Villámok a felhők mélyén

Új valóságok, világhasadás, új történelmi tények egy párhuzamos világban, Magyarország alternatív jövője - mindezek megtalálhatók Márki István Villámok a felhők mélyén című regényében. Nemcsak nem tudtam, hanem nem is akartam letenni a művet... A kötet a Metropolis Media gondozásában jelent meg.

Könyvajánló - Márki István: Villámok a felhők mélyén

1900-ban egy fiatalember felvételt nyert Nikola Tesla laboratóriumába. A tudós furcsa szokásokkal megáldott különc volt, a munka megszállottja, aki folyamatosan furcsa kísérleteket végzett. Az egyik ilyen alkalommal pont ezt a fiatalembert szemelte ki legújabb elgondolása kísérleti alanyául. Beleültette egy székbe, majd meghúzott egy kart 1900-ban, és a fiatalember amikor kis idő múlva felébredt, már 1955-öt írtak. Nos, ez a kísérleti alany Bessenyei Péter nagyapja volt.

Az, hogy a nagyapja a jövőben eszmélt, még nem lett volna akkora probléma, ha a férfi nem kénytelen szembesülni azzal, hogy az 1900-ban élő Tesla, aki már akkor híres volt, a neve a jövőben teljesen ismeretlenül cseng az embereknek, sőt, ugyanabban a városban a laboratórium egyszerűen nem létezik.  A századforduló hajnalának időszaka teljesen megkeveredett, a megváltozott múltból értelemszerűen egy új idővonal indult ki, és nem az, mint az eredetiből. Itt 1955-ben az USA nem világhatalom, hanem német protektoránus, Európa hasít gazdaságilag, a magyarok nem veszítettek az 1914-ben kezdődő háborúban, a német nyelv pedig világnyelvvé nőtte ki magát, miközben nem győzött a bolsevik forradalom és így tovább: itt egy kieső szövetséges, ott egy erős új ellenség, és a világpolitika kerekei teljesen új irányba fordultak. A jelenben a Föld egén pedig a kor csúcs technológiájának számító, szivar alakú léghajók szelik a levegőt... Igen nincs tévedés, a kétezres években járunk.

Főhősünk tehát Bessenyei Péter, aki az úgynevezett boldog aranykorban él, amikor a világpolitikát a német császárság uralja, ami azonban éppen válságos időszakát éli, és így a Magyar Királyság területén is tüntetések, merényletek zúzzák szét az évszázada tartó nyugalmat, jelentős fejtörést okozva ezzel Habsburg György királynak és Eilika a királynénak. Bessenyei Péter a fennálló rendszer lojális híve, életében nincsenek válságok, bizonytalanságok, él mint Marci Hevesen. Gyönyörű menyasszonya, biztos munkahelye van, ugyan mi történhet? Nos, idilli világa egyetlen perc alatt omlik össze: megkapja nagyapja levelét, amelyben a fentieket tudatja vele halála után az általa ismert tényekről és az ezekből következő elgondolásairól. 

Főhősünk egyelőre nem tudja, mit higgyen a levélben foglaltakból, de rögvest utána megmagyarázhatatlan események, jelenségek kezdődnek, a mindennapjai megtelnek  egy ismeretlen valóság helyszíneivel, lakóival, amelyekkel és akikkel nem tud mit kezdeni - de a legnagyobb baj az, hogy mindezeket nem csak ő látja, hanem ezrével mások is, ami félelmet és nyugtalanságot kelt az emberekben. A zavaros élethelyzetek odáig vezetnek, hogy Péter egyik pillanatról a másikra a politikát alakító erők (elnökök, titkosszolgák, anarchisták) érdeklődésének középpontjában találja magát, kénytelen haladni az árral. Mindenekelőtt meg kell értenie, milyen szerepet játszott a történetekben a nagyapja, és mi köze mindehhez egy másik világban élő, Péter számára teljesen ismeretlen szerb tudósnak, Nikola Teslának.  Az egyik idő hasadáskor pedig a párhuzamos világ beszippantja menyasszonyát, Laurát is, ami Pétert határozott lépésekre sarkallja.

Néhány óra alatt kivégeztem a művet, egyszerűen nemcsak nem tudtam, hanem nem is akartam letenni a könyvet a kezemből. Elbűvölt a világ építése, elvégre valljuk be, van abban valami pikáns, hogy nem vesztettük el az első világháborút, az ő szó használatukkal szólva a Nagy Háborút. Miután nem volt két vesztes háborúnk, ezért a gazdaság békésen szárnyalhatott, a politikai rendszer felépítése pedig az angliai monarchia intézményrendszerére hasonlít. És aztán az ismerős budapesti utcanevek, hagyományok, eljárások mind-mind információra éhes olvasást vontak maguk után.

A szerző fantasztikus karaktereket alkotott, és megtöltötte őket élettel, a megfelelő dramaturgia alkalmazásával pedig a cselekmény körömrágásra készteti az olvasót. Mi lett volna ha, folyamatosan e kérdéskör feszegeti a téma iránt érdeklődőt, Márki István pedig nem fukarkodik a válaszokkal. Miben különbözik a két világ? Hát... semmiben szinte, ha a mélyére tekintünk az események mozgatórugóinak. Az a fontos - ahogy Laura kifejtette -, hogyha az ember nem a felszínt nézi, hanem a lényeget, akkor nincs is olyan nagy különbség közöttük. Mert a valóság az, hogy az emberi természet örök és egyetemes, teljesen független a bennünket körülvevő környezettől. Vagy az emberek alakítják a jövőjüket, vagy a történelem túllép azokon, akik képtelenek önmaguk korlátaim túl nézni.

Olvassátok! Remek világépítés, eredeti ötlet, nagyszerű csavarokkal teli sci-fi.

Fülszöveg

Napjaink ​Magyar Királyságában a végéhez közeledik a boldog aranykor, ahogy a világpolitikát uraló Német Császárság válsága az országba is begyűrűzik. Tüntetések, merényletek törik szét az évszázados nyugalmat. Bessenyei Péter, a fennálló rendszer lojális híve mégis úgy érzi, sínen van az élete, hiszen gyönyörű menyasszonya, biztos munkahelye van, és a jövőben is biztató kilátások várnak rá. Ekkor kerül kezébe elhunyt nagyapja levele, ami egy párhuzamos világ létezését tárja fel, ahol hazája a Nagy Háború befejezésekor vélhetőleg nem a győztesek oldalán állt. 

Péter eleinte nem hiszi el a leírtakat, de megmagyarázhatatlan jelenségek kezdődnek: egy ismeretlen valóság helyszínei, lakói, élethelyzetei tűnnek fel a mindennapokban, melyek zavart keltenek, és újabb lökést adnak a küszöbön álló társadalmi változásoknak. Péter fokozatosan megérti nagyapja szerepét az események alakulásában, majd azt is, hogy a gyorsuló folyamatból magát sem vonhatja ki. Egyik pillanatról a másikra a politikát alakító erők érdeklődésének középpontjában találja magát, és azt is megtudja, hogy milyen szerepet játszik a történtekben a másik világban élő, számára ismeretlen szerb tudós, Nikola Tesla.

Márki István (a képen) 1965-ben született Veszprémben. Az irodalom, azon belül is a tudományos fantasztikus irodalom egész fiatalon beszippantotta, és azóta is fontos része az életének. Az 1990-es évek elején már országos kiadványokban: a Vega Sci-fi Egyesület újságjaiban és a rendszerváltás rövidéletű irodalmi termékeiben, míg az ezredforduló környékén a Cherubion Kiadó antológiáiban és az Átjáró magazinban publikált. 2012-ben a Zágrábban megrendezett európai science fiction találkozón (EuroCon) Bátorítás Díjat (Encouragement Awardot) kapott írásaiért. Ugyanebben az évben adták ki A Remete hagyatéka című misztikus történelmi regényét. Hazai magazinoknak és antológiáknak rendszeres közreműködője a mai napig. A Galaktika magazinban 2018-ban megjelent, A mogorok földjén című novellájáért Galaktika-közönségdíjat kapott. Családjával a Balaton mellett él.

Forrás: galaktika.hu


Köszönöm a lehetőséget a Metropolis Media Kiadónak!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

ISBN9789635510887
KiadóMetropolis media
BrandGalaktika Fantasztikus Könyvek
Műfajregény
ZsánerSci-fi
Témakörháború, politika, Kaland, Párhuzamos világok
Oldalszám221







 








Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes