Downton Abbey a konyhában

Könyvajánló - Annie Gray: A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv

Downton Abbey. Egy sorozat, amelyért milliók rajonganak világszerte, talán nem is csak a szerteágazó története miatt, nem is csak a sokszínű karakterek miatt, de talán a kor miatt is, amikor játszódik. Az angol nemesi élet 1912-től a világháborúkon át a teljesen megváltozó élet sodrában. De egy dolog mindig fix: az étel, amit Mrs. Patmore készít el Daisy segítségével - vagy hátráltatása ellenére.



A ​hivatalos Downton Abbey szakácskönyvben több mint száz recept található a Crawley-háztartás étkezéseinek legjavából – az emeleti díszvacsorák fogásaitól a földszinti pástétomokig és pitékig.
Mrs. Patmore ételei a korszak eredeti receptjeinek alapján készültek, ezeket láthattuk a sorozatban, a huszadik század elejének tipikus fogásai közé tartoztak – egyenesen a Downton Abbey konyhájából.
A gyönyörűen tálalt ételek mellé ráadásul Annie Gray ételtörténész ellenállhatatlanul izgalmas betekintést ad annak megértéséhez, hogy miért éppen ezek a fogások voltak a legnépszerűbbek 1912 és 1926 között.
A könyv lapjain több mint száz színes fotó szerepel, egy részük a forgatáson, az eredeti díszletek között készült, ugyanazokkal a poharakkal és porcelánokkal, amelyekért már a sorozatban is rajongtunk.
A szereplőket sem kell nélkülöznünk, idézeteket olvashatunk tőlük, és olyan bennfentes háttér-információkat is kapunk, mint például azoknak a jeleneteknek a leírását, amelyekben az ételek kiemelten fontos szerephez jutnak.
A könyv a recepteket napszakok és alkalmak szerint csoportosítja: reggeli, ebéd, vacsora; délutáni tea, kerti parti; piknik, vadászat, ló- és agárverseny; desszertek és szendvicsek.
Az ünnepi menüben kaviáros pirítós, csirkés vol-au-vent, uborkaleves vagy pisztráng portói mártásban, a szolgálók asztalán tésztába sütött kolbász, marhapörkölt nokedlivel, torták vagy mézeskalács.
Ezentúl semmi nem akadályozhat meg abban, hogy hamisíthatatlan Downton Abbey-estélyt rendezhessünk!

Gyönyörű, vastag, igényes kiadású kötet látott napvilágot nemrégiben a 21. Század Kiadó jóvoltából, Hajós Szandra fordításában. Ez pedig nem más, mint Downton Abbey szakácskönyve. A szerző, Annie Gray nem végzett félmunkát: nem csupán összeszedett néhány ételt a sorozatból, de utánajárt a korabeli ételeknek is, melyik étkezés hogyan zajlott egy főúri családban, hogyan, mikor és mit ettek a szolgálók, mi volt a menü és a menetrend egyes alkalmakkor, pl. vadászatok, fontosabb látogatások, különféle rendezvények alkalmával.

Ráadásul a kötet telis tele van képekkel, ugyanazokkal a gyönyörű készletekkel és terítékekkel körítve, amelyeket a sorozatban is láthatunk. Talán mondanom sem kell, hogy nagyon szeretem Downton Abbey-t, már kétszer végignéztem a sorozatot, a mozifilmet is többször láttam (Violet Crawley, Lord Grantham özvegye forever!), és sütni-főzni is szeretek, szóval nem is volt kérdés: ez a könyv nekem kell.

És pont olyan, amilyet vártam. Tele receptekkel, tele képekkel a sorozatból is, és tele érdekes történetekkel, van, hogy a sorozat szereplői szólalnak meg, hogy egy-egy emlékezetesebb ételhez fűződő jelenetről meséljenek, és Annie Gray, akinek szakterülete az ételek és étkezések története, gyönyörű keretet és leírást ad az egésznek. Persze nem csak a sorozat ételei kerülnek terítékre a kötetben, hanem az 1800-as évek végétől az 1930-as évekig leírt vagy kiadott hagyományos ünnepi és egyszerű hétköznapi receptek is, így bepillantást nyerhetünk a bő száz évvel ezelőtti angol konyhába. Mikor mit ettek, miért, milyen étkezési szokások és hagyományok alakultak ki és hogyan, és ezek hogyan változtak az elmúlt időben? Ezeket mind megismerhetjük a kötetből, amellett, hogy kipróbálhatunk több mint száz ünnepi és hétköznapi fogást a húsoktól kezdve a desszerteken át a gyors egytálételekig, reggelikig. 

Szépen bemutatja az étkezések változásait, amelyeket több történelmi és társadalmi esemény változtatott folyamatosan. Az első világháború előtt a főúri kastélyokban könnyed, svédasztalos reggeli, 3-4 fogásból álló ebéd, ám akár 7-8 fogásból - többféle, bonyolultan elkészített húsokból, mártásokból - álló vacsora került az asztalra. Ennek végül az első világháború étel- és emberhiánya vetett végett, még ha meg is tehették volna egyes főurak, már nem is illett így étkezni, a második világháború és a két háború között kezdődött és fokozatosan erősödő társadalmi változások pedig egyre gyorsabban véget vetettek ennek a dőzsölésnek. A társadalmi korlátok már kevésbé voltak átjárhatatlanok, egyre kevesebb ember vállalt munkát szolgálóként a kastélyokban, és a nemesek befolyása is egyre csökkent ezzel párhuzamosan. Ezeket szépen végigveszi a sorozat is, ami nagyon jól bemutatja a világnak és a kornak azt az oldalát is, hogy bizony sokszor maguk a szolgálók ragaszkodtak leginkább a régi hagyományokhoz - gondoljunk csak Mr. Carson megrökönyödésére minden újításra, vagy Mrs. Patmore folytonos perlekedésére Daisy-vel, aki sokkal inkább vevő volt az újdonságokra.


Annie Gray, a szerző

Gyönyörű és informatív kötet, amiből karácsonyi ajándék lett édesanyámnak, aki azonnal elkezdte forgatni és nagyon örült neki - bár a sorozatot sosem látta, már ajánlottam neki néhányszor, hogy nézze meg, tetszene neki. :)

Köszönöm a lehetőséget a 21. Százád Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.


Kövess minket Facebookon!


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes