Szörnyű családi titkok, eltemetett tragédiák

Könyvajánló - Emily Gunnis: Az elveszett gyermek

Egy évtizedeken átívelő történet egy szörnyű családi titokról és eltemetett tragédiáról, ami megmérgezi mindenki életét.

Emily Gunnis Az elveszett gyermek című regényét nem szabad fáradtan olvasni. Nagyon összetett, felkavaró, érdekes történet háború után mentális problémákról, szülés utáni pszichózisról, szülői agresszióról.  Három idősíkon haladnak a látszólag különböző sztorik, hogy aztán a végére egy kerek egészet alkossanak.

Megismerjük Henriettet, akinek minden napja szívszorító, amióta férje, Jacob elment a háborúba. Már önmagában az is hatalmas teher, hogy férje távollétében elvesztette a gyermeküket, de a D-nap után Jacob hazatérve nem találja a helyét a világban. Rémálmokkal küzd, alkoholba menekül, neurotikus problémái mind feleségére szakadnak. Csak munkaadója, Cecilia hoz némi enyhülés Henriett mindennapjaiba.

Aztán felbukkan a történetben Rebecca, aki a hatvanas évek elején tizenhárom évesen egy kemény éjjelen árvává válik, ráadásul mindezt végignézi, újra és újra megjelenik a szemei előtt. De senkinek sem beszél róla. Ráadásul újabb traumákat kell átélnie, ahogy a rendőrség bánik válik. Végül kiköt egy gyermekkori barátja farmján és felépít egy szép életet, de egész életén át cipeli a terhet és a titkot, amelyet csupán egy ember ismer rajta kívül. Mára nyugdíjas gyermekorvos és két lány édesanyja.

Majd ugrunk egy nagyot az időben és 2014-ben látjuk, ahogy egy fiatal nő, Jessica kínok között megszüli a lányát, majd elrohan a kórházból az újszülöttel együtt, miután azt gondolja, hogy a kórházban mindenki meg akarja ölni a kicsi Elizabethet. Megtalálják a tegnarparton átfagyva. Alig volt benne élet, de túléli. Sajnos itt nem ér végét a riadalom, mert a kicsinek azonnali orvosi segítségre lenne szüksége, de sehol sem találják.

Problémák, melyek generációról generációra szállnak. Láthatjuk mi történik, amikor a problémákat a szőnyeg alá söprik. Hogyan öröklődnek betegségek, bűnök, amiket eltitkoltak. Miként mérgezik ezek a hallgatások több évtizeden át egy családot. Vajon képesek felülkerekedni ezen és összefogni, hogy megmentsék a napot?

Szívszorító regény olyan nőkről, akiknek elnyomó férfiak törték darabokra az életüket. Bántalmazó apa, bántalmazó házasság, befolyásos férj, aki képes pszichiátriára jutott a feleségét, hogy aztán új asszonyt vegyen maga mellé. De láthatjuk azt is, hogy milyen mentális problémákat vittek haza a katonák, akik a második világháború rémtetteit végigélték.  Rengeteg érdekességet olvashatunk a szülés utáni pszichózisról. Láthatjuk mire képes a hallgatás és az, ha az ember kiszorítják a saját életéből. Elgondolkodtató, érzelmes regény nők szívszorító napjairól.

"Amióta az eszemet tudom, az élettől féltem, nem a haláltól. Állandóan az volt az érzésem, hogy nincs hatalmam az életem felett, csak elsuhan felettem. De nem fogok úgy meghalni, ahogyan éltem! Túl késő már megváltoztatni a múltat, de nincs késő ahhoz, hogy irányítsuk a jelent."

az_elveszett_gyermek_b1.jpgA kötetet az Alexandra Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Főkép: fb.com/alexandrakiado

JFK - A fiú, aki együtt nőtt fel Amerikával

Bogáncsméz - vajon emlékszik rám ifjúkori szerelmem?

Apró szokások

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes