A sötétség ragyogó sugara

 Könyvajánló - Ethan Hawke: A sötétség ragyogó sugara

A forgatókönyvíróként és színészként is világhírű Ethan Hawke közel húsz év után jelentkezik új regénnyel, amely voltaképp a színház világához írt szenvedélyes szerelmes levél.




William Harding színész. Házassága összeomlóban, de ő még reménykedik a békülésben. Ügyetlenül és időnként komikusan próbálja helyreállítani romokban heverő életét – elsősorban whiskyvel és szexszel. Ám egy szerepálom valódi esélyt kínál fel a számára: ifjabb Henry Percy komoly kihívást jelentő karakterét játszhatja el a IV. Henrikben. A darabot egy zseniális rendező viszi színpadra, és minden idők egyik legfelvillanyozóbb, valamint legnarcisztikusabb Falstaffja játszik benne…
Az íróként is káprázatosan tehetséges Ethan Hawke elemi erejű, felkavaró regénye a szégyenről, a szépségről, a hitről és a művészet morális hatalmáról.

Ethan Hawke neve Magyarországon leginkább a filmjei miatt ismert: a Szép remények, a modern korban játszódó Hamlet, a Mielőtt felkel a nap sorozat és sok más film főszereplője kipróbálta magát a film- és színipar minden területén, és most már irodalmi színtéren is egyre ismertebb. A sötétség ragyogó sugara a harmadik könyve, amely magyarul is megjelent, Szieberth Ádám fordításában, az Athenaeum Kiadó gondozásában.

A főszereplő William Harding, színész, aki próbálja átvészelni az épp összeomló házassága hatásait. Felesége világszerte ismert énekesnő, tehát olyan, hogy magánélet, alig jut nekik. Most, hogy a kapcsolatuk futott zátonyra, még inkább a nyakukban lohol mindenki, ítélkezik felettük a taxis, a portás, a kifutófiú és a színésztárs. Ez a könyv egyik oldala, a másik pedig a színházi világba kalauzol el. A színház és a filmipar bár rokonok, mégis merőben másképp működnek, és ami az egyik világban működik, a másikban nem. Az egyik egy kicsit zártabb, kicsit elvontabb, kicsit eltartottkisujjas sznob is tud lenni - és Hawke ezt a világot mutatja be. Karaktere, akinek története és helyzete erősen életrajzi ihletésű, élete nagy szerepére, a IV. Henrik egyik főszerepére készül, miközben a magánélete romokban hever. Ebből a belső nézőpontból mutatja meg egyrészt a sztárságot, másrészt a nehézségeket.




Ethan Hawke házastársa Uma Thurman volt, két gyerekük született, és a kapcsolat Hawke félrelépése miatt bomlott fel, majd egy két évig tartó válái procedúra vette kezdetét - mialatt Hawke élete egyik legfontosabb szerepére, a IV. Henrik előadására készült. A regény ennek a nehéz időszaknak - és a színház iránti rajongásának egyaránt emléket állít, így, majdnem két évtized távlatából pedig ki is írja magából a fájdalmakat, és ezeknek az éveknek minden megpróbáltatását. 

Megismerkedünk egy sikeres, kétgyermekes, válófélben lévő férfi színész belső gondolataival és érzelmeivel, amelyekkel folyamatosan harcol, és ezt a harcot sokáig elveszíti, mert mindig az alkohol, a drog és nők nyernek, végighallgathatjuk az elveszett házassága utáni siránkozást is, miközben ezt részben magának köszönheti. Hamar kiderül azonban, hogy a kapcsolat már rég kihűlt, és William nagyon mély sebeket hordoz magával a gyerekkorából, a szülei válásából is. Eközben pedig egy széles és mély bepillantást kapunk egy színházi szuperprodukció háttérmunkálataiba, a próbákba, az előkészületekbe, a színészek közti dinamika fontos, meghatározó szerepébe is. 

Egy érzelmes és intellektuális regény is egyszerre, magánéleti problémákkal és a színház világával. Nagyon szimpatikus, hogy Hawke nem próbálja meg egy pillanatig sem pozitív vagy éppen sajnálnivaló szereplőnek beállítani Hardingot, tehát saját magát sem. Végig tisztában van vele, hogy ő is tett és nem tett meg dolgokat azért a helyzetért, ahol van, és hogy éveken keresztül szinte mindig a rossz utat választotta. Egy ember. Hibákkal és erényekkel, mint bárki más. A többi szereplőt is éppen ezzel az éleslátással és földhözragadtsággal festi elénk.

Köszönöm a lehetőséget az Athenaeum Kiadónak! A könyv a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.




Kövess minket Facebookon!
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes