500 történelmi túra a Föld körül

Könyvajánló - Sarah Baxter: 500 történelmi túra a Föld körül

"A történelmet, bár mindenhol jelen van, a legintenzívebben akkor élhet­jük át, ha szó szerint benne járunk."

fokep_119.jpg

A Kossuth Kiadó égisze alatt megjelent 500 történelmi túra a Föld körül című kötetre mentem lecsaptam, ahogy megláttam. Olvastam a sorozat másik kötetét, ami gyönyörű fotóival, izgalmas helyszíneivel levett a lábamról, így tudtam, hogy ez a kötet is el fog varázsolni. Utóbbiról a címre kattintva olvashatsz egy kis ízelítőt:

500 inspiráló túra a Föld körül

Az angliai születésű, szenvedélyes túrázó Sarah Baxter bejárta a világot és számos helyen publikál. Ebben a gyönyörű kötetben a múltat és a jelent köti össze részletes térképekkel, leírásokkal és mesés fényképekkel. Ez egy különleges album, amelyben 500 túra vár ránk, hogy ösztönözzön arra, induljunk neki a nagyvilágnak és fedezzük fel a világ számos csodáját, ismerjük meg az emberiség történelmét, kultúráját.

1_20.jpeg

A kötetben hat fejezetre bontva találjuk ezeket az izgalmas látnivalókat. Kedvcsináló gyanánt kiragadok mindegyikből egy nekem tetsző túrát, ami Sarah Baxternek hála felkerült a radaromra. Az első fejezet a történelem előtti időkbe kalauzolja az utazókat. Ebből a korból és Magyarországról is könnyen elérhető útvonalat választottam, nevezetesen a Dinoszaurusz-ösvényt Olaszországban. A trentinói Vallagarina-völgy látványossága ez az ösvény (olasz nevén: Cammino dei Dinosauri), ahol 200 millió éves megkövült dinoszaurusz-lábnyomokra bukkanunk.

A második fejezetben irány az ókori világ csodálatos világa. Most egy kicsit messzebbre barangolunk, egészen a Cuchumatanes-hegységig Guatemalában. A természet és a kultúrák rajongói biztosan örömmel vesznének el a Nebaj és Todos Santos közötti 85 kilométeres túrán, mely buja erdőkön, legelőkön, kukoricaültetvényeken és furcsa fennsíkokon visz keresztül. Út közben menedékházakban és falusi szállásokon ismerkedhetünk a helyiekkel, a csúcspont pedig a La Torréról (3870m) nyíló lélegzetelállító kilátás a környék füstölgő vulkánjaira.

yqjokwurdh2ad99brksn_7avp_iwfgn6eqjzbtljsje66dljxa4k3ftz_-vzmvah8a3kdqs2048-e1470940177483.jpeg

A harmadik fejezettel pedig elérkezünk a középkorba. Ezúttal Tanzánia a célállomás, ahol egy kőkemény túra vár a bátor utazóra. Cél az Oldoinyo Legai-vulkán, melyet a maszájok az "Isten hegyének" neveznek. Ez a 2962 méter magas tűzhányó egyik Afrika kevés aktív vulkánjának. A túra megerőltető a forróság, a meredek és csúszós útszakaszok miatt, ezért a 10 km-es túra mintegy 7-10 óra kemény menet, de Baxter azt mondja megéri dacolni a repedezett, törékeny talajon, mert a csúcs olyan, mintha egy távoli bolygón járnánk, a felkelő nap sugarai pedig beragyogják a Nagy-hasadékvölgyet, a Ngorongoro-hegységet, a Nátron-tavat, a Gelai- és a Kitumbeine-hegyet és ez lélekemelő látványt nyújt. (Fotó: George Seielstad)

4_2.jpeg

A negyedik fejezetben az újkor, a 16. és 19. század közötti mozgalmas időszak, a felfedezések, forradalmak és a felvilágosodás helyszínei várnak ránk. A szerző rengeteg szuper túrája közül a Sydney-i parti nagytúrát (Sidney Great Coastal Walk) ajánlom, ami 94 kilométer, tehát több napos út, de a Barrenjoey partról indulva Cronulla aranysárga strandjaiig minden igényt kielégítő látnivalót kínál. Néptelen partok, szörfparadicsomok, Malabar két a parton pihenő hajóronccsal, kilátópontok, homokdűnék, ősi sziklafaragványok, a Circular Quay kikötő az ikonikus Operaházzal, Cook partraszállásának helyszíne, Harbour híd és számos régészeti lelőhely.

Az ötödik fejezetben már a 19. század csodáiban gyönyörködhetünk. Ebben a fejezetben sem volt könnyű dolgom, amikor egyet kellett választanom, de úgy döntöttem a kávé rajongóinak mutatok egy szuper helyet. Irány Jamaica! Egész pontosan egy 24 kilométeres (oda-vissza) túra a sziget legmagasabb hegyére, a Blue Mountain-csúcsra. Az útvonal a 19. században telepített kávéültetvények, esőerdők és völgyek között vezet fel egy mesés nemzeti parkon keresztül.

6_3.jpeg

Az utolsó fejezet már utazás a jelenkorig a természetvédelmen és két világháború szörnyű örökségén túl. Ezúttal egy olyan útvonalat választottam, ami már igazi embert próbáló kihívás. Ez nem más, mint az "Amundsen lábnyomai". 1911-ben Amundsen jutott el elsőként a Déli-sarkra egy norvég expedíció élén. A teljesítése komoly feladat, nemcsak kiváló hegymászótudást, hanem rendkívüli fizikai és mentális kondíciót, alapos tervezést, komoly anyagi forrásokat és hosszú időt (39 nap) követel. MEg kell mászni a Ross-selfjeget tápláló Axel Heiberg-gleccsert, melynek a túloldalán több száz kilométeres kőkemény menetelés a gleccserszakadékokkal szabdalt Sarki-fennsíkon egészes a Déli-sarkpontig. (Fotó: Roald Amundsen és Helmer Hanssen 1911-ben a Déli-sarkon)

hww_500_walks_plc_b1_20200608_1407_37.jpegKöszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!

A kötet elérhető a borítóra kattintva, kedvezményes áron, egyenesen a kiadótól! 

Kövess minket Facebookon!

500 év felfedezőútjai

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes