Winterwood - Mit rejt a Fonákerdő?

 Könyvajánló - Shea Ernshaw: Winterwood - Télerdő


Légy ​óvatos a sötét rengetegben…

Főleg a Fir Haven városát körülölelő erdőkben. Egyesek szerint varázslat rejlik bennük. Sőt, kísértetek is.


Nora Walkert néhányan boszorkánynak tartják, és csak ő ismeri az igazságot az itteni fákról. A Walker lányokat mindig is különleges kapcsolat fűzte az erdőhöz, és ez vezeti el a lányt Oliver Huntsmanhez, ahhoz a fiúhoz, aki hetekkel ezelőtt eltűnt a Kezelhetetlen Fiúk Táborából. Ráadásul az elmúlt évek legszörnyűbb hóviharában. A fiúnak már meg kellett volna halnia, mégis életben van, de semmire sem emlékszik abból, ami az eltűnése estéjén történt.

Nora nyugtalannak érzi az erdőt Oliver jelenlétében. Nemsokára rájön, kénytelen felfedni az igazságot a fiúról, akivel immár őszintén törődik. Hogyan maradt eddig életben az erdőben, és egyáltalán, hogyan került oda? Nora még nem sejti, hogy a fiúnak is megvannak a maga titkai – amiket kész mindenáron megtartani, mert úgy tűnik, nem ő az egyetlen, aki azon a végzetes estén eltűnt.

A tündérmesék óta tudjuk, hogy félnünk kell a sötét erdőt és azt, ami benne lapul.

A Télerdőből kiderül, miért.

 Nora Walker boszorkány. A Walker család mindig is a Fir Haven körüli erdőben élt, a tó partján. Minden Walker lány teliholdkor született, és miden Walker lány alkonyárnya másra volt képes, ám Nora alkonyárnya még nem mutatta meg magát. Két éve, hogy meghalt Ida Walker, Nora nagymamája, a lány most 17 éves. Túl korán vesztette el szeretett mentorát. Édesanyja bármit megtenne azért, hogy szabaduljon a nehéz tehertől, amit a Walker név jelent, és reméli, hogy lányának semmiféle képessége nem lesz, ám Nora minden vágya az, hogy megismerje a Walkerek életét és a saját képességeit. 

Az erdőben van egy különálló, veszélyes rész, a Fonákerdő. A helyiek tudják: jobb, ha ide nem teszik be a lábukat, mert az erdő erős, és megtorol mindent, az erdő visszaad mindent, ami valaha elveszett: apró tárgyak hevernek az avarban, ám ha el akarod vinni, az erdő nem enged el. Ám amikor az erdő szunnyad, minden teliholdkor, akkor egy Walker-lány bemehet, és elhozhat dolgokat: óvatosan, vigyázva, hogy ne ébressze fel az alvó erdőt. A kunyhó ablakpárkányai és polcai így telis tele vannak hasznos és haszontalan holmikkal, amiket az erdő adott. Így találja meg egy teliholdas éjszakán Nora Olivert a Fonákerdőben.

A tó túloldalán van egy fiútábor, ahová problémás fiatal fiúk kerülnek, vagy olyanok, akik nem kellenek senkinek. A város és az erdő jelenleg teljesen el van zárva a külvilágtól: két héttel korábban hatalmas hóvihar takarta el az utatak és fedte be a várost. Ezen az éjszakán meghalt egy fiú. És eltűnt egy másik. A halálnak nem kerítettek nagy jelentőséget, a táborban meg is próbálták eltussolni, de az emberek beszélnek. Az eltűnt fiú pedig, aki épp a vihar éjjelén tűnt el, biztosan halott. Ám Nora a Fonákerdőben megtalálja Oliver Huntsmant: életben. Vajon köze van a másik fiú halálához, és ezért tűnt el? Olivernek is megvannak a maga titkai, akárcsak Norának ám nincs hová mennie és nem emlékszik semmire. Vajon a Fonákerdő okkal adta őt vissza, és felfedi ezeket az okokat?

Shea Ernshaw olvasmányos, érdekes, rejtélyekkel teli és gyönyörűen megírt történetet adott az olvasóknak, Benedek Dorottya fordítása pedig rendkívül hangulatos, nagyon szép leírásokat használ, de mégis gördülékeny, egy valódi YA regény. A kiadása is gyönyörű: már maga a borító is, de a fejezetek között elő-elpfordul egy-egy bejegyzés a Walker-lányok grimoirjából, amelybe a felmenők - és aztán később Nora is - írta a történeteket és a bűbájokat, varázslatokat, ezek fekete alapon, fehér betűvel jelennek meg, mindig egy-egy felmenő történetét tartalmazzák röviden, majd egy bűbájt. 

A regény E/1-ben íródott, váltott szemszögből, egyrészt Nora, másrészt Oliver oldaláról, de így is nagyon meglepett a végső megoldás és nagyon tetszett mindkettejük háttértörténete is. Csodálatos, a természetben, az erdőkben és télben is elmerülő, szép, igényes nyelvezetű, de tizenéveseknek is élvezetes történet, egy csipetnyi varázslattal. Éppen ilyen téli napokra való olvasmány, és nem utolsósorban karácsonyi ajándéknak is tökéletes a rokonság tini és fiatal felnőtt tagjainak egyaránt. Felnőttként is elbűvölő.

Shea Ernshaw a saját otthonát írta meg ebben a regényben, Oregon államban él, valahol egy kisvárosban a hegyek között, az erdő a küszöbénél kezdődik. Kedvenc időtöltése éppen az erdőjárás az állataival, meg persze az írás. Magyarul ez a második megjelent regénye.

Köszönöm a lehetőséget a Könyvmolyképző Kiadónak! A könyv a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Kövess minket Facebookon!

A kezdőkép forrása: Cheryl

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes