmére büszke, modern metropolisz, Dublin

A világ legkisebb metropolisza, Amszterdam

Lengyelország pezsgő városa, Krakkó

London, a modernitás és hagyományok metropolisza

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes