Egy világra nyitott, történelmére büszke, modern metropolisz, Dublin

Könyvajánló - Dublin (Marco Polo)

Egy kozmopolita város, ahol a régi és az új Dublin tökéletes harmóniában fér meg egymás mellett. Egy város, amely fényárban úszik szürkületig, ahol egyetlen percet sem tud unatkozni az ember, ahol sétálva mindenhol csodás vöröstéglás épületeket látunk és, ahol egy egész múzeumot szentelnek parányi zöld koboldoknak, akik őrzik az ősi kincseket...

Kicsit újra kinyílt a világ, a bátrabbak már utaznak, de vannak, akik még csak a tervezésnél tartanak. A Corvina Kiadó pedig utóbbiban tökéletes partner. Újabb Marco Polo kötetekkel érkeztek, ezúttal Dublin varázslatos világába kalauzolnak el minket. Most ízelítőül megmutatom az egyik rövidebb élménytúrát, hátha kedvet kaptok egy dublini kalandra.

A túra neve Az ír szabadságharcosok nyomában. Bármerre megyünk Írországban az ország függetlensége megkerülhetetlen téma. Ezen a 7,5 km-es úton végigmegyünk Írország függetlenségig megtett útján. Kiindulópont a College Green, ahol Henry Grattan szobra áll. Ő volt az a politikus, aki elérte 1782-ben, hogy az ír parlament függetlenné váljon a londoni kormánytól. A következő állomás a Trinity College, a több mint 400 éves egyetem, ahol olyan hírességek tanultak egykor, mint Bram Stoker, Samuel Beckett vagy Oscar Wilde. Bátran be is sétálhatunk az épületbe, hogy megcsodáljuk az itt tárolt mintegy 200.000 könyvet.

Innen csak pár lépés, hogy megcsodálhassuk az egykori Parlament épületét, amely ma a Bank of Ireland otthona. Ide is szabadon besétálhatunk, hogy gyönyörködhessünk a különleges és meseszép pénztárcsarnokban. Idegenvezetővel pedig még a felsőház kristálycsilláros, ír tölgyfa burkolatú termébe is. Ezt követően a híres író Thomas Moore szobra következik, majd az O'Connell Bridge északi oldalán máris megpillantjuk a Daniel O'Connell emlékművet. Ő volt az, aki egykor kivívta a katolikusok egyenjogúságát és ő lett az első katolikus polgármester Dublin városában. Az emlékmű négy szárnyas nőalakja az ország négy tartományát jelképezi.

Egy kis séta a Liffey partján majd néhány kis utcán keresztül eljutunk az ország egyik legrégebbi pubjához, a Mulligan's-hez, amely John F. Kennedy egyik törzshelye volt, amikor Dublinban dolgozott újságíróként. Egy pofa Guinness vagy egy jó kávé és indulhatunk is tovább. Miközben átkeltünk a Butt Bridge-en pazar kilátást élvezhetünk a Custom House-ra (lásd a lenti képen), melyben egykor a brit igazgatás egy része működött, amikor 1921-ben az ellenállók felgyújtották és súlyos károkat szenvedett. Utunk során megnézzük az 1916-os felkelés főparancsnoka, James Connolly szobrát, majd az Abbey Theatre-rel szemben vár minket három bronzfő, melyek jelölik a helyet, ahol először kibontották az ír zászlót.

chdome_2.jpg

A következő állomásunk az 1916-os felkelők főhadiszállása, a General Post Office épülete, ahol egy kis múzeumot találunk. Odafelé menet esetleg megállhatunk egy fagylaltra a város állítólag legjobb fagylaltboltjában, a Gelato di Naturában. Utunk következő pontja az O'Rahilly Parade, ahol egy tábla emlékezteti az erre járókat, hogy a négy napon át ágyúk tüzében és lángoló romok között is kitartó GPO barikád végül menekülésre kényszerült és itt tették le a fegyvert. A megtorlás hatására a résztvevők vértanukká, a GPO nemzeti szentéllyé, a felkelés pedig népmozgalommá vált.

unnamed_8.jpg

Ezután az útikönyv javasolja a teljes Dublin-élmény kedvéért, hogy próbáljuk ki a közösségi bringázást a Dublin Bikes-szal és tekerjünk el Írország legnagyobb temetőjéhez, a Prospect Cemeteryhez. Itt lehetőségünk van térképet venni és megnézhetjük mindazok sírját, akiknek jelentős szerepük volt Írország függetlenségért vívott küzdelmében. Itt áll Daniel O'Connell kerek tornyú sírhelye, de itt nyugszik többek között Michael Collins és Charles Stewart Parnell is. A temetői könyvesbolt mögött ehetünk pár falatot a Tower Caféban mielőtt belevetnénk magunkat az alagsorba, hogy a Glasnevin Museumban interaktív módon megismerkedjünk az ír halottkultusz történetével.

Ezek az útikönyvek még mindig verhetetlenek. Méretük ideális, hogy egy kistáskában is kényelmesen elférjenek utazás közben, mégis minden információt tartalmaznak, ami elengedhetetlen egy jó kis városnézéshez. A tematika a már jól megszokott, így elsőre is úgy nyithatjuk ki, mintha már ezerszer átlapoztuk volna.

Találunk kihagyhatatlan látnivalókat, tipikusan dublini helyeket, dolgokat, olcsó tippeket, tuti ötleteket esős napokra és az ingyenes szórakozási lehetőségek sem maradtak ki a kötetből. Emellett megtaláljuk a legfontosabb látnivalókat és a hozzájuk kötődő hasznos információkat. Kapunk egy szeletet a kultúrából, történelemből, gasztronómiából. Tippeket a vásárláshoz, a szálláshoz, szórakozáshoz.

Nem maradtak ki az elmaradhatatlan élménytúrák, ha nincs érzékünk, türelmünk összeállítani magunknak a menetrendet, de nem akarjuk turistacsoportban tölteni a napot. A kötet végén pedig helyet kaptak a legfontosabb információk ünnepekről, appok, linkek gyűjteménye, praktikus tanácsok, néhány elengedhetetlen kifejezés angolul és természetesen egy útikönyvből sem hiányozhatnak a térképek, hogy biztosan mindent megtaláljunk, amit kinéztünk magunknak a kötetből.

139490181.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Fordította: Kőrös László

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Berlin, a napról napra változó multikulturális város

Tökéletes őszi célpont: Róma, az Örök Város

A világ legkisebb metropolisza, Amszterdam

Lengyelország pezsgő városa, Krakkó

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes