Észak Velencéje, Szentpétervár

Könyvajánló - Szentpétervár (Marco Polo)

"Ott, ahol a Néva a Balti-tengerbe torkollik, az orosz táj közmondásos végtelensége összetalálkozik Európa városi kultúrájával, és egyedülálló hely tárul fel előttünk, amelynek neve: Szentpétervár. Egy metropolisz, amely akár rövidnek is mondható, mindössze 317 éves története során elképesztő magasságokban szárnyalt, és katasztrofális válságokon esett át."

sankt-peterburg-piter-st-3052.jpg

A Marco Polo sorozat idei első kiadványa részletesen megmutatja miért érdemes ellátogatni Szentpétervárra. Az "Észak Velencéjeként" emlegetett város Oroszország második legnagyobb városa számos történelmi és kulturális látnivalóval. A kötet ezúttal is a már megszokott tematikát követi: számos látnivaló bemutatásán túl vannak tuti tippek szállásokra, gasztronómiára, vásárlásra, esős napokra, lazításra, esti szórakozásra és családi programokra. Ezeken felül találunk összefoglalót eseményekről, ünnepekről, linkekről, appokról, valamint kapunk néhány hasznos tanácsot, egy szótármellékletet a legfontosabb orosz kifejezésekkel és egy térképmellékletet. Ezúttal is találunk élménytúrákat a könyvben, amelyek segítenek, ha egy jól megtervezett útvonalon szeretnénk megismerni ezt a gyönyörű várost. Ezek közül választottam egyet, amely egynapos séta alatt ismerteti meg az utazót a legfontosabb látnivalókkal. A kötetben minden látnivalóról találhatóak érdekességek, történelmi adatok.

Ezen az átfogó túrán megnézhetjük a cári Oroszország legfontosabb, történelmét tanúsító építészeti emlékeket. Egy igazi egész napos program, a menetrend szerint reggel kilences indulás mellett éjjel egy óra után ér véget a móka. Nézzük milyen izgalmas látnivalókkal készültek a szerkesztők. A túra kiindulópontja az Admiraltyejszkaja metróállomás, ahonnan egy rövid séta után irány egy hangulatos cukrászda, ahol elfogyaszthatunk egy kellemes reggelit vagy egy finom kávét. Ezután kezdődhet a városnézés. Első állomás a Szent Izsák-székesegyház, ahol érdemes felmászni a 43 méter magas kolonnádra, ahonnan gyönyörű a kilátás, ráadásul még a kilométerekre található Szmolnij-székesegyház is látható.

Ha kigyönyörködtük magunkat, indulhatunk is tovább. Menet közben áthaladunk a Sándor-kerten, ahol vár már minket a város jelképe a Bronzlovas. Ezután a folyóparton sétálva gyönyörködhetünk a parton felsorakozó épületen, mint például a Művészeti Akadémia, a Mensikov-palota és a Kunstkammer. A kellemes andalgás során elékezünk a Palota térre. A teret építészeti remekművek keretezik, a Téli Palota (Ermitázs), a Vezérkari Épület, középen pedig az égbe nyúlik a Sándor-oszlop. Egy jó kis fiákerezés után átsétálunk a Palota hídon, hogy egy autentikus orosz ételeket felszolgáló étteremben megpihenjünk egy kicsit.

97.jpg

Az ebéd után kigyönyörködjük magunkat a sziget csúcsáról, a Sztrelkáról, majd két híddal később megérkezünk a Nyúl-szigetre, ahol a Péter-Pál-erőd területén vár bennünk a székesegyház. Az erődöt védelmi céllal építették, ám végül börtönként és temetkezési helyként is szolgált, napjainkban azonban egy csendes, múzeumkomplexum. Ezután sétáljunk tovább a Sándor parkba, ahol uzsonnázhatunk egy kellemes kávézóban, melyet egy mesterséges barlangban találunk. Most metrózunk egy kicsit, majd jöhet a szuvenír vásárlás egy hatalmas áruházban, a Gosztyinij dvorban, ráadásul itt találjuk az egyetlen olyan butikot Oroszországban, ahol árulnak fekete kaviárt. Majd a szerkesztők azt javasolják, hogy a Filharmónia Nagytermében látogassunk el egy operára vagy koncertre.

0f719280-2dc9-43e2-b6a8-2ed0c71c6f65.jpg

Ekkorra már ránk esteledik, így a város egyik legszebb részén, a Művészetek terén és környékén már az esti kivilágítást élvezhetjük. Sétáljuk körbe a Krisztus feltámadása templomot (lásd a főképen). Gyönyörködjünk ebben a színes, hagymakupolás templomban, mely óorosz stílusával kilóg a városképből, de pont ez volt a cél. Ugyanis 1881-ben ezen a helyen halt meg egy bombamerényletben II. Sándor cár. A szörnyű merénylet mementójául egy baldachint emeltek az útburkolat azon pontja felett, ahol a cár elszenvedte a halálos sérülést. Ezután a csatorna túlpartján jöhet a vacsora, majd egy ital valamelyik hangulatos bárban, klubban, esetleg egy biciklis riksás körtúra. A nap lezárásaként pedig jöhet egy különleges program, ugyanis az Istálló teret átszelve öt perc alatt elérhető a Néva menti Palotapart (Dvorcovaja naberezsnaja), ahol 1 óra 10 perckor felnyitják a Néva-hidakat, mely felejthetetlen és felemelő látvány.

1817071.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Fordította: Balázs István

Kövess minket a Facebook-on is!

Barcelona páratlan fekvésű és szépségű város

Az egyik legvonzóbb skandináv főváros: Koppenhága

Prága, a Száztornyú város

Berlin, a napról napra változó multikulturális város

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes