A mosoly országa, Thaiföld

 Könyvajánló - Thaiföld (Marco Polo)

Ázsia legkedveltebb úti célja Thaiföld. Titokzatos, érdekes kultúra, különleges építészeti kincsek, pazar hegyláncok, izgalmas dzsungelek, nemzeti parkok, gyönyörű helyek a búvároknak, gigantikus főváros és igazi thai életstílus.

Télből a nyárba! Az utazásokat eléggé megcsorbította a pandémia, de egyszer visszatér végre a normális kerékvágás (vagy az új normális?) és végre újra lehet utazni. Szerencsére tervezni még mindig szabad és, ha az ember egy olyan messzi célpontot választ, mint például Thaiföld, akkor kell is. Szeretem a Marco Polo sorozatot. Naprakész információk jól átláthatóan, a legfontosabb látnivalók mind egy helyen, emellett számos tuti tipp olcsó helyekre, esős vagy épp lazulós napokra, tipikus thaiföldi dolgokra, amelyek máshol nincsenek. Találunk hasznos információkat étkezéshez, szórakozáshoz, bevásárláshoz és még négy izgalmas élménytúra is helyet kapott a kötetben.

Emellett a szerkesztők összegyűjtötték nekünk a legfontosabb linkeket, blogokat, appokat, ünnepi tudnivalókat és néhány praktikus tanácsot. A kötet végén pedig található egy miniszótár a legfontosabb kifejezésekről angol és thai nyelven, valamint egy hasznos térképmelléklet is. Mindez kis méretben, hogy könnyen elférjen bármilyen táskában és az ára is kedvező. Öt régióra bontva találhatjuk meg a látnivalókat. Ízelítőül hozok nektek mindegyikből egy szerintem kihagyhatatlan látnivalót.

Elsőként ismerkedünk meg a Központi Régióval, ahol régi királyi városok és egy metropolisz vár minket. Nemzetközileg az ország fővárosára a Bangkok elnevezés a használatos, a helyiek mégis inkább Krung Thep, azaz "az angyalok városa" néven hívják a 9 milliós metropoliszt. Itt találhatók az ország leghíresebb látnivalói, a királyi palota és a Smaragd Buddha temploma. Aranyszínű, filigrán tornyok a fehérre meszelt falak mögött. Igazi mesebeli palota látványát kelti. A királyi palotában van az ország nemzeti kincse, a Smaragd Buddha, mely egy 66 cm magas jádekőből készült szobor.

Az Északi Régióban kaland és kultúra találkozik. Ódon fatemplomokat nézhetünk, sétálhatunk a kolostorvárosban vagy gyönyörködhetünk a hegyi törzsek csodálatos színes népviseleteiben. Ha valaki érdekes kalandra vágyik, akkor a Doi Inthanon csúcsot, Thaiföld legmagasabb hegyét és a hegyet övező nemzeti parkot neki találták ki. A parkban csodás vízeséseket, kiépített túraútvonalakat és bájos falvakat is találunk, míg a hegyen különleges épületek is várnak ránk. Egész pontosan két csetija, a Naphamethinidon és a Naphaphonphumisiri, melyek szent tárgyat őrző buddhista ereklyehelyek a csúcs közvetlen közelében. Réteges ruházattal készüljünk, mert mire felérünk a 2565 méter magas hegy tetejére szükségünk lesz rá.

dawantour-khaoyainationalpark-2.jpeg

Ha elmerülnénk kicsit a letűnt kultúrák, a rizstermelők földjein vagy épp vadon élő elefántokat szeretnénk látni, akkor irány az Északkeleti Régió. Messze a rengeteg turistától itt még elevenen élnek a hagyományok, élvezhetjük a helyiek vendégszeretetét és megkóstolhatjuk a helyi ízeket. Túravezetővel érdemes ellátogatni az ország legrégebbi és legszebb nemzeti parkjába, a Khao Yai National Parkba, ahol láthatunk többek között elefántokat, vaddisznókat vagy orrszarvú madarakat. A túra közben pedig bátran megmártózhatunk valamelyik vízesésnél.

10071f000001h6yho773a.jpg

Elérkeztünk a Keleti Régióba, ahol "míg Pattaya strandjain a világ minden tájáról érkezett utazók süttetik a hasukat, addig Rayong fürdőhelyeit szinte kizárólag a nagyvárosi thaiföldiek látogatják, akik a szabadnapjukon és hétvégékén szinte csapatostul érkeznek ide". Azt mondják a vidék legizgalmasabb és legszebb látnivalója a vad és csábító Ko Chang, mely igazi dzsungelsziget, mely egy nemzeti park része. Az esés évszakban három szinten zuhan a mélybe a mesés Than Mayom vízesés, ahol bátran megmártózhatunk a kristálytiszta vízben.

tailand-more-ostrova-krabi.jpg

Végezetül pedig elérkezünk a Déli Régióba, a turistaparadicsomba, ahol látványos strandok, búvárhelyek és dzsungeltúrák várnak a kalandra éhes utazóra. Homokos partok, pálmafák, ízletes halételek, esőerdők, mesés szigetek a búvároknak. Egyik legszebb és különleges helyszín Krabi, ahol a parton a gyönyörű fehér homok szinte világít a napsütésben, kontrasztnak pedig ott van mellett a türkizszínű tenger és a dzsungel pazar zöldje. 

139490178.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet ezúton is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre, ahol meg is rendelheted kedvezményes áron!

Kövess minket a Facebook-on is!

Ha szeretnéd megismerni a Marco Polo útikönyvsorozat további köteteit is, kattints!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes