A halál éjszakája Penzbergben

Könyvajánló - Kirsten Boie: Telihold ​volt aznap

A német kisváros, Penzberg tragédiája a második világháború idején, amikor tizenhat embert mészároltak le a Birodalomba vetett elvakult hit miatt.

fokep_11.jpeg

A második világháború alatt a nácik rengeteg szörnyűséget, számos bűncselekményt követtek el. Az egyik ilyen hírhedt esemény "A gyilkosságok éjszakája" (Penzberger Mordnacht) vagy, ahogy angolul mondják, a penzbergi mészárlás 1945. április 28-án. Kirsten Boie Telihold volt aznap című könyvében ezt a rémes eseményt mutatja be úgy, hogy a fiatalabb olvasók számára is érthető és érezhető legyen, hogy mit kellett átélnie a kisváros lakóinak a nácik elnyomása alatt, s közben kapunk reményt keltő szeleteket is olyan emberek által, akik még a legsötétebb órákban is azt teszik, ami helyes. Még akkor is, ha az életüket kockáztatják valaki megmentéséért.

A kötet egy nappal a gyilkosságok előtti estén, 27-én kezdődik. Elsőként megismerünk három tinédzsert, három teljesen különböző gondolkodással a nácik irányítása alá vett kisvárosból. Marie, akit elsősorban szülei biztonsága érdekel és persze az alakuló kis románca a németeknek lehasaló rendőrfőnök fiával, Schorsch-sal. Aztán ott van Gustl, akinek sikerült átmosni az agyát, szentül hisz a Führerben, a Német Birodalomban, az árja fajban, s botor kölyökként csatlakozott egy a Birodalom számára szabotázsakciókat és aljasságokat elkövető szabadcsapathoz, a Vérfarkasokhoz.

A kötet április 29 reggeléig írja le az eseményeket több mint egy tucat szereplő szemüvegén keresztül. 28-án reggel a Müncheni Birodalmi Rádión a szokásos propaganda helyett a Bajor Felszabadítási Akciócsoport sugárzását adják, ahol arról beszélnek, hogy a háború véget ér, a szövetséges csapatok már a városok közelében vannak, hogy véget fessenek a Führer uralmának.

A kisvárosban felbolydul az élet. A város erővel leváltott polgármestere és több olyan férfi indul el, hogy visszavegyék a várost az új birodalmi bábpolgármestertől, valamint igyekeznek megmenteni a bányát az esetleges felrobbantástól, ami várható, ha megtudja a Wehrmacht, hogy az amerikaiak a küszöbön járnak. A város őrségére itt hagyott Bentrott százados nyitott rá, hogy békén hagyja őket, mert már számolgat, hogy miként lehet megúszni, hogy éveken keresztül a Birodalmat szolgálta. De sajnos a dolog nem sül el jól, amikor a még épp a városon átutazó Ohm ezredes meghallja, hogy mi történt és azonnal halálra is ítéli azt a maroknyi embert, köztük a polgármestert és Marie apját is, akik részt vettek a "lázadás" elindításában.

Az tragédia emlékére állított szobor és a meggyilkolt tizenhat áldozat emléklapja

De itt még mindig nem ér véget a történet. A legvéresebb események még hátra vannak, ugyanis a kivégzés után az ezredes iderendeli a Vérfarkasokat, hogy kötélre vesse azokat, akik talán lázadást szíthatnának. Semmi meghallgatás, semmi bíróság, kapnak egy listát és elkezdik begyűjteni és felkötni az embereket.

Megrendítő, szomorú, dühítő történet, amelybe sikerült a két tinin keresztül egy kis romantikát is csempészni, és a fiatalos nyelvezetnek, valamint a röpke, egy oldalas nézőpontoknak köszönhetően a tizenévesek is kicsit jobban megérthetik a történet által, hogy miféle szörnyűségeket kellett átélnie az embereknek Németországban is a Birodalom uralma idején.

covers_736235.jpegA kötet a Kolibri Kiadó új sorozata, a #POV, azaz a Point of View részeként jelent meg, amellyel a kiadó célja, hogy a fiatal olvasók más szemszögekből ismerhessék meg a világ egy-egy szegletét, eseményét. Köszönöm a lehetőséget a kiadónak!

Kedvezményes áron megrendelhető a Kolibri Kiadó honlapján a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon!

Egy nyár K-pop gyakornokként 

Anne Frank naplója képregénybe csomagolva

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes