Ezüstszárnyak

 Könyvajánló - Camilla Läckberg: Ezüstszárnyak (Faye 2.)

Faye visszatér, bosszúja, a Revenge nevű cége pedig már a tengerentúlon is hódításba kezd, ám a cégnél is a magánéletében is egyre több probléma üti fel a fejét.



Faye biztosra veszi, hogy újra sínre került az élete. Gondtalanul éli világát egy szép kis olaszországi faluban, miközben a volt férje, Jack rács mögött ül Svédországban, Revenge nevű cége pedig meghódítani készül az Egyesült Államok piacát. Ám boldogságára árnyék vetül, amikor felfedezi, hogy sok részvényese eladta a papírjait. Az a gyanúja támad, hogy valaki rá akarja tenni a kezét élete fő művére. Amikor Faye-t üzleti ügyei Stockholmba szólítják, maga köré gyűjt egy maroknyi nőt, hogy együtt vegyék fel a harcot a láthatatlan ellenséggel. Hamarosan azonban újabb nehézséggel kell szembenéznie: úgy tűnik, valaki az életére tör. És ha mindez nem lenne elég, nincs mindenki meggyőződve róla, hogy Jack jogosan került börtönbe.

Faye élete az első kötetben megismertek után nagy fordulatot vett: miután sikerült megszabadulni a férjétől, Jack-tól minden fronton, a sikeres kozmetikai cége, a Revenge pedig szárnyalni látszik, hirtelen gondok ütik fel a fejüket: nagyon úgy néz ki, hogy valaki felvásárolja a cég részvényeit, eközben pedig valaki megszökik... A kötetben elég sokáig nem tudjuk meg a szökött férfi kilétét, de viszonylag egyértelmű, hogy ki lehet az. Ráadásul hamarosan nem csak a cégét, az életét is féltenie kell. Hogy tud szembenézni egy maréknyi nő a férfiakra specializált üzleti élet buktatóival?  

Mennyire jellemző ez a nőkre, gondolta Faye. Alábecsülik magukat, és nem látják az értékeiket. Így nevelték őket. Erre tanította őket a világ. Mert a világot férfiak irányítják, akiknek hasznuk származik abból, hogy az őket körülvevő nők csak az ő viszonylatukban látják magukat értékesnek.

Bár akad egy akadékoskodó nyomozónő a történetben, sajnos Camilla ez esetben valahogy kifelejtette a krimiszálat a regényből, sőt, nekem nagyon úgy tűnt, hogy írás közben több, korábban már megkezdett szálról feledkezett meg, hogy aztán kurta-furcsa lezárást adjon nekik, ha egyáltalán. Az első kötet sem landolt a kedvenceim között, de érdekes, élvezhető krimi volt egy különleges felütéssel, ahol már az elején megismerjük a bűntényt, és az egésznek a feloldása két szálon, a múlt megismertetésével történik. Szépen adagolta a feszültséget, főleg, ami a fjällbackai fiatal éveit illeti a nőnek, magával ragadó volt az egész, ahogyan a gazdag, agyatlan feleségszerepbe kényszerített okos, és a férjéért sok mindent feladni kész nő bosszút áll a nagyképű, csalfa férjen, aki a rengeteg áldozatát és munkáját elfelejtette már a feleségének. Ebből az erőből sajnos nem sok maradt a második kötetre, szerintem okosabb lett volna egy sima egyrészes történet ebből, mert már eleve magán hordozta azt, hogy a gyenge folytatások közül kerül ki. Mert egy ilyen történetnek nagyon nehéz olyan folytatást írni, ami eléri - esetleg túl is szárnyalja - az első kötet szintjét.

… a közösségi média lehetőséget ad a hazugságra, lehet hamis képet festeni, ki lehet színezni és meg lehet szépíteni a dolgokat.


 Camilla Läckberg

Ettől függetlenül, miután sikerült elengednem, hogy egy skandináv krimit olvasok (nem volt az), a történet maga élvezhető volt, néhány logikai bakival, ami csak azért bosszantó, mert Camilla nem kezdő író, sőt. Sokat nem tudok a magánéletéről, elképzelhető, hogy ott történtek változások vagy valami, mindenesetre ez a kötete az egyik leggyengébb. Mégis sikerült egyfajta paródiaként tekinteni a kötetre egy idő után, és így olvasva a rengeteg elrugaszkodott szexjelenet, az elképesztő sznobizmus határozottan szórakoztató volt. Az erős kezdés után mélyrepülés - nem kétség, hogy ezek után nagyon kíváncsian várom a harmadik kötetet, mit hoz ki belőle a szerző, merre fejlődik - előre vagy vissza vagy tök más irányba - a történet. Az értékelhető és némiképp talán magyarázatot is nyújtó részek a múlt leírásai voltak itt is, ahol megismertük a főszereplő hihetetlenül üres, sivár, bántalmazással teli múltjának újabb árnyalatait. Ez az alap sajnos sok mindenre jó: későbbi kiüresedésre is, aminek a jeleit eléggé mutatja.

Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron.



Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes