Kalandozások Skócia mesés tájain

Könyvajánló - Skócia (Marco Polo)

Miért épp Skócia? Nessie, whisky, skót duda, várak, mítoszok, szeszélyes időjárás, lebilincselő táj és szívélyes vendéglátók.

skociafokep.jpg

Skóciában pazar látnivalók sora várja a turistákat. Ízelítőül egy kis kedvcsinálónak öt régióra bontva mutatok nektek pár izgalmas, kihagyhatatlan szépséget, amit muszáj megnézni, ha valaki ebbe a mesés országba utazik. Ebben segítségemre volt a Corvina Kiadó gondozásában megjelent Marco Polo sorozat egyik új darabja, a Skócia. Remélem sikerül kedvet hoznom egy klassz utazáshoz Skócia lenyűgöző tájaira.

Dél-Skócia, a romantika világa, ahol számos bájos kisváros és mesés várromok tarkítják a vidéket. A Skót-határvidék legszebb történelmi városa, Melrose, ahol megtalálhatjuk a gótikus apátságot, mely királyok nyugvóhelye (Melrose Abbey, fotó fent). Ezen a vidéken szintén a kihagyhatatlan látnivalók között van egy igazi kísértetjárta hely, a Hermitage Castle és a Traquair House is, mely egy meseszép kúria, kertjében egy sorkerttel, ahol akár meg is szállhatunk. És többek között érdemes ellátogatni a skót Riviérára is, ahol gyönyörű strandokat találunk és mindenképpen fel kell mennünk a sajátos formájú, hófehér Southerness világítótoronyba, ahonnan fantasztikus panoráma vár ránk.

scotland-edinburgh-night-city_1920x1200.jpg

Csupán egy órányi autóútra fekszik egymástól a két rivális város, Edinburgh és Glasgow. A főváros, Edinburgh vulkanikus dombok közé épült, látványos hely, amely bővelkedik kihagyhatatlan látnivalókkal. Ezek közé tartozik többek között a parlament, múzeumok, templomok, a város felé magasodó vár (Edinburgh Castle, fent), a csaknem két kilométer hosszú sétálóutca, a Royal Mile, mely összeköti a várat és a királyi palotát, valamint az új- és az óváros egyaránt.

A főváros riválisa, az egykori iparváros, Glasgow ma laza, lobbanékony, hangos, vibráló, nyüzsgő, temperamentumos, igazi eklektikus, multikulturális hely. Főterét, a George Square-t költők és koronás fők szobrai díszítik, s itt található a hatalmas Városháza, a City Chambers is. Érdemes tenni egy sétát a kereskedőnegyedben, bejárni a múzeumokat vagy ellátogatni a város egyik legrégebbi parkjába, a Glasgow Greenbe, ahol a Népek Palotájában (People's Palace, fent) megismerkedhetünk a város mozgalmas történetével. Ha pedig a tökéletes kilátópontot keresnénk, akkor érdemes felmenni a The Lighthouse lendületes csigalépcsőin, ahonnan az egész város jól belátható.

2263_adobestock_46042270.jpeg

Számos látogatót vonz a végtelen zöld táj, a hegygerincek, a tavak, a mocsarak, az érdekes mítoszok, a romantikus várromok, összefoglalva: a Skót-Felföld. Itt található Skócia legmagasabb hegycsúcsa, a Ben Nevis, mely a túrázók és hegymászók paradicsoma, valamint a lenyűgöző tájjal, de tragikus történetekkel rendelkező szurdok, Glen Coe is. Érdemes ellátogatni a tündérkastélyra emlékeztető Blair Castle-be is, melynek 32 terme számos érdekes kiállítást rejt. A régióban található még Skócia legszebb tava is, melynek mélyén állítólag ott rejtőzik a legendás szörny, Nessie (Loch Ness, fent).

A táj szépsége magával ragadja a látogatókat a Nyugati parton és a több száz szigetből álló Hebridáknál. Ezt a vidéket már a kőkorban is lakták. Van itt minden, amire egy kíváncsi utazó csak vágyhat: lenyűgöző tengerpart, mesés sziklák, a világ egyik legszebb egysávos útja, a Golden Road, a természet mesterműve, a lakatlan sziget, Staffa, ahova kis csónakban hajózhatunk be a gigantikus bazaltoszlopok között. Itt található még többek között Nagy-Britannia legnagyobb, kör alakban felállított kőtömbjei is (Calanais Standing Stones, fent), melyek célja a mai napig rejtély. 

4700.jpg

A messzi északon igazi természeti paradicsom fogadja az érkezőket. Orkney mintegy hetven kis szigetből áll, homokos strandok és termékeny síkságok jellemzik. Ha egy dolgot kellene választani, amit itt muszáj megnézni, az a Skara Brae lenne (fent). Európa legjobb állapotban fennmaradt kőkori település homokdűnék rejtekében. Nyolc kőből épült, földbe süllyesztett házból áll. Ezen a helyen képet kaphatunk arról, hogy miként éltek itt az emberek ötezer évvel ezelőtt.

0_js135819851.jpg

És északon találjuk még a fjordoktól és öblöktől szabdalt Shetlandet, bizarr sziklákkal, páratlan madárrajokkal és a csodás sarki fénnyel. Csodás homokos strandok, szélfútta dombok, különleges formájú szigetek, zátonyok, számos izgalmas ásatási helyszín. De, ha az északi fény miatt mennél, a legjobb időszak a célra január és azt mondják a legjobb hely e mesés égi jelenség megcsodálására a Sinclair and Girnigoe Castle (fotó forrás: SWNS, fent).

Bármerre is utazz a világban, a Marco Polo-sorozat tökéletes társad lesz. Naprakész információk a kihagyhatatlan, a legérdekesebb és a legolcsóbb látnivalók is helyet kaptak a kötetben nyitvatartási időkkel, hasznos tudnivalókkal együtt. Ha a régiókra osztott izgalmas látnivalók mellett tudni szeretnéd mit és hol érdemes enni, inni, venni, sportolni, netán egy érdekes élménytúrán töröd a fejed, akkor ez a kis kötet neked való.

139490830.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Fordította: Almássy Ágnes

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

A világ legkisebb metropolisza, Amszterdam

Az ezer tó országa, Finnország

Egy világra nyitott, történelmére büszke, modern metropolisz, Dublin

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes