A világ legkisebb metropolisza, Amszterdam

Könyvajánló - Marco Polo: Amszterdam

A világ legkisebb metropolisza egyszerre ódon és modern, nyugodt és nyüzsgő, alternatív és üzleties, kisvárosias és kozmopolita, öntörvényű és trendi.

4171800.jpg

Apránként nyitnak a határok, az emberek kedve is megjön újra az utazáshoz, amelyhez szerencsére a kiadók is alkalmazkodnak. Megérkezett pár új Marco Polo kötet a Corvina Kiadó gondozásában, melyekkel érkezem majd apránként.

Mire számíthat, aki Marco Polo kötetet választ a nyaraláshoz? Toplistákat a legérdekesebb látnivalókról, programokról esős idő esetére, spórolós tippeket és gyerekekkel is egyaránt izgalmas helyeket, valamint az adott helyre legjellemzőbb, kihagyhatatlan látnivalókat, szórakozóhelyeket, mindezt számos képpel illusztrálva.

A szerzők mindig igyekeznek a legtöbb látnivalónak helyet adni a köteteikben, melyekről kapunk egy-két érdekesség is. Nem maradhatnak ki a térképek sem, a legfrissebb információk nyitvatartásról, jegyárakról, közlekedésről. Ötleteket vásárláshoz, bulizáshoz, szórakozáshoz és sportoláshoz. Nem maradhatott ki a gasztronómia sem, hisz egy ország kultúrájának megismeréséhez elengedhetetlen, ezért kapunk pár tippet arról is, hogy hol érdekes a helyi ízekkel ismerkedni.

Külön fejezetet kapnak minden kötetben az ünnepek, események, információk közlekedésről, időjárásról és még néhány hasznos, az utazás során elengedhetetlen kifejezést is találunk a kötetek szótármellékletében az adott ország nyelvén. Emellett a városokat bemutató kötetekben mindig találunk élménytúrákat is, ha jobb szeretjük "készen kapni" az útvonalat, amin a legjobban megismerhető az adott város. Rengeteg hasznos információ egy kis méretű könyvben, hogy ne kelljen egy vaskos kötettel járni a várost, ráadásul árban is az egyik legjobbak a piacon. Kell ennél több?

shutterstock_467067260.jpg

Most pedig kedvcsinálónak következzen pár izgalmas látnivaló a Hollandia fővárosát, Amszterdamot bemutató kötetből. Mivel a Kultúrparán évek óta könyveket mutatunk nektek, elsőként nem is választhattam volna mást, mint egy igazi profi 21. századi nyilvános könyvtárat. A Centrale OBA impozáns épületét formatervezett bútorokkal rendezték be. A rengeteg könyv mellett ingyen szörfölhetünk a neten, hallgathatunk zenét vagy egy jó könyv mellett megihatunk egy teát az étteremben. Ha ez nem lenne elég, a teraszáról pazar kilátás nyílik a városra.

Ezt a város a hidak szerelmesei nem hagyhatják ki. Tudtátok, hogy csak az óvárosban hatszáz híd található? Ezek közül a leghíresebb a Magere Brug, mely az Amstel folyón biztosítja az átjárást. A Sovány hidat este érdemes meglátogatni, amikor ezt a különleges kivilágítást kapja, mint a fenti képen is látható. A híd húsz percenként felnyílik, hogy a közlekedő hajóknak helyet adjon, ráadásul több filmben is látható.

amsterdam-1600x523.jpg

Ha valaki szeretné kényelmesen megcsodálni ezt a mesés várost, ahol közel 8500 műemlékvédelmi oltalom alatt álló épület várja a kíváncsi szemeket, ahol a keskeny házak kissé düledezve támasztják egymást a csatornák partjain, annak nincs más dolga, mint csónakázni a Grachtenringen, mely a város legfontosabb nevezetességei közé tartozik. A Grachtenring a maga nagy, régi, előkelő házaival ma is az egyik legfelkapottabb hely Amszterdamban.

Amikor már kezd sok lenni a nyüzsgő város, kihagyhatatlan a Begina-udvar (Begijnhof), ahol mesés házak sorakoznak néhány gesztenyefa és egy kis templom körül. Egykor itt azok a nők, beginák éltek, akik ugyan vallási közösséget alkottak, de nem akartak apácák lenni. Életüket az idősek gondozásának szentelték, ez volt a fő feladatuk. Ötven éve, hogy az utolsó begina elhunyt, de még ma is mintegy százan élnek ezekben a házakban.

Amszterdamban rengeteg csodás múzeumot találunk. Többek között az Anne Frank Ház, Van Gogh Múzeum, Nemzeti Múzeum, Rembrandt Ház, Szexmúzeum vagy a piros lámpás negyedben lévő Hasis-, Marihuána- és Kendermúzeum. Ezek közül a leglátogatottabb egész Hollandiában a Nemzeti Múzeum, azaz a Rijksmuseum. Az 1855-ben megnyitott építmény inkább hajaz egy kastélyra, mint múzeumra. Már emiatt is érdemes errefelé sétálni, de mindenképp be is kell térni ide, ahol történelmi dekorációkkal gazdagon díszített termek és műremekek várják a látogatókat.

2587281.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Berlin, a napról napra változó multikulturális város

Az egyik legvonzóbb skandináv főváros: Koppenhága

London, a modernitás és hagyományok metropolisza

Észak Velencéje, Szentpétervár

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes