Lengyelország pezsgő városa, Krakkó

Könyvajánló - Joanna Tumielewicz: Krakkó (Marco Polo)

Különleges hangulat, kultúra, feszes életritmus, a történelem és a modern világ izgalmas elegye. Fesztiválok,  éttermek, kávéházak, bolhapiacok, időutazás halhatatlan építészeti alkotások között, többszáz nevezetesség. Ez mind Krakkó, Lengyelország pezsgő városa.

Az egyik legújabb Marco Polo kötet Krakkó szépségeit gyűjtötte egybe. Öt fejezetre bontva ismerhetjük meg a város látnivalóit, a legérdekesebb negyedeket és néhány városon kívüli kihagyhatatlan látnivalót. Mindegyikből választottam egyet kis ízelítőnek, kedvcsinálónak. Bár most nem szerencsés utazni, a jövőre nézve tervezgetni mindig izgalmas.

Elsőként ismerjük meg az Óváros Északi részeit. Krakkó legnyüzsgőbb része, ahol a legtöbb ember sétálgat, ahol bőven akad látnivaló, mesés templomok, paloták, polgárházak, melyek mind a város aranykorában, a 13. és a 15. század között épültek. Itt található többek között az 1364-ben alapított Jagelló Egyetem, Gyógyszerészeti Múzeum, Főpiac tér, Képtár, Városháza, Színház és a Planty, mely az erődítmény falaiból kialakított csöndes park. A középkorban pazar védművek állták az ostromlók útját, melyek jó részét már elbontották, de mementóként ma is ott áll egy kis része a belső falaknak, hét bástyával és az arzenállal, a Barbakánnal, valamint a főbejárati kapuval (lásd a fenti képen). A karcsú tornyokkal díszített, kerek védművet és a falakat akár meg is mászhatjuk és a felsőbb szintekről megnézhetjük magunknak a várost. Ráadásul egy kiállításon megismerhetjük a megerősített városfal keletkezését és történetét.

symbol-krakow-legendary-wawel-dragon-monument-made-stone-blowing-fire-out-his-mouth_149066-1210.jpg

A történelem rajongói igazi kincseket találnak az Óváros déli részén. Itt áll a Wawel-domb, ahol magasodik a királyi vár és a székesegyház, a püspöki palota, egy nagyon hangulatos szép, keskeny utca, a Kanonok sor, ahol a palotához vezető Királyi út utolsó szakaszát találjuk. Az épületeket kivilágítják, ezért érdemes este sétálni arra egyet. A Sárkánybarlang napjaink egyik leglátogatottabb turistalátványossága. A legenda szerint a Wawel-domb alatt húzódó barlangban lakott a sárkány, aki felfalta a város szüzeit. A dombnál lépünk be és a Visztulánál hagyjuk el a barlangot, amely hangulatos kivilágítással teszi izgalmassá a sétát, ráadásul a kijáratnál ott áll a tűzokádó fémszobra, mely öt percenként tüzet okád.

tour_img-724786-145.jpg

A következő fejezetben Kázmérváros pezsgéséből kapunk egy szeletet. Bárok, kocsmák, éttermek, az Új téren számos teraszos vendéglő, így nyáron a fiatalosan pezsgő élet központja. Emellett múzeumok mutatják, hogy Lengyelországban sem feledkeztek meg a holokauszt során történt vérontásról. A Galícia Múzeum egy magánmúzeum, ahol az áldozatokra történő emlékezésre szólítják fel a látogatókat. A múzeum dokumentálja a zsidók életének nyomait Galíciában. Kicsit meglepő, de valamilyen csoda folytán a város mind a hét zsinagógája átvészelte a háborút. Érdemes megnézni a Remuh-Zsinagógát, melyet helyreállítottak és mellette találhatunk egy régi zsidó temetőt is, melyet szintén érdemes felkeresni. Ha pedig szeretnénk bepillantást nyerni a zsidóság mindennapjaiba, akkor keressük fel a 15. században épült Régi Zsinagógát (Synagoga Stara), mely a legrégebbi zsinagóga az országban és, amelyet átépítettek, hogy múzeumként meséljen a látogatóknak.

269277.jpg

Az első három fejezet a belvárosi látnivalókba vezeti be az utazókat, ezen túl azonban akad még a városban látnivaló, ezeket találhatjuk az Érdemes még megnézni című fejezetben. Többek között helyet kapott a kötetben a Cricoteka, mely különleges lyukacsos acéllapokból álló, vaskó épületszerkezetével már magára vonzza az ember érdeklődését. Emellett helyet kapott Schindler zománcozott termékeket előállító gyára, ahol ma állandó kiállítást találunk, de akadnak még múzeumok és botanikus kert is a látnivalók sorában. Krakkóban rengeteg minden emlékezteti az embert a második világháború szörnyűségeire. A Gettó hőseik tere, a Gestapo épülete (Ulica Pomorska 2. számú épülete), ahol ma egy kiállítás felidézi nemcsak a nácik rémuralmát, de a szovjet korszak terrorját is felidézi.

A végére két városon kívüli látnivaló is helyet kapott a kötetben: Auschwitz-Birkenau és a Wieliczkai Sóbánya. Előbbi megrendítő helyszín, melynek a neve is fogalom a nácik rémtetteinek érzékeltetésére. Ebben a megsemmisítőtáborban több, mint 1,2 millió embert gyilkoltak meg. Ma egy emlékhelyet és múzeumot találunk itt. Csupán 45 km Krakkótól és mintegy öt órás látogatással be lehet járni mindkét tábort. A sóbánya már több mint 40 éve szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Már a 13. századtól fogva az egyik legjelentősebb bevételi forrást jelentette Krakkó és az egész Lengyel Királyság számára, de ma már csak nagyon kis mennyiséget nyernek ki. A föld alatt több mint 300 km hosszan húzódnak járatok, melyek egy részén található "turistajárat". Itt a legizgalmasabb látnivaló a 20 méter magas termek és egy sótó mellett található Szent Kinga kápolna, ahol minden, a talaj, az oltárok és a csillárok is sóból vannak.

A Marco Polo sorozat újabb remek darabja egy izgalmas városba kalauzol el minket, de az izgalmas látnivalók mellett megmutatja mi olcsó, mi trendi, mit érdemes csinálni, ha esik, ha lazítanánk, hol és mit együnk, hol vásároljunk, ha különleges élménnyé szeretnénk tenni még egy ilyen hétköznapi dolgot is. És persze egy ilyen nyüzsgő városban az éjszakai szórakozáshoz is kapunk tippeket. Ezúttal sem maradhattak ki a kötetből az élménytúrák, az ünnepek, linkek, blogok, appok, praktikus tanácsos, egy miniszótár a legfontosabb kifejezésekkel és egy térképmelléklet. Mindez egy aprócska kötetben kedvező áron. Jó szórakozást Krakkó izgalmas városához!

139483817.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Fordította: Balázs István

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

London, a modernitás és hagyományok metropolisza

Egy páratlan főváros: Párizs, a fény városa

Tökéletes őszi célpont: Róma, az Örök Város

Az egyik legvonzóbb skandináv főváros: Koppenhága

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes